Quantcast
Channel: Viorel Ilișoi
Viewing all 94 articles
Browse latest View live

Liceenii la 80 de ani

$
0
0


            Băieţii au sosit întâi. Câţiva. Cu cinci minute înainte de ora stabilită, aşa cum e frumos. După aceea au început să vină şi fetele. Una câte una, două câte două, la braţ. În scurt timp, în Piaţa Sfatului din Sibiu s-au adunat vreo cincizeci. Au luat-o în pas de voie spre Liceul "Avram Iancu". S-au aşezat în bănci şi au aşteptat cuminţi să vină directoarea. Când ea a intrat, s-au ridicat toţi în picioare. Doamna le-a făcut semn să se aşeze, apoi a strigat catalogul. Şi-au auzit numele şi au răspuns prezent. Din nou, după şaizeci de ani de la terminarea liceului.
            Sunt oameni la apus, vin dintr-un timp ce nu le mai aparţine, absolvenţii Liceului Comercial de Băieţi şi ai  Liceului Comercial de Fete, din Sibiu, promoţia 1952, ultima promoţie cu opt ani de liceu – treaptă inferioară şi treaptă superioară, cu examen de capacitate între ele –, ultima generaţie pentru care bacalaureatul a fost cu adevărat un test de maturitate, douăsprezece probe: şase scrise, şase orale, şi toţi, toţi, toţi l-au luat, după care s-au împărţit: jumătate la facultate, cealaltă jumătate economişti simpli în instituţiile noului stat, şi acum iată-i strânşi la un loc într-o clasă, câţi au putut veni din câţi au mai rămas.
            Şeful de promoţie, Iancu Bidianu, profesor de istorie la Heidelberg, n-a venit, e ţinut de treburi la universitate, matematicianul Gerhard Bock nu-i nici el, e prin America, nici jurnalistul Oscar Bock, lipseşte doamna Aurelia Vinereanu, ultimul lor profesor rămas în viaţă, adevărul e că nu poate veni din cauza bătrâneţii şi a sănătăţii şubrede, însă ea, delicată şi cu umor, a transmis că se jenează să vină, la anii ei, vreo 90, între nişte băieţi aşa de arătoşi, dar iată că a venit, tocmai din Argentina, domnul acela cu faţă aspră din fundul clasei, Emil Badiu, fost preşedinte al CEC, la nivel naţional, e aici şi firavul domn Dumitru Băzărea, fost director al Băncii Agricole, adus de mână de nepoata lui, Matei Bucur, director de fabrică, numai oameni şi oameni, între 78 şi 84 de ani, economişti, ingineri, militari, arhitecţi, preoţi, profesori, jurişti, cercetători.
            A venit neobosita, gureşa, cocheta Aurora Hegheş, din Olanda, unii au venit direct din gară, trăgând după ei genţi pe rotile, din acelea cu care bătrânii merg la cumpărături, se vor întoarce deseară cu trenul, după petrecere, la Bucureşti, Cluj, Oraviţa, Iaşi, sunt 53 prezenţi, lipsesc mulţi din ţară, îi ţin pe loc bolile, nevoile, iar  unii nu vor mai veni niciodată, dacă se va mai face o întâlnire ca asta, au alunecat peste pragul vieţii, sunt cruciuliţe în dreptul a 55 dintre cei 194 de absolvenţi şi pentru ei se face o slujbă de pomenire după întâlnirea festivă de la şcoală.
            Ies unul câte unul din clasă, domnii le sărută mâinile doamnelor şi cei mai în putere le întind braţul ca să le ajute la coborât pe scări, aşa se făcea şi când erau ei elevi – cu ecusoane cusute pe braţ sau la piept. Fetele cu fetele într-o parte de oraş, băieţii cu băieţii în altă parte, la licee separate, aşa era pe atunci, şi ei spun acum că nu era ceva neapărat rău, se întâlneau doar la reuniuni şi, rar, la cofetărie sau la film, în oraş, la câte o defilare, îşi trimiteau scrisori prin poştă, din Sibiu în Sibiu, sau bileţele prin colegi, ca să se întâlnească, de aceea fiecare întâlnire era o sărbătoare şi totul se întâmpla atât de frumos şi de civilizat, era şi prietenie, era şi dragoste, dar mai ales era mult respect, ceva ce se vede şi azi în felul cum vorbesc unii cu alţii, în felul cum băieţii aşteaptă răbdători până ce fetele îşi trag sufletul, rezemate de balustradă, sau până termină de scotocit prin poşetele lor uriaşe, cam demodate, Doamne, cât mai scormonesc, parcă ar săpa cu unghiile în straturile adânci ale vârstei, până ce găsesc o hârtiuţă, o oglinjoară, se vede buna creştere din anii de liceu la domnii care nu se pot apleca să le sărute mâna doamnelor, nu-i lasă şalele, spondiloza, însă înclină milităreşte din cap şi îşi duc pălăriile la inimă cu gesturi largi, vorbesc aprins, mereu cu zâmbet, ce bine arăţi, nu te-ai schimbat prea mult, te-aş fi recunoscut pe stradă, au tot timpul să-şi spună ceva, deşi nu s-au văzut de o viaţă sau poate tocmai de aceea.
            Coloana se înşiră prin Piaţa Sfatului, despică gingaş pâlcurile de oameni, rotocoalele de porumbei, trece pe sub ziduri, unele mai bătrâne, altele care nici nu existau când erau ei elevi, curge domol spre catedrală, trecătorii se opresc şi-şi spun că o fi vreo procesiune a vreunei secte, vreun congres al pensionarilor, ce altceva ar fi putut aduna la un loc atâţia octogenari gătiţi ca de nuntă? – deşi nu e nici nuntă, nici înmormântare. Şi când un domn sau o doamnă din coloana ciudată care străbate centrul spune că noi suntem absolvenţii Liceului Comercial din Sibiu, am venit la întâlnirea de 60 de ani, sibienii – tineri sau bătrâni – se dau un pas înapoi şi le fac loc să treacă, îi salută din priviri, fără o vorbă, ca pe nişte soldaţi în retragere, iar când bătrânii se îndepărtează ei mai rămân un timp să-i privească din urmă în curgerea lor lină şi pestriţă, în mersul lor nesigur, sprijiniţi în bastoane, aduşi de spate, şchiopătând, ţinându-se de şale, tuşind, oprindu-se sub geamul farmaciei ca să se uite după un medicament, îi petrec îndelung cu privirea şi îşi spun unii altora că nu arată chiar aşa de bătrâni, că sunt chiar frumoşi, ferice de ei, că or fi având şi strănepoţi.
            În catedrala pustie la amiază, luminată de sus de un soare întârziat în toamnă, ei par puţini şi parcă rătăciţi acolo, sfinţi neterminaţi coborâţi de pe icoane în lucru, băjenari adăpostiţi de vreo primejdie, popor risipit, dar se adună ca un singur trup, fiecare cu mâna pe umărul celui din faţă, trece prin toţi un fior când părintele Ion Mihu cântă "Veşnica pomenire", o sută de ochi privesc în podea, o sută de ochi scot printre gene seminţe mici de lumină, Maria, Traian, Grete, Johannes, Tiberiu, Mircea, Romulus şi toţi cei duşi la Domnul să fie iertaţi şi să se bucure de pace în Ceruri aşa cum s-au bucurat împreună cu noi de tinereţe, frumos zice părintele Mihu în omilia lui şi toţi îl ascultă, apoi trupul cel mare al bătrânilor bacalaureaţi se desface în el, în ea, în fiecare, vin unul câte unul şi iau binecuvântare de la părinte, îi pupă crucea şi mâna, pentru că părintele este colegul lor, au mâncat aceeaşi pâine în liceu şi toţi ştiu că era un băiat cu chemare, ascultător la Domnul într-o vreme de erezii şi prigoană, aşa e, părinte, cum spui, că noi suntem ca lumânările astea care ard aici, în sfeşnic, ceara din noi se topeşte, dar lumina, lumina unde se duce părinte? Lumina noi nu o mai vedem, dar noi pentru lumina asta trăim, pentru că ea e sufletul nostru care se duce la Dumnezeu, dragii mei, să aprindem câte o lumânare pentru cei dispăruţi, colegi şi profesori, minunaţii noştri profesori, temuţi şi iubiţi, de ei ne era ruşine să nu învăţăm, şi câte o lumânare pentru cei ce mai suntem în viaţă, cât ne îngăduie Tătăl nostru, în sfeşnice se aprind deodată zeci de lumânări, suflete care ard, şi toată biserica se umple deodată de o lumină ca mierea.
            Pe treptele bisericii îşi fac o poză de grup, aşa îi vor ţine minte nepoţii şi strănepoţii, poza color de la sfârşitul albumului care se deschide, alb-negru, cu nişte băieţi şi cu nişte fete strălucind de tinereţe şi de vise, un album cât o viaţă, apoi pornesc tot aşa, în rând, ca la şcoală, către restaurantul "Împăratul romanilor", unde petrec în felul lor. Îi întâmpină vocea lui Tom Jones, apoi cântă, de pe CD-ul adus de unul dintre ei, Mirabela Dauer, Angela Similea, valsuri şi tangouri de demult, chelneriţele aduc la mese farfurii cu antreuri uşoare, apoi friptură, sticle de vin şi mai ales apă, multă apă minerală, se bea în loc de vin, se bea de sete, se bea cu pastile, unii dau noroc cu apă chiar şi atunci când se ajunge la "Cine-i născut în ianuarie, hai sus, hai sus, hai sus!" fiindcă pe undeva, pe lângă fotografiile aduse ca să le fie arătate colegilor, au reţete interminabile, iar sub stratul de fard îndesat în crevasele feţelor se ascunde o paloare bolnăvicioasă, sub peruca abundentă e un păr rărit de terapii chimice, sunt acei bătrâni a căror imagine – ei tot venind la farmacie – aproape că s-a fixat pe vitrină, ca la dagherotip, oamenii scoşi la pensie cu câteva sute de lei, aruncaţi ca netrebuincioşi la fundul construcţiei sociale, tocmai ei, care au făcut poate clădirile din care se dictează acum legi nedrepte, neomenoase, of, of, of!, dar nu e acum momentul să ne plângem, zice doamna Aurora Hegheş, olandeza, vedeta clasei.
            Sigur, dumneai îi convine să spună asta, are 579 de lei pensie de la statul român, după 23 de ani de muncă, mai are 1.250 de euro de la statul olandez, după alţi 24 de ani de muncă, plus că mai primeşte şi o pensie de 500 de euro de pe urma soţului olandez cu care a fost căsătorită un an şi sase luni, soţul care a luat-o în 1975 din Sibiu, când ea era ghid la ONT, de frumoasă ce era a luat-o, şi frumoasă e şi acum, la aproape 80 de ani, dansează ca în anii de liceu şi dă pe gât paharul de vin când îi vine rândul să i se ureze la mulţi ani. Colega ei, Ana Pintea, din Sibiu, are aceeaşi vârstă, dar pare că a trăit-o de două ori, că ea a stat aici, în România, la bloc, e pensionarul tipic, cel de pe afişele electorale sau de pe pancartele de la proteste, pensionarul batjocorit, amăgit, insultat, grasul caricatural care şade în cârca slabului, dar la naiba cu nenorocirile astea, zice şi doamna Pintea, petrecerea nu a costat decât 65 de lei de persoană, apoi încinge un dans la limita infarctului, râde cu fetele, le spune bancuri cu subînţeles băieţilor, cele mai politicoase, mai decente măscări auzite vreodată, fiindcă vulgaritatea, se ştie, vine de la om, nu de la vorbele lui.
            Băieţii şi fetele se distrează mai tare decât bieţii nuntaşi din cealaltă aripă a restaurantului, mireasa e grasă, nici muzică n-au, pe când ei cântă în cor romanţe atât de mişcătoare, le ştiu toţi, parcă ar fi făcut cursuri de romanţe la liceu, între ei este un tenor adevărat, el dă tonul, toţi ceilalţi se caţără pe vocea lui puternică, toţi sunt acum un glas, unul care se tânguie când zice a venit aseară mama din sătucul de departe, care se zbenguie când povesteşte păţaniile flăcăului pornit să-şi caute mireasă vrednică, voia bună parcă e mai plină când se împleteşte cu o undă de tristeţe, cu o un fir de nostalgie, octogenarii la un colţ de masă plâng, la alt colţ de masă cântă, cum ar zice poetul.
            Sufletul petrecerii e inginerul minier Petre Ştefănescu, nu-i taie din elan, nici vârsta, nici beteşugul de la picior, care-l face să meargă şontâc-şontâc, ca Sergentul lui Alecsandri, cântă, bate darabana, hai, fetelor!, una îşi face vânt cu un evantai vechi, alta îşi împrospătează rujul, discret, cântaţi cu mine, mai tare, băieţi! Ei se regăsesc aici băieţi şi fete, nu bunici şi bunicuţe, băiatul Petre îndrăzneşte la încă o sticlă de vin, ignorându-l pe venerabilul domn Petre, cel ce a venit la întâlnire cu o pungă de medicamente după el, se încinge şi mai tare corul, câţiva se rup din vocea comună şi înfloresc melodia cu vocea a doua, apoi chiar cu vocea a treia, cânta şi în canon, semn că la Liceu Comercial viitorii economişti aveau parte şi de o educaţie muzicală solidă, ospătăriţele au uitat că trebuie să ducă tăvi şi la nunta de alături, se reazemă de perete şi îi privesc cu admiraţie, parcă şi cu dragoste, pe aceşti bătrâni evadaţi din vârsta lor, acum se distrează ca nişte adolescenţi şi tocmai asta îi face să fie nişte profesori grozavi care să îi înveţe pe alţii cum să îmbătrânească.
            Petre Ştefănescu nu aduce cu el la petrecere, cum nici ceilalţi n-au adus, plânsetul lui de copil abandonat de mamă şi crescut la orfelinat, e la vârsta când ştie să aleagă frumosul din urât. Era în 1934 când l-a părăsit maică-sa, la câteva zile după ce l-a născut, s-a dus cu el în braţe la Craiova, a bătut la o uşă oarecare şi a cerut adăpost, că rupea gerul din lemn, s-a sculat pe la o bucată de noapte şi a plecat pe furiş, l-a lăsat pe el în patul străinilor doar cu un bileţel în scutec, cu numele lui, Petre, atât, iar Ştefănescu i-a venit de la cineva care l-a botezat pe la trei ani, cum a primit un coleg de la orfelinat nume de ocazie, i s-a spus în acte Martin Pădureanu pentru că fusese găsit lângă o tufă de mure, deci Martin, că ursului îi plac murele, şi Pădureanu pentru că tufa era într-o pădure, iar doamna Trenia Mărăcineanu, care trăieşte şi acum în Bucureşti, se numeşte aşa fiindcă mama ei a aruncat-o din tren şi au găsit-o nişte acari agăţată cu scutecele în nişte mărăcini pe lângă calea ferată.
            La orfelinat era bine, sau aşa se vede acum, după o viaţă de om, nu bătaie, nu chin, profesori ca nişte zei coborâţi pe pământ, mâncare bună, hăinuţe ca lumea, doar în timpul războiului a fost ceva mai greu, dar numai spre sfârşitul războiului, căci până atunci aproape că nu l-a simţit, era o unitate de nemţi chiar lângă orfelinat şi de fiecare dată când soldaţii făceau mâncare le aduceau şi lor, orfanilor, ce pilafuri, ce piureuri, ce fasole făceau nemţii!, ce varză cu carne de cal, totul era cu carne de cal, ce macaroane cu brânză le aduceau nemţii copiilor care, altfel, în vreme de război primeau de la stat numai mămăligă cu marmeladă, rar câte un oscior cu câte o aţă de carne pe el, dar a trecut şi războiul, au plecat nemţii şi au venit comuniştii, ai noştri, care au stricat totul, l-au mutat pe băiat de la Craiova la Sibiu, aici a crescut el la cămin, a terminat Liceul Comercial în 1952, apoi a intrat la facultate, atunci i s-a făcut şi buletin pentru prima oară, că n-avea, dar fără data de naştere, pe care a dobândit-o abia în urmă cu câţiva ani, la bătrâneţe, când şi-a făcut paşaport, de fapt data când a fost găsit, nu se ştie exact ziua naşterii, el sărbătoreşte cam pe-acolo, în jurul datei din buletin, apoi a fost repartizat la  Exploatarea Minieră Banat-Oraviţa, uraniu, muncă grea, avea dosar bun, de fiu al poporului, părinţi anonimi, putea ajunge departe, dar el şi-a stricat rampa de lansare însurându-se cu o nemţoaică, lucru grav pe vremea aia să fii neamţ, după război, mai ales că tatăl fetei era deportat în Donbas, dar ei au înfruntat împreună persecuţia, amândoi încăpăţânaţi, erau cetăţeni ascultători, dar făceau cum voiau ei, au răzbit până azi, se uită în urmă de la înălţimea vârstei lor şi ştiu că nu au trăit degeaba, măcar pentru băiatul lor, Cristian Iohan, ziarist la Deutsche Welle, care acum a venit şi el la petrecerea tatălui şi a colegilor lui, de se tot întoarce Petre Ştefănescu ba spre unul, ba spre altul şi spune cu mândrie: iată, acesta e băiatul meu!, aşa cum fiecare din cei adunaţi aici poate să spună acesta e fiul meu sau aceasta e fiica mea, aceştia sunt nepoţii şi strănepoţii mei, acestea sunt cărţile scrise de mine, bisericile ridicate, podurile, şcolile, spitalele mele, drumurile mele, studenţii mei, instituţiile şi oamenii pe care i-am condus, aceştia sunt oamenii care mă iubesc doar pentru ce sunt, cei care mă salută pe stradă, care îmi bat  la uşă să vadă dacă am nevoie de ceva, aceştia sunt cei ce se roagă pentru mine, cum şi eu mă rog pentru ei, iată, aceasta este viaţa mea, optzeci de ani, şi nu, încă nu s-a sfârşit, hai sus, hai sus, hai sus!



Cântecul lunii

$
0
0


Fotografie de ELENA ILUȚĂ
Luna, luna umezea
bolta cu lumină
albă, luna umezea
totul cu lumină.

Codrul, codrul se albea.
Luna cu zăpada
razelor codru-l albea,
alb precum zăpada.

Sete, sete îi era
căprioarei, sete,
apă-n codru nu era
să-i treacă de sete.

Merse, merse cât putu
și dădu de apă.
Să se-adape nu putu:
era luna-n apă.

Și muri, muri cu ochi
ațintiți spre lună,
luna-i puse peste ochi
doi bănuți de lună.

Ziua, ziua nici pe cer,
nici în apă lună.
Ochii ațintiți spre cer
ziua-s plini de lună.

(29 oct. 2013, în tren, de la Iași spre București

Ileana Mălăncioiu citește la FILIT

$
0
0




Pasărea tăiată

M-au ascuns bătrînii, după obicei,
Să nu uit de frica păsării tăiate,
Şi ascult prin uşa încuiată
Cum se tăvăleşte şi se zbate.


Strîmb zăvorul şubrezit de vreme,
Ca să uit ce-am auzit, să scap,
De această zbatere în care
Trupul mai aleargă după cap.

Şi tresar cînd ochii, împietrind de groază,
I se-ntorc pe dos ca să albească
Şi părînd că-s boabe de porumb
Alte păsări vin să-i ciugulească.

Iau c-o mînă capul, cu cealaltă restul,
Şi le schimb cînd mi se pare greu,
Pînă nu sînt moarte, să mai stea legate
Cel puţin aşa, prin trupul meu.

Însă capul moare mai devreme,
Ca şi cum n-a fost tăiată bine,
Şi să nu se zbată trupul singur
Stau să treacă moartea-n el prin mine.



Ovidiu Nimigean citește la FILIT

$
0
0
NOTĂ: Nimigean Ovidiu este un poet.
             Nimigean Ovidiu stă pe taburet.
             Nimigean Ovidiu a fost la FILIT.
             Nimigean Ovidiu însuși a citit.
             Nimigean Ovidiu, în timp ce citea,
             Fu filmat de mine spre a se vedea.

Studio cu vedere spre poienițadruidică (fragment)



&&&

Pentru un pumn de dolari, pentru încă un euro în plus, pentru o valiză de pundișoare, pentru un țuhal de șekeli, pentru o rubașcă de ruble, pentru un gat de woni, pentru niște yeni, pentru niscaiva yuani, pentru un terminal de derhame, pentru o gârbă de manatazeri, pentru un sombrero de peso, pentru o lekă, pentru cinci leve, pentru vreo doi zloți, pentru ceva grivne, dinari, forinți, coroane, reali, pentru un tugrik amărît, pentru o rupie soioasă, pentru quetzali și pentru patace, pentru bahți și pentru meticali, pentru cinci bani, zece bani, pentru un zece lei, pentru un mangot, pentru o verzitură, pentru o lovea, pentru sunători și pentru mălai, pentru biștărași, țechini, zarzavat, cașcaval, pentru pițule, pentru parale și pentru parai, pentru marafeți, pentru gălbiori, pentru treizeci de arginți, pentru o pulă botswaneză, pentru o stotincă sfirijită, o centavă, acolo, o copeică, un quintar, pentru un piastru, pentru un sen, pentru un avo, pentru un att, pentru un mărunțiș, pentru o jignire.

&&&

(Pentru un ort?)

&&&
Un calpuzanlîc, o coțcă, o șulerie, o hohăiseală, un șmen, o suveică, o țeapă, un tun, un pelotazo, un Maradona, un Bancorex, o Roșia Montana.

&&&

Dacă m-ai întrebat ți-am răspuns: România-i un smîrc. Flora și fauna specifice o duc foarte bine. Noi nu.

&&&

Știți voi cum aleargă prin ierburi pîrșul urmărit de uligaie? Nu știți? Nu-i nimic, o să aflați.

&&&

(Nu trebuie decît să-i lași să vorbească, să moară pe limba lor.)

&&&

(Limba lor de pe care se-ntind bale toxice, de varan.)

&&&

(00.30. În Piață mesajele au devenit confuze. Scandările cu Roșia Montană sînt acoperite de cele cu „Dinamoviștii la cimitir!”.)

&&&

(Poporul-peluză.)

&&&

(Cine te iubește? Care sînt frații tăi?)


&&&

(Lehman Brothers.)

&&&

(Crezi că pe evreu nu-l doare, crezi că arabul nu suferă, crezi că românul nu simte că e al nimănui?)

&&&

(Esplanchnisthe. Cu o milă din măruntaie. Geamănă cu greața.)

(Vezi și "Măseaua lui Nimigean")

Mircea Dinescu citește la FILIT

$
0
0

Scurt reportaj

în sprijinul profesorului de limba română
care cere mai multe ore de predare pe săptămână



Vara însoţeşte elevii la atelierul mecanic,
toamna numără rândurile de porumb,
iarna zvârle zăpada din faţa şcolii,
primăvara cântă la căminul cultural
măreţul timidul profesor de limba română,
muncitor calificat în uzinele Sadoveanu şi Tudor Arghezi.
Printre rigle şi logaritmi,
printre fierăstraie şi strunguri
îşi face şi el loc într-o salopetă uşoară de cuvinte
şi abia apucă să înveţe copiii că H2O
se numea pe vremea străbunilor apă,
că-i firesc să spui bună ziua şi nu radical din 14,
apoi să-i explice elevului Bujie Ion
că H.P.B. nu-i o întreprindere oarecare,
ci chiar Hortensia Papadat-Bengescu,
că noi n-am avut timp să ridicăm piramide
şi ne-am îngropat faraonii în folclor,
că limba română e inoxidabilă... Stop!
...şi din nou H2O, radical din 14,
H.P.B.,
fiindcă ora de limba română s-a şi terminat
şi abia peste o săptămână ne vom mai vorbi.




La berărie





Nu mai e bere la berărie.
Mor cartiere, latră tramvaie,
Pe umejoare ruguri de paie
Se coc eretici de meserie.
Doamnă cerneală, du-te-n pâraie.
Fă-te pădure, doamnă hârtie.

La berărie nu mai e bere.
Pute-a cutremur. Ţin-te de clanţă.
Iar e de lucru la manuntanţă
Iar or să facă proştii avere
Şi-or să admire de la distanţă
Curajul nostru crescut în sere.

Şi-n vremea asta poetul scrie,
Şi-n vremea asta Irod chiar taie,
Smerit dospeşte orzu-n hârdaie
Surd la revoltă şi la mânie.
Preabotezate Sfinte Sisoaie,
Nu mai e bere la berărie.

  
 

Carmen Veronica Steiciuc citește la FILIT

$
0
0


parcă spuneai că frumuseţea trebuie împărţită în doi 

 



ce faci acolo în spatele cuvintelor?
de ce te ascunzi?
parcă spuneai că frumuseţea trebuie împărţită în doi
şi uite câtă lumină se naşte în acest moment
în miezul fosforescent al literelor

ce faci acolo în spatele literelor?
de ce te ascunzi?
parcă spuneai că frumuseţea trebuie împărţită în doi
şi uite câtă linişte se naşte în acest moment în miezul fosforescent al aerului

ce faci acolo în spatele aerului?
de ce te ascunzi?
parcă spuneai că frumuseţea trebuie împărţită în doi
şi uite câtă emoţie se naşte în acest moment
în miezul fosforescent al cuvintelor

Carmen Veronica Steiciuc

Paul Gorban citește la FILIT

$
0
0

  pădurea verde e dragostea care muşcă din noi

în dimineaţa aceasta

trupul tău mult mai proaspăt 
mult mai viu 
s-a strecurat în visul meu
ca într-o pijama de bumbac

şi gura ta mă cuprindea
în balta ei de ruj
lăsându-mi un miros de pădure
şi ochii tăi adânci în cer şi în pământ
răsăreau în tâmpla mea

atunci ţi-am spus să facem dragoste
să ascultăm cum corpurile noastre se amestecă
luminos cu-o iuţeală neînchipuită
ţi-am spus că aş vrea să locuiesc să călătoresc
în tine să-ţi cercetez fiecare centimetru
şi tu fără să îţi fi dat seama
sânii tăi ca nişte păsări negre
ca o eclipsă de soare
mi i-ai înfipt în spate

*
ce dumnezeu poţi să găseşti la un poet
tot ce e în jurul lui e un fluture imens
un flutur verde unul care se hrăneşte
şi se culcă pe rând cu fiecare femeie

*
mă ridic din pat
şi tot ce am visat îşi dă ultima suflare
în aer soarele ca o lumânare
îmi taie respiraţia

*
în cameră nu se întâmplă nimic
de câteva zile viaţa
mă priveşte cu nesaţ
şi pisica persană
ca un killer aleargă după fluturi

în bucătărie se aude râşniţa de cafea
cum sfâşie pielea
unor noduri închipuite
dar Karmen prin ochii unui copil
traversează oraşul
inventând o lume doar a ei

*
părul tău galben
ţâşneşte într-un poem
şi toţi bărbaţii cred
că e momentul cel mai bun
să îl multiplice
aşa cum fac de boboteaza
cu apa sfinţită

*
în dimineaţa aceasta
pădurea verde e dragostea
care muşcă din noi


dorinţă



de multă vreme ne dorim să mergem într-o vacanţă
telefoanele mobile să le priponim pe
o păşune abandonată şi seara când fie
din mare sau munte ne întoarcem
să le ducem în garaj la culcare. de o mie de ori 
am zis că o sa fac treaba aceasta. dar
îmi e frică nu cumva de la atâta păşunat
telefoanele mobile să explodeze şi din stomacul lor
mesajele vocale să o ia la goană după noi. la ziar am scris:
vând telefon care prin iarbă şi-a pierdut sufletul 

(Din volumul Submarinul Karmei, Ed. Adenium, 2013)



Constantin Iftime citește la FILIT

$
0
0








Spune tot


Spune tot
Despre iepurașul mort într-o cizmă sub pat în copilărie,
Când ai dormit două zile și două nopți și l-ai uitat.
Spune tot ce-a urmat.
Vreau să mor în acest fel uitat, spune celălalt,
Mama în bucătăria de vară, tata la câmp,
Fratele mai mic mă privește curios în pat.
Două zile și două nopți am dormit și am văzut puterea lui.
Spaima furnicilor și albul revărsat din iepuraș pe drumul lor a ajuns până la mine.
De sub pat,
Fire de păr șuierând creșteau temperatura, dilatau lemnul,
Crenguțe de brad pe un fir de apă bolborosind încet,
Pe sub piept. Acolo a fost boala.
Pesemne iepurașul se strecurase la mine dintr-un munte rigid,
Cu pietre calde în jur. Luna. Toți vor trăi plăcut.
Atunci
Eu mă trezesc la o conștiință și mai măruntă
Și mai puternică.
Conștiința la sânge,
Viața la sânge într-o mulțime de celule ale celuilalt și mai puternic,
Pe care îl port. De unde știu asta?
Celule lui sparg coduri atâtor științe ale naturii mele întunecate.

Câteodată tremură ca frunza acolo,
Câteodată pasc liniștite ca vitele pe pajiști,
Câteodată se ascund în nara unui alt animal furibund,
Am probleme cu respirația. De fapt,
Acesta-i celălalt. Cel mare și rigid.
El spune că noaptea îmi va aduce tot ce nu vreau eu,
Iar eu îl ascult supus.
Cum mă îndepărtez de el, strigă: toate sunt altceva.
Vreau altceva,vreau altceva, strig și eu.
Și pentru asta a murit el dușmănind această împotrivire?
L-am simțit înțepenit demult.
Apoi au fost alte lucruri legate de maturitatea mea rea.
Spune tot,
Spune tot despre iepurașul care a murit într-o cizmă sub pat,
În copilărie.

Constantin Iftime


            "Pentru mine, ca editor şi ca poet, volumul dlui Iftime a fost ca un bocanc în coaste, în primul rând pentru că nu ştiam nimic despre el şi nu îmi imaginam că există un asemenea discurs poetic într-un sertar în această ţară. Primul lucru remarcabil este că această carte nu este numai o carte de poezie, ci este şi o carte despre poezie. Fie că vrea sau nu să recunoască, este un fin teoretician. Toată această compoziţie susţine, într-o mare măsură, textul liric.
            Un al doilea lucru remarcabil în această carte este stilul. Un stil organic, viu, care este într-o continuă mişcare şi care se adaptează din mers, şi nu este uşor să faci acest lucru.
            Temele dlui Itime sunt foarte diferite de ce putem găsi în poezia românească în ultimii 30 de ani. Nu îi este teamă să ridice din morţi chiar anumite teme pe care poeţii contemporani le consideră uzate.
            Lucrul care pe mine m-a supărat cel mai tare ca poet este tehnica. O tehnică impecabilă, care reuşeşte să se joace cu discursurile narative, care reuşeşte să nu-i lase nicio clipă cititorului sentimentul că este ceva premeditat. Totul este foarte fluid."

Cosmin Perţa




Baciul african rescrie "Miorița" în Maramureș

$
0
0


Camerunezul Felix Tangoh spune că e persecutat politic fiindcă ar fi vrut să-și rupă țara în două. Acum paște oi în Maramureș (Fotografii de Mircea Reștea)

            În Maramureș nu sunt mulți ciobani de origine africană. De aceea, când moș Gheorghe Indre a văzut un negru sprijinit în botă printre oi și vorbindu-le englezește, s-a oprit în loc, s-a scărpinat sub clop și n-a putut zice decât atât: “Tulai!”.
            S-a întâmplat că acel cioban era primul negru pe care moș Gheorghe îl vedea în 97 de ani de viață și asta i-a stârnit în cap o furtună de întrebări adânci despre el însuși, ca făptură a lui Dumnezeu pe Pământ, un vârtej din care se alege la suprafață aceeași nedumerire: “Cum dracu’ o hi chelea lui așe neagră?”. Și neputându-și răspunde, bătrânul îl privește fascinat pe african și își zâmbesc unul altuia prietenește, unul cu un dinte galben, iar celălalt cu o sumedenie, albi.
Era primul negru pe care moș Gheorghe îl vedea în 97 de ani de viață
            Bătrânul e din satul Ciolt, de pe Valea Chioarului. Acolo s-a născut și a trăit aproape o sută de ani, fără anii cât a fost luat de unguri, în timpul războiului, și dus ca un rob să muncească la fortificații, până în Austria. Și în toți anii aceștia și peste tot pe unde a umblat, jumătate de continent, nu i-a fost dat să întâl-nească un negru decât tot în satul lui, primăvara asta, când mai mulți pakistanezi și africani au năpădit ulițele arătând cu degetele strânse buchet spre gură că le e foame. Ca și moș Gheorghe, țăranii din Ciolt, mai toți bătrâni și puțin știutori de carte, au exclamat și ei: “Tulai!”.
            – Lumea le-o dat să mânce, că arătau a hi oameni, numa’ la culoare nu se potriveau.  Da’ ce fel de oameni? Că ei mâncau numa’ pita și slana o lăsau deoparte! – se miră moș Gheorghe.
și câte alte trebi mai sunt de făcut pe lângă casă
            Văzându-i mai multe zile la rând pe pakistanezi și pe africani metecăind prin satul lui, bătrânul a înțeles repede că oamenii pe Pământ sunt de mai multe feluri, mai negri sau mai albi, care mănâncă sau nu slănină, unii beau pălincă, alții nu, care își fac cruce sau bat mătănii cu fruntea de pământ, vorbesc mai multe limbi, de nu se înțeleg unii cu alții, ca-n turnul Babel, dar că la toți le e foame, toți râd și plâng, la toți le e dor de ceva, toți mor. Și înțelegând toți asta, oamenii din Ciolt și-au deschis porțile și i-au primit pe străinii aceia ciudați, îmbrăcați cu haine fistichii, bărbați cu rochii, cu ștergare pe cap, femei înfășurate în perdele, și le-au dat să mănânce în prima și în a doua zi. Iar a treia zi le-au arătat coasa cum stătea singurică sub streașină suspinând după sudoare de om, calul care trebuia adăpat, vaca de muls, grădina de întors cu hârlețul și câte alte trebi mai sunt de făcut pe lângă o casă, considerând ei că obiceiul de a primi mâncare și orice fel de plată pentru muncă, iar nu pentru întins mâna, e musai obicei universal. Și au avut dreptate înțelepții satului.
            Astăzi, în satul Ciolt, la multe case de români găsești și câte un pakistanez în bătătură, un afgan, un indian, sau ce nație or fi fiind, că toți sunt la fel. Maramureșenii sunt oameni prietenoși, îi primesc cu brațele deschise pe străini, le dau de muncă în bătătură și pe câmp ca să le poată da, cinstit, mâncare și bani. Seara, când zilierii asiatici pleacă, se îmbrățișează cu localnicii și își zâmbesc ca niște prieteni vechi. Paradoxal, diferențele culturale întăresc și mai mult armonia dintre localnici și străini. Moș Gheorghe explică de ce:
            Poate ne-am sfădi cu dânșii, dar noi pakistănește nu știm, ei nu știu românește, na, cum să te cerți prin semne?
Instituția, aflată într-o fostă cazarmă de jandarmi...
            Musafirii ciudați ai satelor maramureșene vin din Șomcuta Mare, din căminul pentru refu- giați. Instituția, aflată într-o fostă cazarmă de jandarmi, se numește Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil, dar numai angajații și plăcuța de la intrare rețin denumirea oficială, ceilalți îi zic simplu: Cămin sau Centru. Punc- tul de control și polițistul de la in- trare te-ar putea face să crezi că acest Centru e o închisoare, pe când în realitate fosta cazarmă, renovată, arată ca un hotel, iar refugiații cazați aici trăiesc în libertate. Sunt 38 de solicitanți de azil, din India, Afganistan, Pakistan, Irak, Somalia, Camerun, Etiopia. Pot ieși când vor din centru, să facă ce-i taie capul prin oraș, prin satele din împrejurimi, ajung chiar și în Baia Mare sau și mai departe. Seara, nu mai târziu de ora 10, trebuie să fie din nou în centru. Ca la internat.
            Cât durează formalitățile pentru acordarea azilului, fiecare refugiat primește de la statul român 3,6 lei pe zi. Plus cazare, pastă de dinți, pastă de ras, săpun, detergent în valoare de alți 10 lei pe lună. Au la cămin frigidere, aragazuri, veselă și își gătesc singuri, numai să aibă ce. Ei n-au dreptul să muncească în România, dar nu-i leagă nimeni dacă mută de colo-colo o navetă de bere la cârciumă, dacă dau cu sapa în grădina unui gospodar sau dacă mulg o oaie, fiindcă, vorba ceea, oameni suntem și înțelegem că n-ar putea trăi cu 3,6 lei pe zi, plus că muncile astea nu le cere nimeni dintre ai noștri. Românul, chiar și atunci când foamea îl rupe, decât să câștige prea puțin pentru o treabă, mai bine n-o face deloc.  Așa ajung refugiații să muncească prin satele din Maramureș, unde nu mai sunt demult o curiozitate. Iar în Șomcuta Mare dai la tot pasul peste africani lenevind în parc, la soare, indieni plimbându-se de mână, după obiceiul lor, de zice lumea că-s homosexuali, dar și așa nu le-ar zvârli nimeni o ocară, sau irakieni căscând ochii la vitrine.
            Dimineața la 6, în cântecul cocoșilor, se deschide cofetăria "Adela", din centru, unde se bea cea mai bună bere.
            La 6, întărește patronul, fiindcă maramureșenii noștri sunt harnici, își beau cafeaua devreme.
Bărbații șed la mese, afară, și beau cafea după cafea și bere după bere până le pocnesc venele și le crapă vezicile, numai să vină Ruth cu tava la ei la masă
            Niciodată afacerea n-a mers mai bine ca din ziua când la cofetărie halbele de bere au început să fie cărate la mese de Ruth, o etiopiancă de 22 de ani, neagră și frumoasă ca regina din Saba. Bărbații șed la mese, afară, și beau cafea după cafea și bere după bere până le pocnesc venele și le crapă vezicile, numai să vină Ruth cu tava la ei la masă. O mănâncă din ochi. Dar unul nu i-ar spune o vorbă urâtă ori s-o atingă altfel decât delicat și prietenește, pe mână, când o roagă să mai aducă un rând. Ruth este o fată frumoasă, dar este întâi și întâi o refugiată pe care statul o ocrotește, iar bărbații din Șomcuta Mare se simt și ei obligați s-o ocrotească. Bărbații sunt atrași de negrese, maramureșencele de negri. Dar lucrurile n-au mers mai departe pe calea asta de când Billy, somalezul, a luat bătaie de la un român. Se dăduse în amor cu o doamnă singură și fără obligații, fără prejudecăți, dar odată a nimerit ca prostul la altă ușă și în loc de pupătură a primit un pumn, de i-a sărit clopul un etaj mai sus. A rămas cu nasul și mai turtit. Negrii ăștia se cred cei mai tari în pat, spun băieții, la o bere, dar cu pumnul moroșanului nu te pui.
            Numai de indieni nu spune nimeni nimic. Sunt retrași, neprietenoși, doar cu țigăncile se înțeleg ei de minune, sute de țigănci, iar românii majoritari nu au nimic împotrivă.
            Ruth e singura femeie din centrul pentru refugiați și în jurul ei se învârt inevitabil și tinerii africani, și flăcăii din Șomcuta. Însă ea se ține departe de toți, ziua le zâmbește și unora și altora, iar noaptea se încuie la etajul pe care îl ocupă singură la cămin și se gândește la soțul ei, aflat în Centrul cu regim închis de la Arad, adică închisoare, fiindcă a încercat să iasă ilegal din România. Ilegal au și intrat amândoi în țară, dar, pentru că au cerut azil, n-au fost inculpați pentru trecerea faruduloasă a frontierei. Din Etiopia au fugit pentru că le era amenințată viața după ce soțul ei, ziarist, a publicat câteva articole potrivnice guvernului.
Cu Dek Yousuf Douale, din Somalia
            Dek Yousuf Douale e din Somalia. Rupe puțin pe românește. Cel puțin verbele auxiliare “a fi” și “a avea” le conjugă mai bine decât Marian Vanghelie. Și-a scris conjugările pe niște coli de hârtie, pe perete.
            A învățat repede, îl laudă profesoara Anca Păscui, care îi învață românește pe re- fugiați.
            În șase luni, de când e în România, Dek a mai învățat ceva: să bea bere, deși e musulman. Zice că oamenii din Maramureș l-au împins în păcat.
            Eu, foame, food. No food. Lumia nu dat food. Lumia zici: pei péri? Nu peu péri, eu muslim. Pa pei péri. Hai, pei péri. No, peu peri!, zice Dek ducând halba de bere la gură. Trage cu sete, ca pământul de unde vine.
            E o zi fierbinte, ca în Somalia lui natală. Până în urmă cu șase luni locuia în capitala Mogadiscio. Tatăl lui era profesor de liceu și nu câștiga mai mult de o sută de dolari pe lună. Așa e în Somalia. În România, un profesor debutant câștigă dublu.  Trăiau patru persoane cu acei bani, având și o vacă și zece capre. E un lucru obișnuit să crești animale în capitala Somaliei, ca și la noi. Acolo nemaifiind lege, bandele răpesc copii și cer răscumpărare. Dek spune că a fost răpit de multe ori și de fiecare dată părinții săi au plătit răscumpărarea, nu mai mult de 200 de dolari, dar după ce tatăl său a murit familia a vândut și caprele ca să-l scoată din mâinile răpitorilor și el risca să fie ucis când ai săi n-ar mai fi putut da măcar un ied în schimbul lui, de aceea a vândut tot ce putea vinde, a strâns 1.800 de dolari și a plecat din Somalia în Turcia, cu avionul. Iar din Turcia voia să ajungă în Grecia. Au pornit mai mulți la drum cu o călăuză, dar în loc de Grecia s-au trezit în Maramureș, fără acte, fără bani, flămânzi și bolnavi după nouă zile de chin într-un camion. Dek bea bere în Șomcuta și așteaptă, prin mila lui Allah, să primească protecția statului român. Dacă nu, va fi repatriat în țara unde a fost de multe ori schimbat pe o capră.
Nu văzuseră nici pe hartă altă țară, fiindcă la ei nu există decât hărți cu Pakistanul, fără nicio altă țară în jur
            Dek și prietenul lui, Abdi Rahman Qomuc, sunt dintre cei care nu pun mâna pe sapă. Stau toată ziua cu telefoanele la ureche, niște rable moștenite de la alți refugiați trecuți prin centru, înțânate cu scoci, ai zice că vorbesc întruna, însă ei nu fac decât să asculte niște cântece somaleze din memoria telefoanelor și când îi apucă dorul de casă cântă și ei în limba lor de neînțeles, ceva despre frumoasa Somalia pe care o iubește soarele și o îmbrățișează marea… Ei ar vrea la calculator, dacă s-ar putea. Nu se poate. Atunci, mănâncă numai pâine și roșii până primesc bani de la alt prieten de-al lor, din Irlanda. O sută-două de euro. Alții primesc mii de euro de la rude și gândul nu le stă decât la fuga mai departe, mai spre Vest. De România nici nu auziseră când au plecat de-acasă, pakistanezii – spune profesoara Anca Păscui – nu văzuseră nici pe hartă altă țară, fiindcă la ei nu există decât hărți cu Pakistanul, fără nicio altă țară în jur. Ajung aici pentru că îi înșeală călăuzele.
Subinspectorul Radu Lungu,  Poliția de Frontieră Sighetu Marmației
            Le iau banii, îi trec noaptea din Ucraina în Maramureș peste Tisa, cu bărcile, și le spun că au ajuns în Italia sau în Germania, de umblă săracii prin Maramureș salutând cu bongiorno sau gutentag până îi adunăm noi și îi ducem la Șomcuta Mare, spune subinspectorul Radu Lun- gu, de la Poliția de Frontieră din Sighetu Marmației. Dacă cer azil. Anul trecut, din 1092 de cereri de azil, doar 138 au fost aprobate. În prezent, în Româ- nia se află 1.100 de cetățeni străini beneficiari ai unei forme de protecție din partea statului român.

(Notă: Am reprodus aici varianta apărută în "Cotidianul" din 31 mai 2009. Varianta integrală nu o mai am. Sper s-o rescriu într-o bună zi. - V.I.)



Un sat se pregătește se moară

$
0
0
Fetițele frământă zilnic glodul până la școală și înapoi(Fotografii de Tudor Vintiloiu)
            La numai 30 de kilometri de Focșani, capitala provinciei europene Vrancea, te prăbușești în timp, un hău de secole, când ajungi în satul Piscul Reghiului. Lumina electrică și asfaltul n-au ajuns aici, iar oamenii nici nu știu toți cine este președintele țării.
            Un telefon mobil fără semnal este cel mai înalt semn al civilizației. Domnul Marian Pepene, un cioban de la câmpie, trecut de 40 de ani, tocmai și-a găsit de câteva zile nevastă de-a doua în sătucul din Munții Vrancei și a adus cu el acest extraordinar aparat pe care din două în două minute îl tot scoate din buzunar, formează un număr și îl duce la ureche.
            – N-are semnal decât la floare, o liniuță – se scuză omul; adică trebuie să stea fix în dreptul mușcatei din fereastră ca să poată da un telefon, iar dacă Săftița lui mută ghiveciul, se poate ca minunatul lui aparat să nu-i folosească la nimic.
            Cum e iute de picior și meseria îl poartă prin toate viroagele și pe toate culmile, domnul Pepene știe locurile unde telefonul învie. Iar acum, în loc de Tunata ori Malu cu Sare, locurilor le spune O Liniuță, Două Liniuțe și chiar Full, mai sus, spre Năruja. O dată la câteva zile, când coboară după cumpărături în comuna Reghiu, cale de vreo șapte kilometri, încarcă telefonul la rude. Poate are treabă, poate îl așteaptă nevasta cu sare, ca să pună de mămăligă, el n-are ce face și trebuie să stea lângă telefon până se umple.
            Săftița lui Pepene este fata cea mai mică a lui moș Fănică Lepădatu. Ea singură, din cei opt copii ai bătrânului, a rămas în Piscul Reghiului să aibă grijă de bătrâni, dar acum că s-a întrolocat cu Marian va pleca și ea după bărbat, la șes. Ar vrea să-i ia și pe părinți cu  dânsa la noua casă, dar bătrânul nu se dă urnit.
            – Nu plec, domnule, de-aici, până nu moare baba, spune Moș Fănică. După ce închide ea ochii, poate m-oi așeza și eu la Săftița, dacă nu m-oi duce și eu repede după babă.
            Moș Fănică are 84 de ani. S-a născut, a crescut și a trăit în sătucul ăsta de munte. Necolectivizat.
            – Barem, dacă se făcea și aici colhoz, pe coada colectivizării venea și oleacă de civilizație. Zic unii. Dar nu știu ce spun. Lasă așa, e mai bine că n-a venit.
            Mai departe de Focșani n-a fost niciodată, că nici la armată nu s-a obosit nimeni să-l caute prin sălbăticia asta. El tot aștepta ordinul, că i-ar fi plăcut să iasă în lume, dar n-a venit. Așa a scăpat și de război, despre care a auzit după ce s-a terminat, când au venit comuniștii în sat, cu puști și cu mitraliere, să caute niște partizani ascunși, cică, pe-acolo. De parcă s-ar fi putut ascunde cineva în sat.
            – Aici ți vede câinele din ogradă de pe celălalt munte. Ce să ascunzi? – se întreabă moșul. Numai stuchitul în gură, dar și pe aista ți-l vede toată lumea dacă nu-l păzești bine.
            Cât de greu ar fi trăit, acum totul e însutit mai greu fiindcă bătrânețea l-a ros, a ajuns o mână de om, abia se vede dintre găini. În plus, și sufletul i-a cam îmbătrânit de când Constantina, femeia lui, a căzut la pat iar el trebuie să aibă grijă de dânsa ca de un copil mic.
            Bătrâna zace la pat, nemișcată, de paișpe ani. S-a întâmplat atunci că o noră de-a ei a făcut infarct și i-a murit în brațe. Aici așa mor oamenii: odată cad în mijlocul ogrăzii, sau îi ia moartea în somn, fiindcă nu obișnuiesc să se ducă la medic, nici nu știu ce boli au. Iar când mor sunt înmormântați altfel decât ceilalți creștini, adică se face întâi praznicul, cu mortul alături, se dau pomenile, și abia pe urmă se duc toți cu sicriul la cimitir. Fiindcă iarna nu se poate ajunge decât pe jos în sat, iar vara numai cu căruța, și fiindcă cimitirul e în Șindrilari, la opt kilometri. După îngropământ neamurile din alte sate se duc pe la casele lor, pe lumină, cât se mai văd cărările prin pădure.
            – De la sperietura aceea, continuă moș Fănică, dar și de la durerea ei, când a văzut că a murit nora Arsinia, la care ținea tare, baba mea a înțepenit. Pe loc. Și de atunci nu s-a mai dat jos din pat. La spital n-am dus-o, că ce să-i facă doctorii la așa caz? După vreo doi ani a venit o doctoriță pe aici, a văzut-o și a zis și dânsa că n-are nimeni ce-i face. Nici nu trebuie să fii doctor ca să îți dai seama de asta. Acum eu sunt dator s-o îngrijesc până în ultima zi, cât a ține-o Dumnezeu, că e femeia mea, încheie moșul și întoarce capul în vânt. Iar vântul, prietenos cu omul muntelui, îi zvântă repede lacrimile din ochi.
            Când i se mai domolește tremurul din glas, moșul își cere iertare că nu mă poate primi în casă. Într-o cameră zace bătrâna lui și acolo e ceva ce nimeni n-ar trebui să vadă. Nu intră nimeni, numai el și Săftița. Iar în cealaltă cameră tocmai a dihocat un pat și îl întocmește la loc, e deranj mare.
            Toate casele din Piscu Reghiului sunt la fel: cu două odăi, o tindă și cerdac. De sute de ani, așa se fac casele aici și nimeni, niciodată, n-a construit și după alt tipic. În casele astea trăiau și câte zece suflete.
            Acum în Piscu Reghiului totul e îmbătrânit și într-o rână. Și casele, și oamenii. Prin ’90 erau patruzeci de case locuite. Acum mai sunt cinșpe, unele cu câte un singur suflet, un bătrân bântuind ca o arătare prin bătătură, și toate-s crăpate pe la colțuri, fiindcă pământul de sub ele se duce încet la vale, casa se duce într-o parte, acoperișul în alta, la unele vezi câte un perete căzut și prin spărtură zărești câte o vacă rumegând la iesle, la altele geamurile stau câș, cerdacul e crăpat, gardurile-s de mult căzute la pământ și nimeni nu le mai ridică la loc.
            Până astă-vară oamenii din Piscu încă mai măcinau porumb la râșnița de piatră a lui moș Fănică Lepădatu.
            – Acum am destituit-o, zice moșul. Măcinăm în Șindrilari sau cumpărăm făină gata măcinată.
            Râșnița făcută de bunicul lui Ștefan Șt. Lepădatu pe la sfârșitul secolului 19 zace acum desfăcută, piatră peste piatră, sub un copac în spatele casei.
            – Râșnița merge, că piatra nu se strică, nu iese din garanție, dar cine mai are putere în tot satul ca s-o învârtă? Când e drumul înfundat și nu se poate merge la moară, o pun la loc și macin la dânsa. De câte-un pui de mămăligă încă mai am putere, se laudă bătrânul.
            Își mai dă putere cu câte un păhărel de rachiu. Și rachiul și-l face singur, la un cazan mic, de tuci, cu capac de lemn. Îl suie pe pirostrii – "chirosteie" zice el –, îl umple cu borhot de perje, pune capacul de lemn și-l pecetluiește cu mămăligă frământată cu cenușă, ca să nu răsufle, pe urmă dă foc tare dedesubt și rachiul se alege atunci din carnea putrezită a perjelor, urcă prin serpentina de aramă și după ce se răcește într-o putinică cu apă de la părău picură limpede și plin de putere în butelcuță. Cazanul e acolo, sub șopron, de când se știe moșul pe lume. Cam tot ce e pe lângă casă e vechi, sunt lucruri rămase de la tatăl lui, de la bunei, lucruri făcute parcă să dureze cât munții. Din lemn, din piatră, din lut, din fier, din ceea ce muntele nu le-a dat oamenilor, cum se spune, ci a lăsat să i se ia.
            O schimbare în viața lui moș Fănică și a satului era să se întâmple când unul dintre băieții lui i-a adus din Italia un generator de curent, pe benzină. A dracului șmecherie, mergea! Când s-a aprins becul în casă, o lumină mare s-a scurs pe toată valea, moșnegii au ieșit din case și s-au uitat spre geamul lui Lepădatu ca la steaua Buneivestiri. Atât: câteva clipe de lumină, pentru prima oară în istoria satului, apoi mașinăria a început să tușească și s-a oprit, flăcările plăpânde ale lămpilor au înmugurit iar în întuneric. Și de atunci n-a mai mers niciodată.
            Moșul își aduce cu părere de rău de acel moment magic. N-a fost să fie. Își aduce din casă un fluier și vrea să-i zică o doină, ceva de jale. Dar fluierul, uscat de atâta necântare, e crăpat și scoate prin despicături țipete ascuțite de jivină biciuită. Dar moșul nu se lasă. Înfundă crăpăturile cu scuipat și din fluierul din lemn de prun, și el vechi cât satul, începe să curgă o doină, un fel de bocet care umple munții. Zice că așa a înfruntat el singurătatea în cătun: cu fluierul, cu icoana și cu opaițul sau, mai nou, cu lampa. Și aproape că nici nu și-a dat seama când a îmbătrânit.
            La celalălt capăt al vieții, Maricela Lăbunț, o fetiță de opt ani, înfruntă și ea, în felul ei, asprimea traiului în satul de munte. Iat-o, o mogâldeață înotând prin noroiul amestecat cu gheață, pe uliță mai degrabă o cărare ceva mai lată. Vine de la școală. Ea e singura elevă din sat. Mai are o soră la grădiniță. Alți copii nu mai sunt în Piscu. Se duc în fiecare zi la școală, pe jos, șapte kilometri dus, șapte întors, prin pădure. Școala din comună are un microbuz și un Aro, dar astea nu pot ajunge în sat nici vara, dărămite când e zăpada sau noroi. Numai mașinile 4 X 4 se pot încumeta spre Piscu și numai când e drumul uscat. De altfel, și eu a trebuit să las mașina redacției în fața Primăriei și să urc pe jos, călăuzit de un localnic. Așa că fetițele frământă zilnic glodul până la școală și înapoi. Nu se tem de animale. Umblă niște mistreti pe-acolo, fac stricăciuni prin păpușoii împrăștiați pe niște petice de pământ, iarna umblă pe la coșare, dar nu se dau la om. Uneori, mai ales iarna, când pleacă din sat pe întuneric ca să ajungă la 8 la școală, tatăl lor, Răduț Lăbunț, le însoțește o bucată de drum. El umblă cu boii prin pădure, trage câte un buștean până jos, în Șindrilari, îl vinde și rămâne cu 10-20 de lei pe zi.
            Din asta trăiesc oamenii aici: au păduri și vând lemne. Mai au pământ la șes, la 40-50 de kilometri, primit de străbunicii lor după primul război mondial, și îl arendează. Iar cei mai în putere îl lucrează singuri. Când e de prășit sau de cules, se duc la câmp cu căruțele și rămân, trăind în căruțe, până termină treaba.
            Toată truda lui Lăbunț e pentru fetele lui. Să le cumpere mâncare, haine și gaz de lampă. Un copil din vârful muntelui n-are nevoie de mai multe.
            Gazul e cel mai important, zice Răduț Lăbunț. La vremea asta de iarnă fetele pleacă pe întuneric și vin pe întuneric. Trebuie să aibă gaz în lampă ca să vadă să se îmbrace, să-și facă temele. Vreau să învețe și să plece de-aici, să trăiască omenește în altă parte.
Apoi Maricela își aprinde lampa și își face temele
            Și zgâtia de Maricela învață pe rupte. Are numai “Foarte Bine” în carnet și nu lipsește niciodată de la școală. Când chiar nu se poate merge pe jos, când glodul sau omătul o înghit pe drum, copila rămâne la o rudă, pe lângă școală, și tot nu pierde vreo zi. Când fetițele ajung acasă, bunicul lor, Nicolae Lăbunț, le smulge din glod, le curăță încălțările și le dă să mănânce. Apoi Maricela își aprinde lampa și își face temele. N-are când să se joace, fiindcă drumul până la școala și înapoi îi mănâncă aproape toată ziua. Numai în vacanțe, când nu e cu vițeii la păscut prin pădure, se învârte cu o bicicletă micuță pe tăpșanul din fața casei și se joacă cu un ceas stricat, legat cu ață de stâlpul cerdacului. Îi spun că aici, în sat timpul pare că stă pe loc fiindcă, uite, e legat de stâlp. Ea se uită la ceas, unul mare, cu cadranul cât turta, cu limbile înțepenite, și râde, spune că odată și odată va dezlega ea timpul: când va crește mare și va ajunge la nod. Vrea să se facă doctoriță la oraș. De asta învață. Și iar râde. Iar când râde pistruii fug, se îndepărtează  unii de alții și fața ei se luminează.
            Fetițele lui Lăbunț sunt fetițele întregului sat. Când trec ele spre școală, bătrânii ies în cerdac și le însoțesc din priviri. Le conduc din privire în privire, le predau de la unul la altul până la capătul satului. O casă ici, una la jumătate de kilometru mai încolo. Când au trecut de ultima casă, a mătușii Stanca a lu' Bouroș, mai au vreo trei kilometri până la școală. De acolo, prin pădure, le însoțesc rugăciunile bătrânei.
            Toți le iubim tare pe fetițele astea, spune mătușa Stanca stăpânindu-și cu mâna dinții de viplă. E mare lucru că merg la școală. Noi, bătrânii, n-avem școală, nu citim. Ș-apoi ne gândim și noi că, iaca, avem urmași aici, poate nu o să dispară de tot satul nostru. Dacă acum a ieșit moda așa, cu învățatul, atunci să învețe.
            Stanca Bouroș, când o întreb câți ani are, se bâlbâie. Zice:
            Stai să aduc buletinul.
            Vine repede cu actul și mi-l arată. Are 78 de ani.
            A învățat două clase. Când era ea mică era o școliță în sat, într-o casă, cu un învățător pentru toți. Când s-a desființat școala și copiii au fost nevoiți să meargă jos, în Reghiu, s-a terminat și cu învățătura în sat. Două clase i-au fost de ajuns să prindă buchea, citea binișor din abecedar, însă cu timpul a uitat. De 70 de ani nu mai citit un rând. Nu e nevoie de așa ceva în satul ăsta de munte, unde tot ce trebuie să știe un om ca să trăiască se învață de la cei mai mari, trăgând cu ochiul și făcând cu mâinile, așa cum furi o meserie.
            Până acum câțiva ani mătușa Stanca a avut în casă un radio cu baterii și mai auzea ce se întâmplă pe lumea asta mare construită în chip tainic în jurul cătunului Piscu Reghiului. Și, de altfel, la ce bun să știe ea ce se întâmplă? Fiindcă, a observat dumneaei, întotdeauna totul se întâmplă în altă parte și niciodată nu atinge în vreun fel traiul în Piscu. Nu conducătorii, ci Dumnezeu are grijă de sat. Azi nimeni nu mai are radio în sat. Bateriile sunt scumpe și drumul până la chioșc e lung și greu.
            Era mai bine înainte de război, măcar aveam prăvălie cu de toate în sat, nu trebuia să ne rupem picioarele până în Reghiu pentru un pumn de sare.
            Cele patru fete ale Stanchii lu' Bouroș au făcut câte două, câte patru clase și asta nu le-a oprit să se mărite la șes cu oameni gospodari, să aibă copii frumoși și deștepti și case mari și frumoase, cu lumină și cu toate aparatele electrice.
            Când mă duc la fetele mele, la televizor nu mă uit. Numai prostii se spun acolo, lucruri care nu-l ajută pe om cu nimica. Televizorul e pentru oameni care n-au ce face. Mai mult de două zile nu pot să stau, eu aici sunt obișnuită, cu treaba pe lângă casă.
            Mătușa Stanca știe că președintele României e unul Bălcescu. A votat și ea ce i-au arătat niște binevoitori. De Elena Udrea n-a auzit. Nici de Mircea Geoană. Grijile ei sunt altele: patru oi și cinci găini. După ce le dă de mâncare și mai grijește puțin prin casă, nu mai are nimic de făcut. Iese în cerdac și se uită la cer. Un cer senin, parcă sufletul satului s-a ridicat din trupul lui vlăguit și plutește deasupra.

            (Notă: Reportajul a apărut în "Cotidianul", pe 23 ianuarie 2009, într-o formă ceva mai scurtă, ca să încapă într-o pagină de ziar. Aici e varianta inițială. Titlul din ziar, "Un sat ca pe vremea lui Cuza", a fost dat de redacție pentru că se apropia ziua de 24 Ianuarie și, pentru că momentul trebuia marcat cumva, textul a fost tras forțat la temă. Adevărul e că mare lucru nu s-a schimbat de la Cuza, poate doar faptul că pe atunci aparatele de radio lipseau din alte motive. "Un sat se pregătește să moară" mi se pare un titlu mai potrivit; mi-a fost sugerat de Tiberiu Lovin și, cu voia lui, îl păstrez.)

Nemaipomenita pățanie a domnului Analist

$
0
0


            Într-o bună dimineaţă, când domnul Analist se trezi în patul lui, după o noapte de comentarii aprinse la mai multe televiziuni, se pomeni că i-a crescut un scaun din fund.
            “Ce lucru ciudat!”, se gândi el şi vru să se răsucească în aşternut pentru a mai prinde câteva minute de somn, dar scaunul îl împiedica să se miște şi el scoase un geamăt de durere. Duse mâna la spate, pipăi meticulos obiectul acela rigid ce i se prelungea din şira spinării şi înţelese că era vorba de un scaun. Unul asemenea scaunelor din studiourile de televiziune, având în plus doar un orificiu pentru nevoi. “Tii, ce lucru ciudat!” se miră iar Analistul.

Fotografie de TIMI ȘLICARU
Aflaţi mai multe »

Măseaua lui Nimigean

$
0
0


            Mai zilele trecute TVR a prezentat în direct isprava unui contorsionist francez care s-a înghesuit într-o cutie cât un televizor. Însă reușita franțuzului de cauciuc pălește în fața halucinantelor performanțe pe care, zi de zi, le realizează intelectualul român.
De la stânga la dreapta: Viorel Ilișoi, Dan Lungu, Ovidiu Nimigean, acasă la poet. Foto: Michael Astner, 1997
            Universitatea ieșeană "Alexandru Ioan Cuza" deține, pe lângă Piața Nicolina, un blocoteț (cum ar spune Luca Pițu) cu cămăruțe sufocante în care, claie peste grămadă, locuiesc tineri universitari cu familiile lor. Blocului cu pricina i se spune "Corabia nebunilor". Aici trăiește, de ani de zile, și Ovidiu Nimigean, unul dintre cei mai importanți poeți ai generației sale, redutabil critic literar și asistent universitar la Litere. Poetul coabitează cu soția și cu copilul într-o cameră cât un cearșaf, fără baie, fără bucătărie, chiar și fără atât de necesarul bar rotativ. O găoace. Nimigean își scrie articolele și poemele stând chircit sub masă, cu mâna pe sub genunchi. E un yoghin de pe Bahlui.
            Într-una din nopțile primăverii trecute tânărului universitar i s-a umflat o măsea. Atât de tare, încât soția n-a mai putut deschide ușa. Falca poetului umplea tot spațiul. După trei zile de absență de la cursuri, la Facultatea de Litere s-a dat alarma. Atunci a fost descoperit Nimigean blocat în locuința sa, cu tot cu familie, din cauza unui abces.
            Insolita problemă a ajuns repede la urechile primarului, prof. dr. Constantin Simirad, el însuși cadru universitar. La fața locului s-a deplasat de urgență un echipaj de pompieri militari pentru descarcerare. S-a acționat cu jeturi de apă rece asupra abcesului, ca acesta să se resoarbă și familia poetului să poată fi extrasă din cochilia de beton. Însă apa rece nu a avut efect, așa că a fost chemat un stomatolog. Acesta a fost ridicat cu o scară telescopică, a spart geamul și, dibuind prin carnea inflamată, a extras măseaua bolnavă a poetului. Spre seară, abcesul scăzând, copilul lui Nimigean a putut fi evacuat din cameră, pe geam, cu aceeași scară de pompieri. Mai târziu a putut fi scoasă și soția. Și abia după câteva zile i-a venit și poetului rândul să fie eliberat din locuință.
            Mulțimea de gură-cască înjura. "Iote-al dracului poet, dacă n-avea atâtea cărți, nu mai rămânea blocat în cameră!" Pompierii i-au atras atenția să mai degajeze spațiul renunțând la cărți, altfel riscă să moară la următorul abces.
            Luând aminte la acest incident nefericit, Consiliul Local a sărit în sprijinul intelectualilor ieșeni. S-a hotărât ca intelectualii cu probleme dentare să aibă prioritate la repartizarea locuințelor din fondul de stat. Dar și așa, tânărul Ovidiu Nimigean mai are de așteptat ani și ani. El, cu caria lui, este net depășit de venerabilii rămași cu gurile pustii după o viață trăită în vile imense, unde curentul trăgea al naibii de tare.

(București, 1999)

Addenda: - O poezie de Ovidiu Nimigean

Nimigean Ovidiu stă pe taburet
În garsonieră. El este poet.
Nimigean Ovidiu printre farfurii
Încă nespălate scrie poezii.
Nimigean Ovidiu c-un motan pe umăr
Deapănă prin minte ere fără număr.
Nimigean Ovidiu sub strecurătoare
Vieţii-n vers îi pune-o ultimă-ntrebare.
Nimigean Ovidiu stă pe taburet
În garsonieră. El este poet.
.

Moartea în direct și la ore de vârf

$
0
0


FOTO: Wikipedia
             Sâmbăta îmi permit și eu să-mi dau cu părerea. Despre una, despre alta, ce e scris și pentru noi... Am postat pe Facebook următoarea părelniță:
            "Nu-mi place deloc, n-aș putea spune de ce, dar deloc nu-mi place că părinții și bunica băiețeluiui mâncat de câini (mâncat de câini, mâncat de câini, mâncat de câini) apar la emisiuni de scandal. Televiziunile îi exploatează fără scrupule și pare că lor le place asta. Același gust amar mi l-a lăsat și tatăl handbalistului Marian Cozma, ucis în Ungaria, care umpluse televiziunile cu fața lui. Ei, și dacă nu-mi place mie, ce? Ziceam și eu așa..."
            Nevinovatele mele rândulețe despre copilul mâncat de câini și despre părinții devorați de mass-media au stârnit oarece răpăială de păreri, ploaie de vară. În timp ce amicii comentau pe FB, am căuat - și, cu noroc, am și găsit - un textuleț scris din goana mașinii la înmormântarea lui Marian Cozma. Îl redau mai jos și îl voi șterge după câteva zile fiindcă nu e locul lui definitiv în această culegere de reportaje care este blogul meu.
Aflaţi mai multe »

Costești, festivalul de aur

$
0
0


Fotografii de Viorel Ilișoi
            Veniră 3000 de țigani la Costești de Vâlcea, ca la fiecare Sfânta Marie Mică, să prezinte către țară strânsura de aur și de mașini. Pe o văioagă din marginea satului, pe unde se bătură ai  noștri cu ai noștri, mineri și jandarmi, se adună an de an, dau roată cu mașinile, acele mașini, întind mese cu porci fripți din care nu prea se înfruptă până seara, ca să vadă lumea că au porci fripți, abia când pălește soarele se apucă de mâncat, cântă și joacă în jurul focurilor, iar a doua zi se împrăștie pe la casele lor și stau cu ochii pe televizor să se vadă.
Aflaţi mai multe »

Umbra

$
0
0



Notă: Textul, un fel de compunere după o imagine dată,  face parte din "Proiectul I'magino" al lui Mihnea Măruță: 
"Aşa i-am spus serialului dedicat femeii care va începe mâine, 1 martie, şi va avea 9 episoade. Voi publica zilnic, aici, textul câte unui prieten, bărbat. Fiecăruia dintre cei 9 semnatari i-am trimis fotografia unei femei necunoscute, despre care nici eu nu ştiu nimic. Imaginile le-am ales de pe net, în special de pe flickr.com, dintre sute de fotografii. Pe toţi i-am rugat să se transpună în acea imagine, să-şi imagineze ce simte/gândeşte acea femeie, să fie… ea. Imagine, imaginaţie şi <<I’m a gyno>>. Asta înseamnă proiectul I’magino."
            Când ai plecat umbra mea s-a întins după tine să te cuprindă şi să te ţină pe loc. S-a alungit pe urmele tale până s-a desprins de mine ca o petală smulsă. N-a mai vrut să mă urmeze, a rămas lipită de asfalt, un contur de sinucigaş căzut de pe acoperiş.
            De atunci tot încerc să-mi realipesc umbra, să mă reîntregesc. Stau nemişcată în prelungirea ei exact aşa cum stăteam în momentul când ai plecat: cu ochii în pământ, ca să te reţin sub pleoape, cu mâinile prăbuşite după îmbrăţişare, cu un picior înţepenit la primul pas. Am vrut să alerg după tine, dar m-am oprit sufocată de absenţa ta de numai câteva secunde. Şi de atunci tot aştept.
            Era seară când ai plecat, când ne-am sărutat ultima oară sub felinarul din stradă, şi de atunci soarele nu a măi răsărit niciodată. Timpul s-a oprit în acea clipă. Dar numai pe strada noastră. Oraşul în care iubirea noastră a înflorit pulsează mai departe în jurul meu. Văd la capetele străzii cum zilele vin şi pleacă, aud tramvaiele cum descarcă în staţii cuvinte şi râsete, eşapamentele îmi trimit de peste tot mirosurile lor grele, iar după ploaie vin din parcuri miresme copleşitoare de iarbă. Numai pe strada noastră nu se întâmplă nimic. Iedera neagră a întunericului s-a căţărat pe ziduri, a sufocat copacii şi iarba, i-a alungat pe vecini. Am rămas numai eu aşteptând să-mi recapăt umbra. Din când în când îmi mişc o mână, un picior, dar umbra stă neclintită. De la un timp, am început să vorbesc cu ea. Îmi răspunde şi îmi spune mai ales lucruri extraordinare despre mine, lucruri pe care nu le-am ştiut niciodată, dar nu o pot îndupleca nicicum să mă urmeze.
            Uneori vin oamenii şi se aşează în jurul meu, mă privesc ore în şir. Îşi aduc mâncare şi lasă hârtii şi resturi peste tot. Râd de mine, mă înţeapă cu bricege, mă pişcă, mă scuipă. Îmi spun: “Nebună ce eşti, du-te acasă. Poarta e deschisă!” Dar ei nu înţeleg. Nu-i bag în seamă. Ştiu că într-o zi te vei întoarce, soarele meu, şi umbra se va întoarce şi ea la mine. Iubirea mea te va aduce înapoi.


Flămânzi, un oraș pe hârtie

$
0
0


Flămânzi: Orășeni întorcându-se acasă după o ieșire la câmp (Foto: LUCIAN ALECU)

          Țăranii din Flămânzi au fost întrebați, la un referendum local, dacă vor ca localitatea lor să rămână sat sau să devină oraș – fără a treia variantă: zonă calamitată, de pildă –, iar ei au ales să fie orășeni, guvernul a pecetluit voința lor prin decret, deci măcar din puțin respect pentru voința locuitorilor toată lumea ar trebui să vorbească de acum încolo despre Flămânzi ca despre un oraș.
Aflaţi mai multe »

Un duel în versuri pe Facebook

$
0
0


          Am pus pe Facebook poza asta cu următorul text: "Un ciortan atât de pește... după coadă, după solzi...". Au urmat obișnuitele comentarii, apoi mai puțin obișnuitele comentarii: în versuri. Am selectat partea epigramatică și iată ce a ieșit:




 ...De-o fi una, de-o fi alta,
Ce e scris și pentru noi.
Hai să-l punem în tigaie,
Dragă dom'le Ilișoi...


Uleiul poluează:
Să punem peștele-n tigaie?
Așa ceva nu vreau s-aud!
Eu sunt ecologist, tataie:
Ciortanul îl mănânc de crud.

Tu esti pește? Da, 'Mpărate!
Îmi permit să te refuz.
De nu, babele pudrate
Mă acuză de abuz.

·  Gabriel Chescu
Ia să vedem replica Poetului...

Gust puternic și-amărui.

Da, sunt pește, jur pe 'Naltul.
Nu mă mai privi cu ură.
Dă-mi drumul și prinde altul
Pe șoseaua de centură.

Mă-nclin. De jucat, m-aș mai juca,
Da' mă duc în treaba mea.

Pe șoseaua de centură
Nu sunt pești, sunt amatori.
Peștii-s relocați în vile
Și se dau antreprenori.

Pe șoseaua de centură/
Am văzut două sirene:
Una blondă, alta brună,
Dar n-avui momeală, nene...

Sirena de pe centură,
Cea pe care o văzuși,
Pare ea cu foamea-n gură,
Dar nu trage la viermuși.

N-o fi ea cu foamea-n gură,
Se preface, că e hoață.
Dar când ai plătit tariful
Pe viermuș îl și înhață.


Fie bățul cât de scurt
Și viermușul cât de prunc,
Cu sirena nu-i de șagă:
Bagă totul în desagă...


Ce atâta tevatura?
Nu sirena este totul:
Ea, săraca, pune gura,
Dar poporul pune botul.


Eu am încheiat cu peștii,
Vă salut că mă grăbesc
Și o iau la pas pe stradă
Să hrănesc un maidanez.

Nu e greu acum să vezi:
După stilul tău poetic,
Te-a mușcat un maidanez
Exact de piciorul metric.

Hei!

$
0
0

Fotografie de ELENA ILUȚĂ

Mama şi tata sunt morţi,
toţi sfătuitorii s-au dus naibii
cu toate neamurile lor,
aşa că putem să zvârlim cu pocnitori
în crăpătura căciulilor de miel
și să dăm flegme pe tablourile
agățate în câte un zâmbet
osificat.
Hai să o facem,
dacă tot suntem aici!
Hai să le împărţim
tartine cu gust de lanţ,
să le arătăm fețele noastre uneori luminate
de sclipirile alcoolurilor pline de întrebări,
uneori umbrite
de suferinţa învinşilor din cărţi.
Să-i lăsăm să se uite la noi
prin cerceii din buric ca prin
niște ocheane.
Să le dăm felii din inimile noastre
cu care îndrăznim să trăim.
Să le dăm rinichi compatibili,
să le dăm tot ce le pare refolosibil din noi,
numai să ne lase în pace.
Numai aşa vom putea să ne vedem de treabă.
Pentru că de asta suntem aici:
ca să dărâmăm ziduri,
să cadă somnambulii de pe acoperișuri.
Și va fi atât de mult loc în oraș,
vom fi liberi să ne facem de cap,
să privim departe, tot mai departe
prin aerul încărcat de graffiti.

                             (Iași, 1995)

Nu toamna e de vină

$
0
0



Să nu-mi mai spui de neguri şi de ploi,
nici de uitări... mi-e teamă c-au să vină...
şi dacă mor pădurile-ntre noi,
iubita mea, nu toamna e de vină.


Metalice păduri şi păsări de metal...
Plesnesc pe ramuri muguri de rugină
într-un văzduh cu izuri de spital,
iubita mea, şi toamna nu-i de vină.


În cer ard păsări... iată, se destramă:
sângele lor roşcat se scurge-n tină,
oraşul plânge-n haine de aramă,
iubita mea, dar toamna nu-i de vină.


Alături, tu. Cu frunze vechi la tâmple.
Într-un hotel cu geamuri de răşină.
Şi nu mai ştim nici noi ce-o să se-ntâmple,
iubita mea, dar toamna nu-i de vină.


Nu vrei să rupem miezul pereţilor obscuri,
să mergem împreună spre cea din urmă cină
împărtăşiţi cu seva din păduri.
Iubita mea, nu toamna e de vină.


Și ochiul meu, precum un iaz invers,
cu mâlu-ntors în sus, către lumină,
se-ntunecă. Şi-i noapte-n univers...
Iubita mea, nu toamna e de vină,


ci poate-această-nsingurare ce
tălăzuieşte-n noi şi ne dezbină... 
E toamna absolută sau nu e?
Iubita mea, nu toamna e de vină.


Să nu-mi mai spui de toamnă bunăoară
tăcerea mea de păsări când s-anină...
Dacă uscata umbră a frunzei mă-nfioară,
iubita mea, nu toamna e de vină.

Botoșani, oct. 1998  Râmnicu Vâlcea, sept. 2002
Fotografii de ELENA ILUȚĂ 

Ce ne facem cu Holocaustul?

$
0
0

Victime ale Pogromului de la Iași (Foto: Wikipedia)
            Vestea că la școala din Topoloveni se predă un curs opțional de istorie a Holocaustului a cuprins ca o văpaie orășelul argeșean. Ocupați până peste cap cu trasul țuicii la cazan, oamenii discută între două șarje de borhot: ce ne facem, dom’le, cu holocaustul ăsta?
            E o chestiunea arzătoare – cum altfel? Părinții s-au adunat nervoși într-o ședință și au hotărât: să nu se mai facă holocaust. Unii – păi ce treabă avem noi cu evreii?; alții – nu e rău să învețe, dar mai bine matematică, română, ceva ce trebuie la examen; noi n-avem evrei și țigani în oraș, vrem informatică; hai, dom’le, să arăți mormane de cadavre unor copii de-a șasea? Se șochează! Să învețe când or fi mari!
            Domna Victorița, mama lui Narcis Lungu dintr-a șasea, e supărată că băiatul ei face holocaust. De aia l-a trimis ea la școală? I-a făcut cameră numai a lui, cu calculator, îl trimite cu taxiul la școală, în curte un Audi îl așteaptă să crească, iar el uite cu ce se ocupă la ore! Ea, sincer, nu știe ce e ăla holocaust, că la profesională n-a învățat-o nimeni, dar își cheamă copilul să-i explice. Și țâncul începe să turuie: Holocaustul este să-i arzi de vii pe evrei... care prindeau creștini și cu sângele lor frământau pâine de Paștele lor evreiesc… Ceva-ceva tot știe doamna, fiindcă pocnește din palme cumva mirată, cumva speriată, și strigă vai, vai, taci, puiule, taci!
            Doamna Victorița află cu uimire că și băiatul mai mare a făcut cursul ăsta. Ea e cu afacerile, nu stă la coada băieților să-i întrebe ce învârt pe la școală. De asta e surprinsă acum. Și ce e, mami, cu cursul ăsta, ce-ai învățat? Puștiul nu mai ține minte decât că a fost mișto, a văzut un film cu Charlie Chaplin și încă unul, “Lista lui Nu-Știu-Cum”, ceva cu niște evrei în lagăr, la care a plâns rău.
            Tot acum mama lui Narcis află că astă-primăvară a semnat cu mâna ei că este de acord ca băieții să se înscrie la cursul despre Holocaust.
            – Pentru asta era hârtia aia, bre? Păi dacă era de la școală, am semnat. Eu eram în curte, își amintește femeia, mă spălam pe mâini, că făcusem o zugrăveală, și vine ăsta micu’ cu o țidulă de la școală, na, semnează!… Deci asta era! Nu vreau, dom’le, copilul meu să învețe așa ceva. De țigani și de evrei ne arde nouă acum? Să pună mâna pe carte, că acuși vine examenul!
            La clasa a VI-a C, dirigintele, Victor Iliescu, face un sondaj.
            – Ia să vedeeem… Cine vrea holocaust, mâna sus!
            Nimeni.
            – Dar ce vreți voi să faceți?
             Liniște.
            – Hai, hai, nu vă sfiiți de domnul de la ziar!
            – Sport. Sport vrem să facem! – strigă toți.
            Ori sport, ori nimic; nici matematică, nici română, nimic. Să le dea drumul acasă, că și așa materia e grea, au de făcut câte un ghiozdan de teme, nu mai vor o oră în plus pe săptămână.
            – Ora asta de istorie a Holocaustului, explică profesorul Iliescu, este opțională. Dar cursul a devenit obligatoriu și pentru cei care nu au optat să-l urmeze și, dacă lipsesc, li se pun absențe în catalog. E un abuz. Lăsăm la o parte că Holocaustul e o chestiune care încă n-a fost elucidată de specialiști. Dar sunt 36 de ore de Holocaust într-un an școlar, la egalitate cu istoria României, ceea ce mi se pare prea mult. Consimțământul copiilor a fost viciat și, vedeți, s-a introdus fără voia lor această materie. Când au aflat și ei ce au semnat, părinții au hotărât să se renunțe la acest curs, dar conducerea școlii spune că acum e prea târziu, se va face Holocaust tot anul.
            Directoarea școlii, Maria Chivulescu, lămurește cum a devenit obligatoriu un curs opțional. Pofesorul Daniel Serafimescu, cel care predă istoria Holocaustului, a strâns semnături de la elevi și de la părinți, cum le-a strâns, și s-a apucat de predat cursul. Acum, dacă tot s-a început, toți elevii fac orele opționale deoarece nu are cine să-i păzească pe cei care nu au semnat. Chiar dacă mai puțin de jumătate dintre părinți au fost de acord, chiar dacă și dintre aceștia s-au trezit mulți să spună că n-au știut ce semnează și că nu vor istoria Holocaustului, acum e prea târziu să se mai schimbe ceva.
            Directoarea e indignată că o treabă care trebuia rezolvată în școală, fie și în comisia de disciplină, a răsunat până la inspectorat, la minister... Profesorul Daniel Serafimescu s-a plâns și la Federația Comunităților Evreiești din România că, uite, părinții se pun de-a curmezișul, instigați de câțiva profesori, deși elevilor le place. Iar președintele Federației, deputatul Aurel Vainer, a încruntat sprânceana și i-a spus că e îngrijorat de greutățile pe care le întâmpină cu Holocaustul la Topoloveni. Să se ia măsuri, că altfel informează chiar el unde trebuie.
Aurel Vainer
            – Ce atâta tărăboi? – se supără directoarea. Dacă e vorba pe-așa, atunci să găsim o soluție. S-ar putea face o mică schimbare în orar, în așa fel încât ora cu pricina să fie pusă ultima. Și cine vrea Holocaust să rămână în clasă, cine nu, să se ducă acasă.
            Profesorul Daniel Serafimescu precizează întâi și-ntâi că e român adevărat, cu Escu-n coadă, nu evreu. I se tot spune asta în ultimul timp prin oraș. Și dacă nu e evreu, atunci e vândut evreilor.
            – Am conceput cursul ăsta din pasiune, nu pentru bani. Și cu opționalul ăsta, și fără el, același salariu îl primesc. Toți românii ar trebui să cunoască realitatea Holocaustului. Ca să nu lase să se mai întâmple o asemenea grozăvie. Iată, cetățenii români pot deveni evreii Europei de azi – sunt tratați ca oameni de mâna a doua, li se dă foc în ghetouri, se organizează mari manifestații împotriva lor… Trebuie să recunoaștem aceste semne. Suntem orbi, nu vedem că discriminarea nu a dispărut?
            Statul român a recunoscut oficial Holocaustul, și-a asumat vina istorică, partea care îi revine. Dar românul simplu strâmbă din gură, se mai scarpină în cap, se mai uită îndărăt... și până la urmă tot nu-i convins el că a fost chiar așa... Ostilitatea părinților i se pare firească profesorului Serafimescu, doar vorbim de Topoloveni, așezare de români verzi, chiar foarte verzi… Aici n-au trăit niciodată evrei, nici țigani, iar zona era un puternic centru legionar. De aici s-au ridicat primari legionari pentru toate comunele din jur, primar legionar în Câmpulung Muscel, prefect legionar…
            – Nu vorbim de antisemitism, ci de o anume mentalitate la care mai trebuie lucrat, precizează profesorul Serafimescu.
Profesorul Daniel Serafimescu în documentare la Auschwitz
            El crede că, de fapt, părinții au fost influențați de câțiva colegi invidioși – dirigintele i-a încurajat pe elevi să chiulească de la ore, le-a promis că le va motiva el absențele – profesori plafonați și obtuzi, care nu știu o limbă străină, nici să folosească aparatura modernă, și care n-au fost în stare să propună ei un curs opțional. Și crapă de invidie că el s-a pregătit pentru acest curs în Israel, pe banii Israelului, (aha, deci e adevărat, evreii l-au plătit – îi spun opozanții), că s-a plimbat prin Europa, iar ei nu.
            Disputa – dacă se face sau nu se face holocaust la școală – a ajuns și în Consiliul Local. Serafimescu este consilier PNL. Profesorul Iliescu este consilier PSD. Se ciondănesc profesional în cancelarie și continuă sub steaguri politice la primărie. S-a votat că asta cu holocaustul nu e treaba Consiliului local.
            – Nu e nici treaba Inspectoratului Școlar Județean, spune inspectorul de istorie Paul Didiță. Decizia este a școlii. Școala a cerut acest curs, iar noi am dat avizul. Este o programă aprobată și de minister.
            Holocaustul frige. Oficialii îl aruncă de la unul la altul ca pe un cărbune aprins.
            Afară, în părculețul dominat de statuia lui Ion Mihalache, moș Nistor Brencea stă pe gărduț și se uită cam acru la câțiva copii care se hârjonesc printre arbuștii arși de secetă. Chiulesc de la holocaust și au venit aici să se joace de-a fugărita. Bătrânul, un țărănist înfocat, îi privește fără prea mare drag, fără prea multă încredere. Are aproape optzeci de ani. Pentru el generația asta e pierdută, n-are niciun viitor. Ehe, ce copii erau pe vremea lui... și ce oameni au ieșit din ei...
            – Dacă la școală se învață despre Holocaust, în loc să se facă istorie de-a noastră, asta e o decizie politică. E proastă ideea, comentează bătrânul. Se puteau face câteva ore la istorie despre treaba asta, pentru toți, nu să se facă obiect separat. E prea mult. Uite, fug și copiii de la ore, umblă aiurea prin parcuri. Și pe urmă se spune că suntem antisemiți. Noi n-am avut evrei aici, domnule. Cum să fim antisemiți fără evrei? Și țigani erau numai doi, unul frizer și unul muncitor, n-avea nimeni treabă cu ei. La noi n-a fost holocaust. Nemții au făcut holocaust, nu noi. E adevărat, i-a mai strâns Antonescu pe unii, evrei și țigani, dar nu știu dacă n-au făcut și ei ceva.

(Cotidianul, 22 octombrie 2007)

Viewing all 94 articles
Browse latest View live