Quantcast
Channel: Viorel Ilișoi
Viewing all 94 articles
Browse latest View live

Acasă la Paul Goma

$
0
0
Paul Goma


           Paul Goma împlinește 78 de ani. Am scris ceva aici. Mai jos, unul dintre primele mele reportaje, pe urmele scriitorului în satul lui natal din Basarabia.  A apărut în revista "TIMPUL", din Iași, în noiembrie 1992, și a fost reluat în revista "Metaliteratura" din Chișinăuși în volumul colectiv "Paul Goma 75. Dosarul unei iubiri târzii". Povestea acestui reportaj am spus-o pe larg în "Strălucitor".
           




            Ce eşti tu, Paul Goma?
            Francez naturalizat, polgomá, parizian amnezic, care şi-a uitat ţara în exil?
            Nu, francez nu eşti, pentru că eşti român.
            Dar nici român nu eşti, precum spui, pentru că eşti basarabean.
            Şi poate nici basarabean-basarabean nu eşti, fiindcă-ţi mai curge în vine ceva sânge macedonean, ceva polonez, ceva fanariot – prin bunici –, ceva-ceva, fără a fi nici macedonean, nici polonez… Şi atunci, ce eşti tu, Paul Goma? Ce eşti tu, măi Gomiţă?
            Un obstinat, un calidor, un re-refugiat, un cutremur, un ce eşti?
            Paul Goma este un toate-acestea-la-un-loc. Şi încă mai mult: un scriitor român.
            Un scri-i-tor!
    
       
            S-au făcut 15 ani de când, pentru a scăpa de „Mistreţ” – aşa era denumit codificat în dosarele Securităţii comuniste –, băieţii ochiazuri ai generalului Pleşiţă i-au făcut vânt lui Paul Goma peste frontieră. În 1977, în noiembrie. Anul în care incomodul scriitor iniţiase o mişcare pentru drepturile omului, în România, mişcare ce luase proporţii îngrijorătoare pentru Ceauşescu. Şi pentru sinistra-i. Ea însăşi dăduse ordin, mai demult, să nu i se publice nimic lui Goma – carte sau vreun articol, nici măcar sub pseudonim. (De aceea, tare-ar mai fi vrut Obstinatul să-l anchiuleze pe Neculai, iar Ilenei să-i umble puţin pe la gingie.) Aşa se face că, în 1977,  aproape anonimul scriitor român (anonim în ţara lui) era un autor cu câteva cărţi apărute în Occident, la edituri prestigioase, în germană, franceză, suedeză, engleză. Devenise, cu „Ostinato”, „Gherla”, „Uşa noastră cea de toate zilele” etc., un scriitor de circulaţie europeană. În timp ce acasă trăia în umbra unui volumaş de proză scurtă: „Camera de alături” – şi acela ciopârţit de cenzură, şi la adăpostul epoleţilor care-l urmăreau şi la closet.
            După revoluţie, exilatul a re-debutat impetuos: „Gherla”, „Bonifacia”, „Din Calidor. O copilărie basarabeană”, „Arta refugii”, „Gardă inversă”, „Soldatul câinelui”, „Culorile curcubeului ‘77”, „Patimile după Piteşti”, „Sabina”. Mai tinerii, mai-în-ceaţă-ţinuţii au descoperit dintr-o dată un scriitor cu care publicul occidental era deja obişnuit. Un scriitor cu totul aparte.
            De ce după decembrie 1989 nu a încercat Paul Goma să se întoarcă în România, fie măcar şi într-o vizită? Ca scriitor profund autobiografic – „Autobiografic chiar şi atunci când scrie despre viaţa unui peşte”, cum spune Dinu Mihail în „Literatura şi arta” –, de ce n-a încercat Paul Goma să-şi viziteze satul natal: Mana, satul basarabean pe care l-a nemurit în „Din Calidor”? Să o fi rupt el definitiv cu România? Cu Basarabia? Cărţile sale spun că nu. În locul lui, dar mai mult pentru a vedea minunea de sat, Mana, am fost acolo, în Basarabia, în satul cel mai frumos al literaturii române, după Humuleşti.
            Străvechii codri ai Orheiului nu mai sunt. Marii noştri fraţi sovietici şi-au tocit drujbele în ei, transformându-i în hârtie pentru operele părinţilor marxism-leninismului. În limba lor de lemn. Au mai rămas numai pâlcuri, pădurici stinghere, risipite pe dealurile sovhozurilor. Printre aceste pâlcuri răzleţe, plecând din Orhei, ajungi curând în centrul pământului, satul Mana. Iar centrul centrului, buricul pământului, este calidorul casei părinteşti, pridvorul din care ochii unui copil de cinci ani vedeau bubele roşii, lepra întinzându-se peste Basarabia. Cedarea, deportările – „Pahod na Sibir!” –, vin românii, pleacă românii, vin iar sovieticii şi te eliberează şi nu mai pleacă.
            Un sat prăpădit, risipit pe coasta unui deal; şi, pe deal, un moţ negru şi urât: zavodul, fabrica de prelucrare a… Mai este oare Mana de acum Mana din „Calidorul” lui Goma?
            Au trecut 57 de ani de când, aici, s-a născut, într-o groapă acoperită cu stuf, cel care avea să ajungă un „Soljeniţîn român”, cel mai curajos, cel mai vertical scriitor postbelic: Paul Goma. În peste jumătate de veac s-au mai schimbat unele. Multele. Mana de azi e cea din „Enciclopedia Sovietică Moldovenească”, vol. IV, p. 192: „MANA – Sat în sovietul sătesc Selişte – nu în comuna Vatici, ca pe timpul… – raionul Orhei, RSSM, situat în vestul raionului, la 14 km de centrul raional şi la 25 km de Călăraşi. 614 locuitori (în 1973). Menţionat documentar din anul 1715. La Mana se află o brigadă complexă şi un punct de vinificaţie al sovhozului GLORIA. Şcoală de 8 ani, club cu instalaţie de cinematograf, biserică, punct medical şi magazin”. Şi atât. Asta este Mana. Nu un nume frumos, plin de mister, nu un Macondo românesc. Un sat cu punct medical şi magazin. Inima tristă a Manei, sat cu 140 de case, bate acolo, în calidor, locul de unde se vede cel mai bine tragedia românilor. Va mai fi existând calidorul, sau numai în cărţi?
            Prin glodul frământat de căruţe, pe uliţe strâmte, tot mai sus, până la vechea şcoală: casa cea mai tristă a literelor româneşti şi buricul pământului. Da, mai este. Ascunsă pe jumătate în dosul unor porţi înalte, de tablă. Păzită de un câine care n-o păzeşte: doarme. Şi înconjurată de şuruburi, osii, roţi. Fierărie ruginită. Cele şapte trepte de piatră, aceleaşi, roase de umblătură. Cu scândurile podelei putrezite şi cu aceeaşi temelie de piatră ridicată de mâna învăţătorului Eufimie Goma. Un lacăt pe uşă. Acum, în vechea şcoală a satului (şi casă, totodată, a familiei Goma) locuieşte Mişa Adomniţei, starojul magazinului. Paznicul. Şi dacă l-aş fi găsit, ce-ar fi spus despre Paul Goma? Acasă la el, scriitorul este aproape un necunoscut.
            Numai câţiva bătrâni ştiu de Paul Goma şi îşi mai aduc aminte de Păulică, Păvălică, băietul lui Domnu şi Doamna. Nimeni nu a citit ceva scris de el. Câţiva au auzit doar, în ultimul timp, de când în fosta republică sovietică se poate vorbi mai slobod, că Păulică al lor e mare scriitor de cărţi prin Franţa, pe undeva. „Scriitor!”, zic ei cu mândrie, ridicând un deget în sus şi apăsând pe coada cuvântului. Mândria mănenilor ar fi fost mai mică dacă Păvălică ar fi devenit, să zicem, mare inginer, nu mare scriitor.
            Din calidor se vede, peste drum, casa lui moş Trache Maxim. Moşul şi-l aminteşte bine pe Paul Goma. Avea şi o poză cu el, în care Păulică stătea lângă un patefon, singur, îmbrăcat cu cioareci şi o bundiţă scurtă. Nu mai ştie ce s-a făcut cu ea. De când i-a murit baba, moş Trache iese din calidorul lui – faţă în faţă cu Calidorul – tot răsuceşte tabacioc în foi de jurnal şi atâta face toată ziua: fumează şi vede lumea din calidor. Nu de pe şanţ, de pe laiţă, din altă parte. Nu, aşa nu se poate. În calidor e altceva. Uite: el stă de câţiva ani în dorul lui frumos şi nu s-a plictisit, pe când în drum, pe şanţ… În casele cu calidor se îmbătrâneşte mai greu şi oamenii sunt mai înţelepţi. Cam leneşi, nu-i trage aţa la muncă, dar nu-i nicio plăcere mai mare decât să stai în calidor, să vezi şi să încerci să pricepi. Înţeleptul moş Trache pomeneşte de ultimul lor preot, Gheorghe Dodon, care s-a refugiat şi el în România, cu toată familia. La plecare, a luat o punguţă cu pământ din Mana. Să i se pună pe mormânt dacă va muri şi va fi îngropat în altă parte. „Mâna aceea de pământ au şters-o ploile, dar, vezi, l-a făcut pe Lionea-Leonid, băiatul mai mare al popii, să vină mai an la Mana. Mâna aceea de pământ nu te lasă în pace, te întoarce mereu la pământul tău”. Moşul vrea să spună că mâna de pământ a lui Paul Goma este tocmai memoria lui fixată în paginile cărţilor. Asta îl va aduce înapoi în Mana. Prin ’67, Goma chiar i-a scris lui David Saviţchi, naşul lui de botez, că ar vrea să fie invitat de un om din Mana, să poată veni acolo, în satul cu Calidor. Dar cine avea atunci curajul să-l invite pe Paul Goma? Şi chiar dacă l-ar fi invitat cineva, putea „banditul riacţianar, dujman al boborului” să părăsească ţara? Nu putea. Acum nu mai are nevoie de invitaţie.
            Mătuşa Anisia Moiseevna Saviţchi (72 de ani) şi-l aminteşte pe copilul învăţătorilor Goma. Stă pe lejancă, la căldură, îşi frământă mâinile în poală şi povesteşte. „Eram vecini, cum să nu-l ştiu? L-am ţinut în braţe când era mititel. Iute şi gras era Păulică… Şi încă mai era şi frumos, nu mai ştia care şi cum să-l ţină în braţe, la biserică, aşa era de frumuşel, săracul, şi de bine îmbrăcat, curat… Şi hrănaaaci… tii!, mânca de toate. Când domnii plecau pe la Orhei, Păvălică venea la pârleaz şi sălta mânuţele ca să-l iau la mine. Eu sunt şi cumătră cu părinţii lui. Au murit?”. Bătrâna scapă două lacrimi şi se opreşte puţin din vorbă, cât să înghită nodul. Apoi continuă: „Dumnezeu să-i ierte! În ’41, domnul Efim mi l-a botezat pe Todirică… Heheee, ce cumătrie a fost… Nu s-a făcut vin atunci, a fost secetă, dar erau veniţi soldăţeii noştri şi ne-au scos de sub ruşi, era bine, era veselie… Uite, am şi amu pernuţa cu pene de vraghie pe care mi-a dat-o Doamna la botez. Am păstrat-o”. Şi iar oftează şi zice: „Vai, Viorel Dimitrievici, da’ chiar au murit domnii?”. Chiar au murit, zic. El prin ’67 şi ea peste vreo şapte ani. Anisia Moiseevna îşi şterge iar o lacrimă pe sub lentilele groase şi tot oftează, cu mâna la gură, parcă se teme să nu scape oftatul amar în lume. „Anii au trecut… îngână ea mângâind pernuţa roşie cu pene de vrabie… ei au murit, Dumnezeu să-i ierte… Te-ajunge vremea din urmă şi te duci…”. Şi deodată tresare din meditaţie: „Da’ de ce nu vrea Păvălică să vină pe la noi? Noi l-am primi, Doamne-fereşte, cum să nu-l primim? Suntem încă atâţia în sat care ni-l aducem aminte. Da’ chiar scrie despre noi în cartea aceea cu calidorul? Săracul Păvălică, am auzit că l-au chinuit românii, l-au ţinut la închisoare, pe el şi pe domnii. Of, of, of, cât rău au făcut borşăvicii pe lumea asta, nimeni n-a mai făcut. Nu mai încape pământul de câţi oameni au omorât ei”.
            Cât ar părea Mana de săracă şi neprimitoare, cum stă trântită în noroi, jilavă, sub burta norilor, dacă treci prin sat şi miroase a mâncare undeva, poţi fi sigur că odată cu mirosul bun va ieşi la poartă şi o gospodină să te cheme măcar să guşti. Mănânci mâncarea de bună ce e, nu de foame. În jurul unui lighean cu răcituri şi la un pahar de vin, câţiva măneni îi găsesc în străfundurile memoriei pe Domnul şi Doamna, oameni cu care în vremea aceea i-a binecuvântat Dumnezeu. „Auzi, doi învăţători, nu unul, la o mână de copchii! Şi ce oameni…”.
            Mai încolo, moş Cristea Maximovici meştereşte cu ciocanul la o cadă mirosind a tescovină. Nu, nu sunt rudă cu Paul Goma, zic, am venit numai aşa, cu komandirovkă, adică delegaţie, de la Iaşi, ca să scriu ceva despre Mana, mai mult s-o văd. Moşul scotoceşte printre hârţoage prăfuite şi scoate o fotografie mare, un tablou. E lipită pe un carton gros, mâncat de cari. „Uite ce am eu aici”, zice bătrânul. „Poza e din 1936. Aici e Paul Goma, la un an, în braţele tătălui său; în picioare, Maria Goma, mama”. Pe verso, scris de mâna mamei: Paul Goma – 2 octombrie 1935. Mana, Iunie 1936. Şi semnătura Mariei Goma. La mijloc, ştampila atelierului: „Fotografia M. Luşacov”. Deasupra, cineva a scris cu cerneală roşie: „Anul 1941, 14.VII – Trăiască România Mare şi M.S. Regele Mihai I”.
            Mare curaj a avut moş Cristea să păstreze atâta timp o fotografie cu asemenea inscripţie. Dacă i-o descopereau ciolovecii, ajungea în Siberia. Şi totuşi a păstrat-o. Pentru că este pametul lui. Amintirea lui. Şi scumpă amintirea, de vreme ce a riscat atâta păstrând-o. A ascuns-o între coperta şi supracoperta unui cărţoi comunist şi n-a scos-o de acolo decât, zice el, „după ce a crăpat măreaţa patrie a popoarelor sovietice”.  În Mana, tot ce e legat de amintirea învăţătorilor Goma e scump. „Ca ei, mai rar oameni, spune moş Cristea. Eram în sătucul ista amărât ca nişte sălbatici şi ei ne-au învăţat să trăim în lume, ca oamenii. Au plecat în refugiu, poza asta a rămas pierdută, din grabă, şi eu am ascuns-o. Ţin mult la ea. Vezi ce tineri şi frumoşi erau? Mergeau la balurile noastre, la nunţi, şi jucau, cântau cu noi. Mai ales Doamna… tare frumos mai dansa, ca pe la noi, dar şi alte jocuri, din lume. După ce s-au dus ei în refugiu, a venit un învăţator, Ispas, dar nu era nici pe departe ca Domnii. Doamna se punea luntre şi punte pentru copii. Nici nu erau deloc fuduli, vorbeau frumos cu lumea, petreceau, munceau cu noi, aista-i adevărul”.
            Moş Alexandru Saviţchi i-a fost elev lui Eufimie Goma. „Aspru învăţătorul, domţători, bătea cu linia la palmă când nu învăţam. Dar parcă puteam să nu învăţ? Ce frumos vorbea în clasăăă… Ştiam toţi poezii frumoase, citeam minunăţii în cărţi româneşti, dimineaţa cântam Trăiască Regele. Chiar, scrie de moş Iacob în carte? Ia să văd. Da, domnule, ia te uită… L-a iubit mult Paul pe moş Iacob. Oare ştie că a murit? Şi încă cum! Săracul moş Iacob, moş-miu. L-au luat ruşii în Siberia. El s-a întors şi l-am îngropat aici, prin şaizeci, dar mătuşa Domnica a murit acolo, în Siberia. Nici casa nu mai există, a rămas numai beciul din care tot scotea el vin când au venit românii noştri să ne elibereze. Un plutonier a stat chiar la noi pe mâncare şi băutură. Trăgeau seara soldaţii noştri nişte chefuri pe aici, la Mana… Jucau în horă şi strigau: şi-uite-acuşi, acuşi, acuşi, o să-i futem şi pe ruşi. Dar nu, ne-au potopit ruşii şi şi-au bătut joc de noi…”.
            Şi-au bătut ruşii joc de măneni. Până de curând nici biserică nu au avut. Adică aveau ei biserică în Mana, dar a fost închisă, transformată în depozit al sovhozului. Intrau păgânii cu tractorul în ea. Acum au redeschis-o, biserica, i-au pus tablă nouă pe acoperiş. Vreme de cincizeci de ani, mănenii şi-au îngropat morţii fără să-i treacă prin biserică. Venea câte un popă de mai departe, făcea un fel de slujbă în aer liber, sumară şi cu teamă, parcă. La fel botezurile, cununiile. Se făceau la oameni acasă. Mănenii nu au pierdut cu totul credinţa, dar, neavând biserică, nemaipracticând ritualurile bisericeşti, s-au îndepărtat de ceea ce erau altădată. Tradiţiile s-au mai păstrat foarte puţin şi, ca prin minune, limba. Un fel de limbă românească, foarte aproape de cea vorbită de partea asta a Prutului. Mănenii spun cu tot sufletul că Paul Goma poate veni la ei, cum să nu?, să vină, va sta acolo cât va pofti, se va găsi câte ceva şi pentru el, nu va fi nevoie să stea la Orgheev, la gostiniţă, nici la komnata sovietului pentru musafiri: va sta chiar la măneni, la care dintre ei va vrea, cu soţia şi copilul. Şi apoi cei mai bătrâni traduc: Orhei, hotel, cameră de oaspeţi…
            În jurul bisericii se află cimitirul Manei, care a păstrat pe cruci scrierea cu caractere latine. Sub mici monumente de piatră zac de-a valma anonimi soldaţi sovietici şi români, cum au fost găsiţi pe dealuri după luptele din zonă. Mai într-o latură a cimitirului, cruci mai vechi, uitate. Morminte neîngrijite, năpădite de scaieţi şi rugi de mure. Printre aceste morminte ar trebui să-l găsesc şi pe cel al lui Petrică Goma, fratele scriitorului, mort înainte de a împlini un an. Dar nu-l aflu. Moş Cristea Maximovici nu e sigur. Poate să fie sub crucea aceea de lemn, căzută, putrezită, fără nicio inscripţie. Ar veni oare domnul Păulică să aprindă o candelă în cimitir, sub o cruce nouă, pentru odihna sufletului fratelui său?  Un cenotaf.
            Când Eufim Goma, tatăl, a fost arestat de cioloveci şi nu se ştia dacă a murit sau mai trăieşte, i s-a făcut un mormânt de formă, i s-a pus o cruce şi s-au făcut pomeni ca să i se odihnească, totuşi, trupul în pace pe-acolo pe unde va fi fost. Şi când domnul s-a întors viu şi nevătămat acasă, şi-a smuls singur crucea şi a dus-o în spate până acasă. Moş Cristea îşi aminteşte asta. Aşa… Şi după ce a scăpat de sovietici, domnul Goma s-a refugiat în România, ca să fie apoi hăituit de români prin păduri, prins, legat cu sârmă de un cioban şi predat Securităţii, care voia să-l repatrieze. Adică în Basarabia, înapoi. Adică în URSS. Adică în Siberia, la moarte. Atunci, micul Paul l-a ajutat pe moş Iacob să facă o cruce pentru tatăl mort-nemort. Dar acum, se întreabă moş Cristea Maximovici, pentru fratele mort-mort ar veni două zile Paul Goma de la Paris?
            „Înţeleg, zice unul, poate e supărat pe români, că l-au chinuit, l-au închis, bătut, schilodit. Dar noi, din Mana, zice, ce i-am făcut noi? Acum, că tot am auzit de el şi am citit din cărţile aduse de mătăluţă, şi revistele, şi am văzut ce frumos povesteşte el despre noi, dacă am şti adresa, domnul primar al comunei i-ar trimite o invitaţie oficială… Dar noi vrem să vină la noi, la Mana, nu la comună”.
            L-ar invita primarul, l-ar invita şi directoarea şcolii, Lucreţia Saviţchi. L-ar şi găzdui. Dar parcă numai ea? Deocamdată în Mana au ajuns câteva cărţi ale lui Paul Goma şi câteva reviste. Directoarea şcolii are în plan să amenajeze într-una din noile săli de clasă un „cabinet Paul Goma”. Ceva, nişte panoplii cu cărţile scriitorului, decupaje din reviste, fotografii, planşe cu biografia şi bibliografia…
            Mana începe să-l recupereze pe Paul Goma.
            Şi-l asumă chiar împotriva voinţei sale. Câte sate au clasicul lor?
            Mănenii au descoperit deodată că nu sunt anonimi cu cătunul lor cu tot.
            Un francez sau un olandez ar putea şti, acolo, fiecare în ţara lui, şi asta nu e puţin lucru, că există pe faţa pământului un sătuc numit Mana.
            Şi că acolo este centrul lumii, buricul pământului:
            Calidorul.

La mulți ani, Paul Goma!

$
0
0
            Paul Gomaîmplinește astăzi 78 de ani.
            S-a luptat aproape de unul singur cu un sistem criminal și a supraviețuit. A lui a fost victoria până la urmă.
            Noi credeam că lupta s-a terminat. Ne-am înșelat. Ne-am dat deoparte și ne-am jucat de-a democrația. Paul Goma nu. El a continuat să lupte. Și tot de unul singur. Asta îl face să și greșească. Dar nu știm dacă până la urmă nu tot el va avea dreptate.
            Noi suntem maleabili. Ne dăm după vremi și după om. Și cine vrea ne îndoaie. Se poate supraviețui așa. Însă Paul Goma ne arată nu cum se supraviețuiește, ci cum se trăiește. Vertical. Cu privirea înainte. Ne învață cum se poate muri în picioare.
            Noi zicem că suntem un popor iertător. Ne facem din iertare o virtute supremă. E așa de bine să fii iertător, încât aproape că nu trebuie să mai faci nimic pe lumea asta. Bate-mă, vecine!;împilează-mă, turcule! scriitorul nu s-ar feri să spună chiar: "împulează-mă", fiindcă el nici de cuvinte nu se teme, nu doar de tirani și de tiranii; rupe-mi șira spinării, frate, cu ciomagul; ia-mi părinții de lângă mine și scoate-le ochii fiindcă nu se pot preface că nu văd. Poți să mă trădezi, să mă scuipi, să îți schimbi peste noapte credința, să mă spurci cu spurcăciune, cu vorba, cu scrisul, fii mârlan cu mine, fă tot ce nu se face fiindcă eu sunt din neam iertător și te voi ierta pentru toate astea.
            Paul Goma ne învață că sunt lucruri care nu se iartă. Dacă-i mai iartă pe oameni, că și el e român, peste mizeria lor nu poate trece. Aici nu lasă nimic de la el. Nu are principii de ajustat, de adăugat, de uitat. El mai ales nu uită. Nu uită în locul nostru, iertătorii prin uitare. Opera lui scrisă este revărsarea unui creier colosal care nu uită nimic din ce nu trebuie uitat. Și totul, în această revărsare, ordonat milimetric după regulile unei conștiințe care n-a cunoscut ruptura, compromisul, datul după om și după vremi. Și totul, în această revărsare, însuflețit de o inimă mai mare și mai caldă decât a atotiertătorilor confrați. N-aveți decât să-l priviți ca pe un monstru. Cine i-a citit cărțile știe însă că așa ceva nu putea ieși decât dintr-un suflet mare.
            Curajul lui nebunesc, verticalitatea, memoria și sufletul mare n-ar fi făcut din Paul Goma, împreună, un mare luptător contra comunismului nu un dizident. Statura asta a căpătat-o pentru că, peste toate, era un scriitor. De pe această poziție a fost văzut. Un scriitor deosebit de ceilalți prin prietenia lui necondiționată cu adevărul. Un prieten pe care nu l-a trădat niciodată, pe care, tot pierzând prieteni dintre oameni, l-a păstrat aproape. Ni-l tot dă și nouă, ni-l împinge în brațe. Dar dacă nu se îndoaie ca noi, dacă nu are mai multe fețe, dacă nu e răsucibil după deget și după situație, nu ne place prietenul ăsta. Și zicem că-i trimis de un nebun. Și de un scriitor fără talent. Apoi: cum, Paul Goma a scris "Din Calidor"? Și "Arta refugii"?  Și "Ostinato"? Ah!  Atunci e antisemit!
            Nu putem noi să-i facem atâtea nedreptăți câte poate el duce. N-avem loc de el. Ne încurcă. Ne tot înțeapă cu degetul în coaste. În frumoasele noastre momente de dezmăț cu morala și cu istoria el apare de niciunde și ne pune o oglindă în față. Ne arată chipurile schimonosite de voluptăți murdare. Și atunci îl lovim cu piciorul în figură. Sau ne facem că nu-l vedem. Uităm că oglinda e problema, nu omul. E incomod, e enervant, e un băgăcios, un nesuferit. Un monstru. Și fiindcă nu-l putem doborî cu bocanci în cap, cum nu l-au doborât nici bătăile crunte din închisorile lui și din anchetele la Securitate, îi zicem că nu are talent. Cei mai proști și cei mai ipocriți dintre noi, dar și cei mai lași, saltă captele din mulțime, prind din aer gălușca asta împănată în bucătăria Securității și-o molfăie o viață, udându-se pe piept cu propria salivă: "Goma n-are talent! Goma n-are talent".
            Nu mai puțin inteligentă s-ar dovedi intenția cuiva să demonstreze contrariul, că nu-i așa, că Paul Goma are talent. În privința asta Goma nu trebuie ajutat de nimeni. Se apără singur prin cărțile lui. Cine are ochi de văzut să vadă. Cine nu, să iasă din joc: Paul Goma nu e pentru dânșii. Cărțile scrise mai ales în ultimii ani despre Paul Goma, studiile dedicate, tezele de licență, doctoratele  nu vin să-l întărească pe el în reduta propriei opere, nu asta le este intenția. Sunt scrise de oameni normali la cap, trăitori într-o rezervație de normalitate în mijlocul acestei lumi stâlcite. Literații din România fug de Paul Goma, dar literatura română îl va îmbrățișa pe fiul ei izgonit de acasă. Adevărurile lui Paul Goma, lecțiile lui de viață, cărțile lui vor trăi mai mult decât cei care l-au alungat. Am convingerea că bătrânețile mele, nu mai departe de-atât, vor fi luminate de un Paul Goma asumat și pus sus, acolo unde îi este locul. Iar când nepoții mei îi vor citi cărțile, despre ceilalți nu se va mai ști decât ca despre unii care l-au înjurat pe Paul Goma.
            Astăzi Paul Goma împlinește 78 de ani. E un moment luminos în lupta lui cu timpul. Un moment bun să-l aducem mai aproape măcar sufletește. Altfel, știm, nu vine. Pentru că el, plecând, și-a luat țara cu sine ca să ne-o redea prin cărți. Modest și discret, patriarhul e acasă acolo unde e. Noi nu suntem unde trebuie.
            La mulți ani, Domnule Paul Goma!

Să nu ne prindem de poantă cu Laszlo Alexandru

$
0
0


Laszlo Alexandru
             O părticică din textul meu dedicat lui Paul Goma la împlinirea a 78 de ani a avut un efect colateral nedorit: i-a stricat siesta domnului Laszlo Alexandru. Așa reiese din nota pe care, sărind din pat, a scris-o cu promptitudine militărească pe blogul domniei sale: "Să mințim cu Viorel Ilișoi".
            Îmicer scuze pentru deranj. Nu asta am intenționat. Nu e vina mea că unii sunt deranjați de orice-ai spune de bine despre Paul Goma – chiar și că îi stă bine cu barbă. Le tulbură nu doar siesta, ci și somnul și zilele toate. Laszlo Alexandru a fost prieten cu Paul Goma, a scris despre el, i-a îngrijit ediții în România. Dar, cum ar zice un cioban de-al nostru dacă i-ar fi urmărit evoluția, "De o vreme-ncoace/ Goma nu-i mai place". S-a sucit. Și acum nici paidosul nu și-l mai poate face fără tresăriri.
            Prima parte, acolo unde vorbeam despre talentul literar al lui Goma, nu l-a smuls din piroteală. Pentru că, recunoaște brusc-trezitul, el însuși, "cu vreo 20 de ani mai devreme, folosind ce-i drept şi instrumentele criticului literar pe parcursul demonstraţiei", s-a străduit să arate "cam aceleaşi lucruri prin revistele culturale din România". Deci aici suntem de aceeași părere. Bun. Discordia vine din fraza următoare: <<Dar cînd Viorel Ilişoi abordează tema antisemitismului prezent în scrierile recente ale beletristului, urechile mele se ciulesc în mod reflex. “Cum, Paul Goma a scris Din Calidor? Și Arta refugii? Și Ostinato? Ah! Atunci e antisemit!”>>.
            Aceste rânduri l-au smuls pe domnul Laszlo Alexandru din moliciunea siestei și l-au determinat să mă tragă de urechi: "Meştere, vezi că nu erau în chestie titlurile înşirate de matale, pe tema de-ai atacat-o."Păi, de ce nu zici așa, frate Laszlo? Adică eu îi mint pe cititori, încerc să-i îmbârlig (merge după "meștere") trimițându-i pe o pistă falsă: la "Calidor", la "Arta refugii", la "Ostinato", unde nu vor găsi antisemitism – deși profesioniștii corectitudinii politice, cei care nu se simt bine dacă n-au antisemitism și antisemiți de porcăit, drept pentru care le mai inventează/exagerează, ar descoperi ură contra evreilor și în coperți. Asta în timp ce adevăratul antisemitism colcăie, de fapt, în "Săptămâna Roșie", de unde poate fi descărcat cu lopata. După ce Laszlo baci (merge după "meștere") mă trimite la cărțile și la articolele dumisale  – târziu, maistre: le știu! – ca să iau cunoștință de antisemitismul lui Paul Goma, la final mă povățuiește frumos, ca la dirigenție, să nu-mi consider cititorii "mai neghiobi decât ar fi decent".
            Nu-mi consider cititorii neghiobi. Eu nu am cititori neghiobi. Desigur, Laszlo Alexandru nu se numără printre ei. Nu l-ar citi el pe "ziaristul lui Voiculescu". Decât dacă spune o vorbă bună despre Goma. Atunci urechile i se ciulesc în mod reflex. Tocmai de aceea am scris cum am scris: nu chiar ca pentru neghiobi, ci mai cu schepsis, ca pentru cititorii mei. Și anume așa: <<Dar dacă [adevărul, n.m.] nu se îndoaie ca noi, dacă nu are mai multe fețe, dacă nu e răsucibil după deget și după situație, nu ne place prietenul ăsta [adevărul, n.m.]. Și zicem că-i trimis de un nebun. Și de un scriitor fără talent. Apoi: cum, Paul Goma a scris "Din Calidor"? Și "Arta refugii"?  Și "Ostinato"? Ah!  Atunci e antisemit!>>
            Cititorii mei au înțeles ce am vrut să spun aici. Acum traduc și pentru Laszlo Alexandru. Fragmentul citat, din care el scoate doar finalul, nu se referă la antisemitismul lui Goma, ci la ostracizarea scriitorului. Deci: unii o țin langa, cum i-a învățat Securitatea, că Goma n-are talent; dar când le pui în față cel puțin cărțile numite de mine, rămân perplecși: "Cum? Goma-cel-fără-de-talent a putut să scrie asemenea cărți minunate? Ah!"Și când se văd dezarmați, rămași fără argumentul lipsei de talent, ce să zică și ei? "Bine, domnule, Goma e un scriitor adevărat. N-avem ce mai zice. Dar... dar e antisemit!". Și gata, s-a terminat discuția despre scriitorul Paul Goma. Și-l dăm deoparte. Închidem subiectul, îi închidem cărțile, – dacă nu i le ardem!– și liniște!
            Am scris despre cum antisemitismul e folosit ca pretext pentru ostracizarea scriitorului atunci când argumentul lipsei de talent nu mai ține. Asta am vrut să spun, cred că asta am și spus,  am convingerea că și cititorii mei au înțeles exact asta. Și trag nădejde că și domnul Laszlo Alexandru va pricepe. Dacă va vrea să priceapă. N-am zis în textul meu nici că Goma e antisemit, nici că nu e. Dacă este antisemit, dacă își torturează acasă nevasta evreică și copilul pe jumătate evreu, dacă incită la ură rasială prin scrierile sale sau mai știu eu ce mai face el ca antisemit, atunci să fie judecat și închis. Pentru că, din câte știu eu, în Uniunea Europeană manifestările rasiste, antisemite sunt pedepsite prin lege. Domnul Laszlo Alexandru ne spune că a auzit domnia sa că atât judecătoria, cât și tribunalul și-au format deja o părere. Fără proces. Nu mai este nevoie, lucrurile sunt evidente chiar din scrierile lui Laszlo Alexandru și din cele ale "exegeţilor scandalizaţi de aberaţiile lui Goma".  La zdup cu el! Dacă o mai avea bătrânul Goma zile de trăit, poate va mai scrie o "Gherlă", niște "Patimi după Pitești", oleacă de "Ostinato". Șiatunci, scriitorul și criticul Laszlo Alexandru, dându-și jos mantaua de vânător de naziști, va scrie iar frumos și competent despre opera literară a scriitorului reeducat Paul Goma. Așa cum a mai făcut-o.

            P-S: Îi atrag atenția domnului Laszlo Alexandru, filolog, că nu sunt "ziaristul lui Voiculescu". Poate "ziarist la Voiculescu", ceea ce e cu totul altceva. Îl invit să îmi arate un singur text publicat de mine în "Jurnalul Național", unul singur,  hai, fie și o frază, nu un articol întreg – fiindcă văd că se pricepe să scoată fraze din context – care să acopere sintagma asta: "ziaristul lui Voiculescu". Ar putea săplece chiar de la textul despre Paul Goma, apărut totuși în "Jurnalul Național"– ziarul lui Dan Voiculescu, ins din care Goma numai n-a mușcat cu dinții. Îi recomand, bonus,  și "O zi din viața lui Van Doiculescu", de pe blogul meu. Și dacă îmi va arăta acel text care demonstrează că sunt "ziaristul lui Voiculescu" eu mă angajez public să nu mai spun toată viața nicio vorbă bună despre Paul Goma și să-i ard toate cărțile din biblioteca mea. Știm amândoi că se practică.


Update - 01.11.2013 - Aici este sentința la care trimite (după ureche) Laszlo Alexandru în textul său. Pe scurt și simplificând, Goma a dat în judecată mai multe publicații și pe mai mulți inși care au afirmat că este antisemit. Instanța i-a respins acțiunea pe motiv că, pe de o parte, trebuiau chemate în judecată nu publicațiile, care nu există ca subiect de drept, ci persoanele juridice (societăți comerciale, fundații, asociații etc.) care editează acele publicații, iar pe de altă parte pe motiv că persoanele care au afirmat despre Goma că este antisemit au acest drept la opinie asupra unui subiect de interes major, cum ar fi Holocaustul, un drept prevalent în fața dreptului la imagine al lui Paul Goma. Instanța nu a judecat nici temeinicia tezelor lui Goma din "Săptămâna Roșie", nici temeinicia afirmațiilor făcute de pârâți, precum că Goma ar fi antisemit, așadar această sentință nu poate fi folosită nici de drept, nici cazuistic sau în alt mod pentru a argumenta antisemitismul lui Paul Goma.

Scrisoare mamei

$
0
0


Mama. Astăzi se împlinesc 14 ani de când ...

Ca o ciută speriată a dispărut copilăria mea
în pădurea cu toate ceasurile oprite
la ultimul tău surâs, mamă. Deodată
am îmbătrânit și am rămas așa până azi.

Nu de dor, nu de de singurătate,
ci numai înspăimântat de lipsa ta
îţi scriu și, mai bătrân decât tine,
mă ascund în rănile copilăriei.

Mi-a fost frică, mamă, şi numai în umbra
ta am putut primi destulă lumină.
De aceea îţi scriu acum cu pana
unei păsări inventate de mine.

Mereu şi mereu vei primi scrisori de la mine,
vei şti că exist undeva pe sub cer
adunat în jurul oaselor mele, mamă,
tremurând de teamă ca de frig.

Și scrisorile toate vor purta pecetea
de sânge a buzelor care nu se mai repetă.






Liceenii la 80 de ani

$
0
0


            Băieţii au sosit întâi. Câţiva. Cu cinci minute înainte de ora stabilită, aşa cum e frumos. După aceea au început să vină şi fetele. Una câte una, două câte două, la braţ. În scurt timp, în Piaţa Sfatului din Sibiu s-au adunat vreo cincizeci. Au luat-o în pas de voie spre Liceul "Avram Iancu". S-au aşezat în bănci şi au aşteptat cuminţi să vină directoarea. Când ea a intrat, s-au ridicat toţi în picioare. Doamna le-a făcut semn să se aşeze, apoi a strigat catalogul. Şi-au auzit numele şi au răspuns prezent. Din nou, după şaizeci de ani de la terminarea liceului.
            Sunt oameni la apus, vin dintr-un timp ce nu le mai aparţine, absolvenţii Liceului Comercial de Băieţi şi ai  Liceului Comercial de Fete, din Sibiu, promoţia 1952, ultima promoţie cu opt ani de liceu – treaptă inferioară şi treaptă superioară, cu examen de capacitate între ele –, ultima generaţie pentru care bacalaureatul a fost cu adevărat un test de maturitate, douăsprezece probe: şase scrise, şase orale, şi toţi, toţi, toţi l-au luat, după care s-au împărţit: jumătate la facultate, cealaltă jumătate economişti simpli în instituţiile noului stat, şi acum iată-i strânşi la un loc într-o clasă, câţi au putut veni din câţi au mai rămas.
            Şeful de promoţie, Iancu Bidianu, profesor de istorie la Heidelberg, n-a venit, e ţinut de treburi la universitate, matematicianul Gerhard Bock nu-i nici el, e prin America, nici jurnalistul Oscar Bock, lipseşte doamna Aurelia Vinereanu, ultimul lor profesor rămas în viaţă, adevărul e că nu poate veni din cauza bătrâneţii şi a sănătăţii şubrede, însă ea, delicată şi cu umor, a transmis că se jenează să vină, la anii ei, vreo 90, între nişte băieţi aşa de arătoşi, dar iată că a venit, tocmai din Argentina, domnul acela cu faţă aspră din fundul clasei, Emil Badiu, fost preşedinte al CEC, la nivel naţional, e aici şi firavul domn Dumitru Băzărea, fost director al Băncii Agricole, adus de mână de nepoata lui, Matei Bucur, director de fabrică, numai oameni şi oameni, între 78 şi 84 de ani, economişti, ingineri, militari, arhitecţi, preoţi, profesori, jurişti, cercetători.
            A venit neobosita, gureşa, cocheta Aurora Hegheş, din Olanda, unii au venit direct din gară, trăgând după ei genţi pe rotile, din acelea cu care bătrânii merg la cumpărături, se vor întoarce deseară cu trenul, după petrecere, la Bucureşti, Cluj, Oraviţa, Iaşi, sunt 53 prezenţi, lipsesc mulţi din ţară, îi ţin pe loc bolile, nevoile, iar  unii nu vor mai veni niciodată, dacă se va mai face o întâlnire ca asta, au alunecat peste pragul vieţii, sunt cruciuliţe în dreptul a 55 dintre cei 194 de absolvenţi şi pentru ei se face o slujbă de pomenire după întâlnirea festivă de la şcoală.
            Ies unul câte unul din clasă, domnii le sărută mâinile doamnelor şi cei mai în putere le întind braţul ca să le ajute la coborât pe scări, aşa se făcea şi când erau ei elevi – cu ecusoane cusute pe braţ sau la piept. Fetele cu fetele într-o parte de oraş, băieţii cu băieţii în altă parte, la licee separate, aşa era pe atunci, şi ei spun acum că nu era ceva neapărat rău, se întâlneau doar la reuniuni şi, rar, la cofetărie sau la film, în oraş, la câte o defilare, îşi trimiteau scrisori prin poştă, din Sibiu în Sibiu, sau bileţele prin colegi, ca să se întâlnească, de aceea fiecare întâlnire era o sărbătoare şi totul se întâmpla atât de frumos şi de civilizat, era şi prietenie, era şi dragoste, dar mai ales era mult respect, ceva ce se vede şi azi în felul cum vorbesc unii cu alţii, în felul cum băieţii aşteaptă răbdători până ce fetele îşi trag sufletul, rezemate de balustradă, sau până termină de scotocit prin poşetele lor uriaşe, cam demodate, Doamne, cât mai scormonesc, parcă ar săpa cu unghiile în straturile adânci ale vârstei, până ce găsesc o hârtiuţă, o oglinjoară, se vede buna creştere din anii de liceu la domnii care nu se pot apleca să le sărute mâna doamnelor, nu-i lasă şalele, spondiloza, însă înclină milităreşte din cap şi îşi duc pălăriile la inimă cu gesturi largi, vorbesc aprins, mereu cu zâmbet, ce bine arăţi, nu te-ai schimbat prea mult, te-aş fi recunoscut pe stradă, au tot timpul să-şi spună ceva, deşi nu s-au văzut de o viaţă sau poate tocmai de aceea.
            Coloana se înşiră prin Piaţa Sfatului, despică gingaş pâlcurile de oameni, rotocoalele de porumbei, trece pe sub ziduri, unele mai bătrâne, altele care nici nu existau când erau ei elevi, curge domol spre catedrală, trecătorii se opresc şi-şi spun că o fi vreo procesiune a vreunei secte, vreun congres al pensionarilor, ce altceva ar fi putut aduna la un loc atâţia octogenari gătiţi ca de nuntă? – deşi nu e nici nuntă, nici înmormântare. Şi când un domn sau o doamnă din coloana ciudată care străbate centrul spune că noi suntem absolvenţii Liceului Comercial din Sibiu, am venit la întâlnirea de 60 de ani, sibienii – tineri sau bătrâni – se dau un pas înapoi şi le fac loc să treacă, îi salută din priviri, fără o vorbă, ca pe nişte soldaţi în retragere, iar când bătrânii se îndepărtează ei mai rămân un timp să-i privească din urmă în curgerea lor lină şi pestriţă, în mersul lor nesigur, sprijiniţi în bastoane, aduşi de spate, şchiopătând, ţinându-se de şale, tuşind, oprindu-se sub geamul farmaciei ca să se uite după un medicament, îi petrec îndelung cu privirea şi îşi spun unii altora că nu arată chiar aşa de bătrâni, că sunt chiar frumoşi, ferice de ei, că or fi având şi strănepoţi.
            În catedrala pustie la amiază, luminată de sus de un soare întârziat în toamnă, ei par puţini şi parcă rătăciţi acolo, sfinţi neterminaţi coborâţi de pe icoane în lucru, băjenari adăpostiţi de vreo primejdie, popor risipit, dar se adună ca un singur trup, fiecare cu mâna pe umărul celui din faţă, trece prin toţi un fior când părintele Ion Mihu cântă "Veşnica pomenire", o sută de ochi privesc în podea, o sută de ochi scot printre gene seminţe mici de lumină, Maria, Traian, Grete, Johannes, Tiberiu, Mircea, Romulus şi toţi cei duşi la Domnul să fie iertaţi şi să se bucure de pace în Ceruri aşa cum s-au bucurat împreună cu noi de tinereţe, frumos zice părintele Mihu în omilia lui şi toţi îl ascultă, apoi trupul cel mare al bătrânilor bacalaureaţi se desface în el, în ea, în fiecare, vin unul câte unul şi iau binecuvântare de la părinte, îi pupă crucea şi mâna, pentru că părintele este colegul lor, au mâncat aceeaşi pâine în liceu şi toţi ştiu că era un băiat cu chemare, ascultător la Domnul într-o vreme de erezii şi prigoană, aşa e, părinte, cum spui, că noi suntem ca lumânările astea care ard aici, în sfeşnic, ceara din noi se topeşte, dar lumina, lumina unde se duce părinte? Lumina noi nu o mai vedem, dar noi pentru lumina asta trăim, pentru că ea e sufletul nostru care se duce la Dumnezeu, dragii mei, să aprindem câte o lumânare pentru cei dispăruţi, colegi şi profesori, minunaţii noştri profesori, temuţi şi iubiţi, de ei ne era ruşine să nu învăţăm, şi câte o lumânare pentru cei ce mai suntem în viaţă, cât ne îngăduie Tătăl nostru, în sfeşnice se aprind deodată zeci de lumânări, suflete care ard, şi toată biserica se umple deodată de o lumină ca mierea.
            Pe treptele bisericii îşi fac o poză de grup, aşa îi vor ţine minte nepoţii şi strănepoţii, poza color de la sfârşitul albumului care se deschide, alb-negru, cu nişte băieţi şi cu nişte fete strălucind de tinereţe şi de vise, un album cât o viaţă, apoi pornesc tot aşa, în rând, ca la şcoală, către restaurantul "Împăratul romanilor", unde petrec în felul lor. Îi întâmpină vocea lui Tom Jones, apoi cântă, de pe CD-ul adus de unul dintre ei, Mirabela Dauer, Angela Similea, valsuri şi tangouri de demult, chelneriţele aduc la mese farfurii cu antreuri uşoare, apoi friptură, sticle de vin şi mai ales apă, multă apă minerală, se bea în loc de vin, se bea de sete, se bea cu pastile, unii dau noroc cu apă chiar şi atunci când se ajunge la "Cine-i născut în ianuarie, hai sus, hai sus, hai sus!" fiindcă pe undeva, pe lângă fotografiile aduse ca să le fie arătate colegilor, au reţete interminabile, iar sub stratul de fard îndesat în crevasele feţelor se ascunde o paloare bolnăvicioasă, sub peruca abundentă e un păr rărit de terapii chimice, sunt acei bătrâni a căror imagine – ei tot venind la farmacie – aproape că s-a fixat pe vitrină, ca la dagherotip, oamenii scoşi la pensie cu câteva sute de lei, aruncaţi ca netrebuincioşi la fundul construcţiei sociale, tocmai ei, care au făcut poate clădirile din care se dictează acum legi nedrepte, neomenoase, of, of, of!, dar nu e acum momentul să ne plângem, zice doamna Aurora Hegheş, olandeza, vedeta clasei.
            Sigur, dumneai îi convine să spună asta, are 579 de lei pensie de la statul român, după 23 de ani de muncă, mai are 1.250 de euro de la statul olandez, după alţi 24 de ani de muncă, plus că mai primeşte şi o pensie de 500 de euro de pe urma soţului olandez cu care a fost căsătorită un an şi sase luni, soţul care a luat-o în 1975 din Sibiu, când ea era ghid la ONT, de frumoasă ce era a luat-o, şi frumoasă e şi acum, la aproape 80 de ani, dansează ca în anii de liceu şi dă pe gât paharul de vin când îi vine rândul să i se ureze la mulţi ani. Colega ei, Ana Pintea, din Sibiu, are aceeaşi vârstă, dar pare că a trăit-o de două ori, că ea a stat aici, în România, la bloc, e pensionarul tipic, cel de pe afişele electorale sau de pe pancartele de la proteste, pensionarul batjocorit, amăgit, insultat, grasul caricatural care şade în cârca slabului, dar la naiba cu nenorocirile astea, zice şi doamna Pintea, petrecerea nu a costat decât 65 de lei de persoană, apoi încinge un dans la limita infarctului, râde cu fetele, le spune bancuri cu subînţeles băieţilor, cele mai politicoase, mai decente măscări auzite vreodată, fiindcă vulgaritatea, se ştie, vine de la om, nu de la vorbele lui.
            Băieţii şi fetele se distrează mai tare decât bieţii nuntaşi din cealaltă aripă a restaurantului, mireasa e grasă, nici muzică n-au, pe când ei cântă în cor romanţe atât de mişcătoare, le ştiu toţi, parcă ar fi făcut cursuri de romanţe la liceu, între ei este un tenor adevărat, el dă tonul, toţi ceilalţi se caţără pe vocea lui puternică, toţi sunt acum un glas, unul care se tânguie când zice a venit aseară mama din sătucul de departe, care se zbenguie când povesteşte păţaniile flăcăului pornit să-şi caute mireasă vrednică, voia bună parcă e mai plină când se împleteşte cu o undă de tristeţe, cu o un fir de nostalgie, octogenarii la un colţ de masă plâng, la alt colţ de masă cântă, cum ar zice poetul.
            Sufletul petrecerii e inginerul minier Petre Ştefănescu, nu-i taie din elan, nici vârsta, nici beteşugul de la picior, care-l face să meargă şontâc-şontâc, ca Sergentul lui Alecsandri, cântă, bate darabana, hai, fetelor!, una îşi face vânt cu un evantai vechi, alta îşi împrospătează rujul, discret, cântaţi cu mine, mai tare, băieţi! Ei se regăsesc aici băieţi şi fete, nu bunici şi bunicuţe, băiatul Petre îndrăzneşte la încă o sticlă de vin, ignorându-l pe venerabilul domn Petre, cel ce a venit la întâlnire cu o pungă de medicamente după el, se încinge şi mai tare corul, câţiva se rup din vocea comună şi înfloresc melodia cu vocea a doua, apoi chiar cu vocea a treia, cânta şi în canon, semn că la Liceu Comercial viitorii economişti aveau parte şi de o educaţie muzicală solidă, ospătăriţele au uitat că trebuie să ducă tăvi şi la nunta de alături, se reazemă de perete şi îi privesc cu admiraţie, parcă şi cu dragoste, pe aceşti bătrâni evadaţi din vârsta lor, acum se distrează ca nişte adolescenţi şi tocmai asta îi face să fie nişte profesori grozavi care să îi înveţe pe alţii cum să îmbătrânească.
            Petre Ştefănescu nu aduce cu el la petrecere, cum nici ceilalţi n-au adus, plânsetul lui de copil abandonat de mamă şi crescut la orfelinat, e la vârsta când ştie să aleagă frumosul din urât. Era în 1934 când l-a părăsit maică-sa, la câteva zile după ce l-a născut, s-a dus cu el în braţe la Craiova, a bătut la o uşă oarecare şi a cerut adăpost, că rupea gerul din lemn, s-a sculat pe la o bucată de noapte şi a plecat pe furiş, l-a lăsat pe el în patul străinilor doar cu un bileţel în scutec, cu numele lui, Petre, atât, iar Ştefănescu i-a venit de la cineva care l-a botezat pe la trei ani, cum a primit un coleg de la orfelinat nume de ocazie, i s-a spus în acte Martin Pădureanu pentru că fusese găsit lângă o tufă de mure, deci Martin, că ursului îi plac murele, şi Pădureanu pentru că tufa era într-o pădure, iar doamna Trenia Mărăcineanu, care trăieşte şi acum în Bucureşti, se numeşte aşa fiindcă mama ei a aruncat-o din tren şi au găsit-o nişte acari agăţată cu scutecele în nişte mărăcini pe lângă calea ferată.
            La orfelinat era bine, sau aşa se vede acum, după o viaţă de om, nu bătaie, nu chin, profesori ca nişte zei coborâţi pe pământ, mâncare bună, hăinuţe ca lumea, doar în timpul războiului a fost ceva mai greu, dar numai spre sfârşitul războiului, căci până atunci aproape că nu l-a simţit, era o unitate de nemţi chiar lângă orfelinat şi de fiecare dată când soldaţii făceau mâncare le aduceau şi lor, orfanilor, ce pilafuri, ce piureuri, ce fasole făceau nemţii!, ce varză cu carne de cal, totul era cu carne de cal, ce macaroane cu brânză le aduceau nemţii copiilor care, altfel, în vreme de război primeau de la stat numai mămăligă cu marmeladă, rar câte un oscior cu câte o aţă de carne pe el, dar a trecut şi războiul, au plecat nemţii şi au venit comuniştii, ai noştri, care au stricat totul, l-au mutat pe băiat de la Craiova la Sibiu, aici a crescut el la cămin, a terminat Liceul Comercial în 1952, apoi a intrat la facultate, atunci i s-a făcut şi buletin pentru prima oară, că n-avea, dar fără data de naştere, pe care a dobândit-o abia în urmă cu câţiva ani, la bătrâneţe, când şi-a făcut paşaport, de fapt data când a fost găsit, nu se ştie exact ziua naşterii, el sărbătoreşte cam pe-acolo, în jurul datei din buletin, apoi a fost repartizat la  Exploatarea Minieră Banat-Oraviţa, uraniu, muncă grea, avea dosar bun, de fiu al poporului, părinţi anonimi, putea ajunge departe, dar el şi-a stricat rampa de lansare însurându-se cu o nemţoaică, lucru grav pe vremea aia să fii neamţ, după război, mai ales că tatăl fetei era deportat în Donbas, dar ei au înfruntat împreună persecuţia, amândoi încăpăţânaţi, erau cetăţeni ascultători, dar făceau cum voiau ei, au răzbit până azi, se uită în urmă de la înălţimea vârstei lor şi ştiu că nu au trăit degeaba, măcar pentru băiatul lor, Cristian Iohan, ziarist la Deutsche Welle, care acum a venit şi el la petrecerea tatălui şi a colegilor lui, de se tot întoarce Petre Ştefănescu ba spre unul, ba spre altul şi spune cu mândrie: iată, acesta e băiatul meu!, aşa cum fiecare din cei adunaţi aici poate să spună acesta e fiul meu sau aceasta e fiica mea, aceştia sunt nepoţii şi strănepoţii mei, acestea sunt cărţile scrise de mine, bisericile ridicate, podurile, şcolile, spitalele mele, drumurile mele, studenţii mei, instituţiile şi oamenii pe care i-am condus, aceştia sunt oamenii care mă iubesc doar pentru ce sunt, cei care mă salută pe stradă, care îmi bat  la uşă să vadă dacă am nevoie de ceva, aceştia sunt cei ce se roagă pentru mine, cum şi eu mă rog pentru ei, iată, aceasta este viaţa mea, optzeci de ani, şi nu, încă nu s-a sfârşit, hai sus, hai sus, hai sus!


Scenariul unei evadări reușite

$
0
0


Fotografiile mari: Bogdan Iurașcu/ Fotografiile mici: Viorel Ilișoi
            Teatrul Nottara stă să se năruie sub furtuna aplauzelor. Bravo! Bravo! Sala e în picioare. Actorii vin din nou la rampă, se înclină și se scufundă iar și iar în valul de aplauze. Apoi, beți de succes, ies pe rând prin spatele scenei. Afară îi așteaptă niște polițiști în civil. Îi urcă pe toți într-o dubă și-i duc la închisoarea Jilava. Suntem în București, în 2009.

            De la teatrul Nottara la închisoarea Jilava, prizonierii înfulecă în tăcere cubulețe fierbinți de București prin ferestrele mici, cu gratii, ale dubei. Luminile orașului pătrund printre zăbrele și se zbat pe fețele lor ca niște fluturi. Nu scoate nimeni o vorbă, nu se mișcă niciunul. Actorii n-au ieșit încă de sub narcoza aplauzelor.
            Abia când porțile Jilavei se vor închide huruind în urma lor își vor reaminti deodată, ca sub o lovitură de baston, că ei sunt, de fapt, condamnați la închisoare și că frumoasa lor călătorie în libertate, până pe scena bucureșteană, s-a încheiat. Până peste un an, doi, zece sau douăzeci de ani, când îi va veni fiecăruia sorocul liberării din închisoare, pentru ei libertatea înseamnă doar aceste spectacole, unul sau două pe an, în afara zidurilor.

Actul I
Nimic nu e ce pare a fi
            Actul întâi al acestei piese cu final trist începe cu două zile mai devreme, luni, în penitenciarul de maximă siguranță Iași.
            Suntem în clubul închisorii, unde se pătrunde printr-o ușă cu multe zăvoare și cu o vizetă prin care, asemenea unui regizor discret, gardianul poate urmări de pe coridor mișcările deținuților din încăpere. În fundal e o masă pe care un condamnat ras în cap calcă niște haine. În stânga, alt deținut curăță cu aceeași migală frunzele unui cactus. Suflă peste frunzele cărnoase și le șterge delicat cu un colț de cârpă albă. Este singura plantă din încăpere. Spectatorii din primele rânduri pot vedea că, după formă și culoare, este dintr-o specie rară. Dar nu de aceea i se dă atâta atenție.
            – Este făcut din săpun – spune deținutul care îngrijește cactusul.
            Floarea din săpun vopsit, cu tulpină de pâine frământată cu pastă de dinți, hainele, pereții din pânză pictată, totul în această încăpere este altceva decât ceea ce pare să fie. Și așa cum se va dovedi mai departe, până și cei nouă deținuți care joacă în piesa de teatru, având de executat împreună 80 de ani de închisoare, sunt altceva, nu doar niște criminali, hoți, tâlhari, așa cum stă scris în fișele lor de penitenciar.

Trei personaje rămase fără autor
            În scenă pătrunde, trântind ușa plină de zăvoare și nituri, călcând apăsat, polițistul Nicușor Grosu, un nume ușor oximoronic, având în vedere că bărbatul sare bine de suta de kilograme, are niște umeri cât dulapul și pumni cât bostanul, plini de argumente, la o adică. Pe câ e de masiv și de puternic, pe atât e de sensibil când cantă la pian sau la chitară. Este unul dintre cei opt educatori din închisoarea cu aproape o mie patru sute de deținuți. Lui i se datorează în bună măsură succesul cu care trupa de teatru a închisorii se va acoperi peste numai două zile pe scena de la Nottara.
            Îl urmează la un pas – și tot timpul va sta cumva în umbra lui – Laurențiu Busuioc, celălalt polițist-educator care va însoți trupa la București, la prima ediție a Festivalului de Teatru pentru Deținuți. Spectatorii nu își pot da seama, dar e bine să afle că Nicușor și Laur sunt cumetri, nedespărțiți în închisoare sau în oraș, și că din colaborarea lor profesională va rezulta un teatru de cumetrie, cum l-ar numi un personaj principal dintr-o piesă istorică, teatru cu un succes remarcabil la publicul bucureștean. Laurențiu dă semne de răceală, se teme de gripă porcină, de aceea nu spune nimic, doar aprobă din cap de câte ori cumătrul Nicușor rostește o replică.
            Pentru câteva minute își va face apariția în scenă și Marius Vulpe, tânărul director al penitenciarului din Iași. El le va strânge mâna subordonaților, le va ura succes la spectacol și nu va mai apărea decât în actul al doilea, ce se va juca a doua zi, marți, când îi va însoți pe deținuți la îmbarcarea în dubă și îi va anunța că, în drum spre București, sunt invitați la prânz la pușcăria din Focșani. Deși Vulpe nu va mai fi văzut, prezența lui se va face simțită subtil în toate momentele piesei, de la scrierea și până la reprezentarea sa, cu un răsunător succes, la teatrul Nottara.

Actorii fără nume
            Unul câte unul apar de pe hol și din camera alăturată opt deținuți, actori în piesa ce se va juca la București. Lipsește doar personajul feminin, o tânără condamnată pentru omor, închisă în pavilionul femeilor și a cărei prezență nu este deocamdată necesară. Reamintim cititorilor că ne aflăm în clubul penitenciarului Iași, cu o zi înaintea plecării la festivalul de teatru, și că asistăm la pregătiri pentru plecare, nu la repetiții cu piesa, întrucât deținuții au repetat zilnic în ultimele trei luni, ca niște actori profesioniști, voluntari, și nu mai e nevoie de încă o repetiție.
            Deocamdată deținuții nu își dezvăluie identitatea. Chelul calcă haine. Slăbănogul moșmondește la o pancartă pe care scrie cu litere uriașe: IAȘI. Pe cealaltă parte este desenată o femeie cu sânii goi și această imagine trebuie acoperită cu hârtie albă. Chiorul piaptănă câinele de pluș, element din recuzita piesei, și rostește către reporter, aflat de la început într-un colț al încăperii, identificabil doar după legitimația atârnată la gât:
            – Când intru aici nu mă mai simt pușcăriaș.Pușcăria e dincolo de ușa aceea.
            Bărbosul îndeasă ceva într-o geantă. De câteva zile deținuții își pregătesc extraordinara incursiune în lumea teatrului adevărat. Împrumută de la colegii de celulă hainele cele mai bune, dau țigări în schimbul unui spray, a unui gel de păr cu fixare îndelungată, au pus în mișcare un comerț uluitor cu obiecte a căror valoare este cu totul alta decât în lumea oamenilor liberi și și-au procurat conserve și mezeluri, și-au luat pături și cearșafuri curate și acum toate acestea sunt îndesate în genți, un morman de bagaje care îi va face pe spectatori să remarce ce avere consistentă și variată posedă deținuții în închisorile românești.

Scena vieții
            Până la sfârșitul actului deținuții vor verifica de mai multe ori fiecare obiect de recuzită asigurându-se că nu lipsește nimic și că totul e în bună stare, ceea ce se va arăta inutil în actul doi, când se va constata lipsa stickului cu muzica piesei, precum și în ultimul act, când patul metalic se va rupe în timpul spectacolului, nefericită întâmplare pe care mulți spectatori au luat-o ca făcând parte din scenariu.
            Totul e manufacturat în penitenciar cu multă imaginație și cu meșteșug. Ce nu se găsește în pușcărie, cum ar fi tortul sau florile, aduce întotdeauna Nicușor Grosu pe banii lui, tocmai împuținați cu zilele libere fără plată impuse de guvern, rareori făcându-se simțită prezența vreunui sponsor în bucătăria spectacolului.
            Deținuții-actori urmează să joace la București în piesa “Haina de om”, scrisă de Cristian Bârsan, un deținut care a lăsat câte o piesă de teatru prin toate penitenciarele pe unde a fost închis pentru înșelăciune. Este vorba de drama lui nea Fane, un condamnat care se trezește liber, după douăzeci de ani de închisoare, într-o lume nouă, în care el nu își mai găsește locul; și vrea să se sinucidă.
            În acest moment pot fi proiectate pe peretele din spatele clubului, pentru efect, răspunsurile scrise ale deținuților când educatorul Grosu i-a întrebat ce vor face când vor ieși din închisoare: “Mă voi sinucide” au răspuns patru din cei șase deținuți chestionați. O voce din off poate să recite din poezia deținutului Vasile Florea:
”Vecinul meu de pat s-a sinucis
După un an jumate-n pușcărie.
A folosit o lamă. Scurt, precis.
Dar despre-așa ceva nu prea se scrie.

Poate că între două condamnări
O fi-ntâlnit vreo fată, cine ştie...
Sub perna lui erau nişte-nsemnări
Făcute pe un petic de hârtie.

Eu le-am luat şi am citit ce-i scris:
De zeci de ori,  doar un cuvânt: „Rezistă !”
Vecinul meu de pat s-a sinucis
Şi a luat cu el o taină tristă."
            Spectatorii vor vedea astfel cum se amestecă până la confuzie destinul condamnaților din penitenciar cu destinul personajelor pe care ei le joacă în piesă. Iar la final se va remarca modul lăudabil în care teatrul le-a schimbat opțiunea sinucigașă redându-le bucuria de a juca în rolul propriu, în drama care e viața lor însăși.

Actul II
Închisoarea pe roți
            Marți dimineață. Centrul atenției se mută acum pe o scenă mobilă, respectiv duba care îi va duce pe actorii-pușcăriași la București. Deținuții încep să iasă din pavilionul de detenție, fiecare cu câte o piesă de decor în brațe, și în acest decor dezumanizat pare și ei niște pereți de mucava și niște mobile cu picioare de om care umblă prin curtea închisorii. În drum spre punctul de control, unde îi așteaptă duba, trec pe lângă o curte interioară îngrădită cu sârmă, unde zeci de deținuți se învârt în cerc ca să-și dezmorțească oasele. Aceștia îi petrec pe actori până la dubă cu strigăte și fluierături de invidie fiindcă urmează să iasă dintre zidurile închisorii și să vadă Capitala, unii pentru prima oară, cu femeile ei frumoase, atât de aproape, cu bulevardele ei sufocate de trafic, ceea ce îi va ține mai mult pe loc, oferindu-le un răgaz mai mare pentru a se hrăni din priviri cu felii de libertate, nemaivăzute de ani de zile. Unii aplaudă.
            Deținuții stau aliniați, cu bagajele la picior. La ordin, se inșiră în coloană și intră în dubă, în compartimentul numit “sufragerie”, cu geamuri nu mai mari decât un dosar, cu zăbrele dese.

Îngerul negru
            În acest moment este împinsă ușor în scenă și fata, care în piesă este femeie de serviciu în adăpostul social pentru deținuți liberați din închisoare. Lumina solară, în nuanțe roșiatice, se focalizează pe acest personaj arătând publicului o tânără de douăzeci și ceva de ani, nespus de frumoasă, o apariție neobișnuită și delicată ca un fir de păpădie crescut într-o crăpătură din zidul de beton al pușcăriei. Fata zâmbește într-un fel care face și mai greu de înțeles cum a fost posibil ca o faptură ca ea, angelică, să măcelarească un barbat cu cuțitul, pentru bani, pare-se, să-i plimbe cadavrul prin două județe, cu mașina, și să-l îngroape într-o pădure. Această nepotrivire stridentă între înfățișarea ei și fapta abominabilă, pentru care a fost condamnată la douăzeci de ani de închisoare, este menită a spori atenția pe care i-o acordă publicul spectator, atât în piesă, cât și în viața reală, oglindită cu amănunte oripilante în ziarele avide de senzațional.

Neprețuita brățară de tinichea
            Fata urcă în dubă lăsând în urmă un parfum răscolitor și este închisă într-o boxă separată, de dimensiunea unui sicriu așezat vertical, cu ușa perforată la înălțimea capului, niște găurele rotunde ca în lădițele acelea de carton în care se vând puii de o zi. Ea nu arată nicio clipă, de-a lungul acestei piese, cât și în piesa din piesă, cât de adânc este trumatizată de propria ei faptă și de traiul în pușcărie. Va avea o singură scăpare, după finalul apoteotic al reprezentației de la București, când va reveni pe scenă căutându-și cu disperare brățara de tinichea pierdută în timpul spectacolului.        – Nici nu știi cât valorează în penitenciar, pentru o femeie, un obiect fără nicio valoare ca această brățară!, îi va spune ea reporterului.
            Toți colegii ei de trupă, bărbați cu pedepse grele pentru omor și tâlhărie, vor începe să măture scena cu palmele și în cele din urmă îi vor găsi brățara, iar fata își va recapăta zâmbetul fermecător.
            Duba iese din curtea închisorii și tabloul se încheie cu poarta de fier care se închide din urmă ca o cortină, dar fără a separa clar cele două planuri ale dramei: închisoarea și teatrul  .

Actul al treilea și ultimul
Dintr-o închisoare în alta
            Spectatorii sunt invitați acum să pătrundă “în pârnaie la Jilava, unde zace toată pleava”, cum zice un vechi cântec de detenție, pentru a asista la ritualul crud al apelului de dimineață, prilej cu care vor cunoaște, în sfârșit, și distribuția acestei piese cu multe indicații regizorale și fără scenariu distinct.
            Dar mai întâi spectatorii trebuie lămuriți că trupa de teatru a penitenciarului Iași a ajuns cu bine la București, după o călătorie fără aventuri. Actorii au renunțat la prânzul oferit de penitenciarul din Focșani pentru a ajunge mai repede la București. S-au făcut doar două opriri în câmp, pentru nevoile băieților, fără nicio emoție pentru Nicușor și Laurențiu, deși printre deținuți era și unul de la care se puteau aștepta oricând la orice, dar nu și acum când pepeleii – PPL însemnând persoană privată de libertate - își puseseră în gând, ca și cum asta le-ar fi spălat toate păcatele, să joace teatru cu adevărat, să arate lumii că sub scoarța de tâlhar sau criminal condamnat găsești, dacă zgârii un pic, un om. Și dacă li s-ar fi dat drumul să vină de capul lor la București, unul n-ar fi lipsit de la marele spectacol al vieții lor. Când au jucat piesa la Iași, la Ateneul Tătărași, un deținut recompensat cu permisie nu s-a mai întors la închisoare, dar numai pentru că s-a îmbătat criță, beția succesului, iar când s-a trezit, după vreo opt ore de la termenul limită, a venit singur la penitenciar și s-a rugat plângând să fie primit înapoi.
            Ajunși în București, actorii au fost cazați la închisoarea Jilava, unde au refuzat mâncarea de la cazan, știind din folclorul penal că aici se gătește cu apă cu viermi, și au mâncat ce și-au adus de acasă, dacă se poate spune astfel. Au jucat FAZAN pe obiecte până târziu după miezul nopții, s-au simțit destul de bine ca oaspeți la Jilava, întărind aserțiunea că fiecare pușcărie are farmecul ei.
           

Distribuția
            Acum, dimineața, îi vedem pe deținuți ieșind din celular și aliniindu-se la poartă. Un gardian le strigă numele de pe fișa de penitenciar, iar ei, ca o parolă, trebuie răspundă cu anul nașterii, fapta comisă și pedeapsa primită, procedură ce ar putea fi aspru criticată de spectatorii care cred că este inuman să reduci personalitatea unui om ajuns în pușcărie la aceste nefericite elemente biografice.
            – Zota Răzvan Ionuț!, strigă polițistul.
            – 1985, tâlhărie, șapte ani!, vine răspunsul de la deținutul cel mai greu de ținut în frâu, un șmecheraș de Tătărași cu urechile strânse sul, ca la Shreck, dar pentru care spectatorii de la Nottara vor arăta o simpatie deosebită și o întemeiată recunoaștere a talentului actoricesc, mai dezvoltat decât la alți infractori, care oricum au actoria în natura lor, dovedită mai ales la anchete. În piesă, el este polițistul comunitar care răspunde de adăpostul social pentru foștii deținuți.
            – Cordoneanu Vasile Andrei!
            E unul plin de tăieturi de lamă peste tot pe unde a putut ajunge cu mâna, toate făcute înainte de a intra la închisoare.
            – De prost ce-am fost și din cauza anturajului, recunoaște el.
            Numai numele VIORELA, tatuat pe braț, nu e tăiat cu lama. Joacă rolul unui băiat de bani gata, fost consumator de droguri. Când își aude numele, strigă:
            – 1986, furt, trei ani și trei luni.
            Adevăratul fost consumator de droguri este Mândru Teodor, din București. A cerut să fie mutat la Iași ca să stea departe de ispită fiindcă acolo e o închisoare de săraci, poți să umbli cu biluța de heroină din celulă în celulă și n-are nimeni să-ți dea trei milioane pe ea. În piesă, el e Diavolul care-l îndeamnă pe fostul deținut să se spânzure. Răspunde:
            – 1984, tentativă de omor, cinci ani!
            – Păduraru Petru!
            E deșiratul chior de-un ochi și cu nasul strâmb care joacă rolul unui sectant ce-și caută adepți în adăpostul social “Speranța”. Trezește hohote de râs la simpla apariție pe scenă.
            –1980, furt, cinci ani.
            –Arnăutu Iulian Mihai!
            1986, tâlhărie, șapte ani.
            Este unul dintre nepoții lui nea Fane.
            –Mardare Andrei!
            – 1985, omor, cinșpe ani.
            Când a terminat liceul s-a angajat bodyguard la un magazin. Colegul lui a prins un boschetar că a furat o sticlă de Cola și l-a lovit cu piciorul. A dat și Andrei. L-au omorât, a spus instanța. Acum Andrei este un boschetar în piesa “Haina de om”. Și, în al doilea rol, îngerul care îl îndeamnă pe nea Fane să nu-și pună ștreangul de gât.
            –Movileanu Mihai!
            1984, omor, nouă ani – se aude o voce ca de copil.
            Așa i se și spune: Copilu. Unde-l pui, acolo șade, nu e în stare nici să mintă. A fost prins la mijloc într-o încăierare la el în sat, a dat și el din mâini ca să iasă din înghesuială și a fost închis o dată cu toți ceilalți când cel bătut, din tabăra adversă, a murit. Îl joacă pe al doilea nepot al lui nea Fane.
            Și, în sfârșit, nea Fane, deținutul respins de societate, vedeta trupei. În actele penitenciarului e strigat Vițcu Mihai Lucian. 1975, trafic de droguri, opt ani. I-au găsit drogurile în congelator.
            La final este adusă și fata, din altă secție, o ține de braț o polițistă, parcă au ieșit amândouă, bune prietene, la o plimbare de plăcere pe aleile închisorii Jilava. Polițistul o strigă pe nume:
            Horeanu Mihaela Alina!
            Și tot el răspunde:
            – 1985, omor, douăzeci de ani.
            În piesa vieții Mihaela Alina era studentă când a comis crima. În piesa din piesă e o femeie de serviciu.

Autorul, un personaj
            Următoarele scene din actul final se desfășoară la teatrul Nottara. Scena este chiar scena teatrului. Un polițist înarmat stă la intrarea principală, unul la intrarea actorilor, unul la balcon și câte unul la ușile sălii. Teatrul a devenit un fel de închisoare, dar nimeni nu are de gând să evadeze. În tablou se remarcă și regizorul Florin Caracala. El i-a pregătit pe deținuții din Iași. Nu mai are nimic să le spună fiindcă numai atingerea scenei pe care joacă mari actori ai României îi face să joace și ei impecabil.
            În sală sunt deținuți de la alte penitenciare, participanți și ei la festival, urmăresc cum repetă cei de la Iași. De asemenea, rude, prieteni, simpli spectatori, agenți în civil.
            Acum spectatorii sunt rugați să-și întoarcă privirile spre fundul sălii, în partea dreaptă, acolo unde Cristian Bârsan, autorul piesei “Haina de om”, stă de vorbă cu reporterul. Aici sonorul trebuie ridicat puțin, încât să se poată auzi dialogul celor doi. Din discuția lor spectatorii vor înțelege că ei se cunosc din 1991, când erau colegi la săptămânalul “Timpul”, din Iași. Amândoi își amintesc cu nostalgie de un reportaj scris împreună de la Săpânța, în 1992, când primarul Toader Ștețca făcuse din comună un fel de republică maramureșeană și cum s-au documentat în condiții de război, strecurându-se printre scutieri și prin norii de gaze lacrimogene, cum apoi au fost încuiați în casă de omul la care au dormit prima noapte, fiindcă el considera că e o rușine să dormi o noapte la dânsu, apoi să te duci la altul, și cum au reușit să evadeze după câteva zile, când gazdele lor erau cu tot satul la biserică, scoțând o fereastră din țâțâni. După aceea nu s-au mai revăzut, timp de 17 ani, până la această întâlnire surporinzătoare din sala teatrului Nottara.
            Ziaristul Cristian Bârsan a fost închis la Arad și la Iași pentru înșelăciune. Promitea locuri de muncă în străinătate, lua banii și dispărea. Luminile trebuie puse în așa fel pe discretul personaj din fundul sălii încât să se vadă că acum este un om liber, are un diplomat și telefon mobil. Întrebat de ce nu se duce să îi salute pe foștii camarazi de pușcărie, care acum îi joacă piesa, autorul ia diplomatul în brațe, se strânge în scaun și spune:
            – Nu mă amestec cu ei.
            De asemenea, se poate auzi cum Bârsan, căruia i se joacă două piese în festival, Timișoara și Iași, își strigă nemulțumirea că Administrația Națională a Penitenciarelor nu l-a invitat oficial. La sfârșitul întrevederii, dramaturgul îi întinde reporterului o carte de vizită care îl prezintă drept director la o firmă de calculatoare din București. Câteva zile mai târziu, căutându-l pe dramaturg pentru un articol despre viața lui, reporterul va constata că numărul de pe cartea de vizită nu există.
           
Vestiarul
            Pentru scena următoare este nevoie de un ceas mare ale cărui ace să arate trecerea timpului de dimineață, de când deținuții de la Iași au fost aduși cu duba la teatru, până seara, la 8.30, când le-a venit rândul să joace. În tot acest timp ei stau într-un vestiar strâmt, cu niște șosete puse la uscat pe o ușă, fumează, spun bancuri, repetă piesa, trag cu urechea la aplauzele care răzbat din sala de spectacole, unde evoluează trupe de la late penitenciare. Polițistul gras și nebărbierit de la ușă trebuie adus puțin mai în față că să se audă replica lui memorabilă:
            – Noi nu suntem emoționați de teatrul care îl joacă hoții ăștia. Dar societatea civilă e fraieră, i-auzi ce aplaudă!
            Se recomandă vizionarea în paralel a tuturor încăperilor din teatru, unde au fost introduși deșinuți, pentru a se observa cum ceilalți au primit la amiază pizza și apă minerală, în timp ce ieșenilor nu li s-a dat nimic de mâncare. Organizatorii își vor recunoaște greșeala mai spre seară, aducându-le niște fursecuri. Luminile trebuie lăsate mereu aprinse pentru a fi vizibilă scena de după spectacol, când actorii taie tortul din piesă, unul adevărat, cu o bucată de carton ruptă dintr-o cutie și-l mănâncă apucând feliile cu mâna și dându-le drumul, de sus, în gură. Apoi își ling degetele. Se văd și sticlele de apă și de suc aduse de cumetrii gardieni, din banii lor.

Spectacolul
            Deținuții sunt obosiți și flămânzi. Așteaptă de zece ore să intre pe scenă. Polițiștii Nicușor Grosu și Laurențiu Busuioc iau câte o pastilă de calciu-magneziu ca să mai capete puteri. Apare și Ionuț Avram, care joacă rolul Groparului. El s-a liberat de două săptămâni, dar s-a întors din civilie la foștii lui tovarăși, doar pentru acest spectacol. Ca și în piesă, de când a ieșit din închisoare nu își găsește de lucru, societatea îl respinge și în el crește încet-încet nostalgia paradisului penitenciar. Toți spun că ar mai sta încă o zi și o noapte în picioare, dacă ar fi nevoie, numai să joace pe scenă la Notarra.
            Când sunt chemați, îi vedem cum aleargă pe scări și își ocupă locurile în culise. În vestiar s-au întrebat tot timpul: or fi oameni în sală? avem pentru cine juca? dacă nu iese bine? dacă ne fluieră? De parcă de reușita acestui spectacol ar fi depins libertatea lor, ar fi fost lăsați să plece de pe scenă direct acasă, de tot. Acum au răspunsul: sala e plină ochi, peste patru sute de spectatori, ca la marile spectacole care îi fac scenei de la Nottara faima de “templu al teatrului românesc” – cum zicea Andrei Mardare în vestiar. Alina Horeanu, încremenită cu mâinile la gură, ca într-o rugăciune, așteaptă gongul de început cu ochii închiși, mișcând din buze. Chiar se roagă. Băieții își scutură brațele, își lovesc un genunchi de altul și își dau palme, ca la fotbal, ca să alunge emoțiile.
                       
Epilog
            Se bate gongul. Personajele noastre se intră pe scenă și interpretează niște personaje imaginare care seamănă perfect cu oamenii din spatele personajelor noastre. De la prima replică a lui Lucian Vițcu: “Am sperat să scap de coşmarul ăsta. Șapte mii trei sute de zile şi nopți de coşmar”, sala simte că nu e teatru educativ, cu și pentru deținuți, nu teatru naiv, nu aflare-n treabă, ci teatru pur și simplu.
            Cei ce au ucis, au furat sau au tâlhărit sunt aplaudați pentru oamenii în pielea cărora au intrat. Se aplaudă și la replici. Când patul metalic se rupe, deținuții improvizează pe loc și toată lumea crede că așa e scenariul. Momentul e aplaudat. Aplauzele încep înainte de finalul piesei și continuă cât fiecare deținut vine la rampă, apoi vin toți și pentru prima oară în acea zi, după alte trei spectacole, toată trupa e chemată iarăși la rampă și aplaudată furtunos, bravo, bravo, bravo! Toată sala e în picioare și aplaudă. E un triumf. Emoția întețește apluzele și desferecă lacrimi în sală. Deținuților nu le vine a crede. Se uită unii la alții mirați, parcă ei ar fi spectatorii, iar în sală s-ar juca o piesă cu figurație numeroasă, care trebuie să aplaude frenetic. Se țin de mână, strâns, și înghit în sec de emoție. Nu au avut nimic de demonstrat nimănui. Doar lor înșile. Au jucat cu suflet. Ca să plece de pe scenă și să se întoarcă în pușcărie îmbrăcați în haine de om.


Revoluția la Botoșani

$
0
0


(Fragment din romanul "Paișpe" - Capitolul 6)



Fotografii de OZOLIN DUȘA
Mie mi-a plăcut la revoluție. A fost frumos.
În dimineața aceea, una cu vălătuci de ceață care lăsau scame reci și umede pe crengi, pe garduri, pe haine, am ieșit din bârlog cam dezbrăcat. Nu aveam îmbrăcăminte potrivită pentru iarnă. Țineam cam greu pasul cu moda. Era aproape sfârșitul lui decembrie, dar eu rămăsesem tot la colecția de toamnă. N-aveam căciulă, gecuța mea de fâș era cam descusută pe la subsuori și vântul o umfla ca pe cimpoi, bocancii aveau vedere la pavaj, puteam să culeg chiștoace cu degetele de la picioare. Dar parcă nici chiștoace nu se mai găseau ca altădată. Chiar și „Bucegi”, „Carpați” sau „Mărășești”, țigări de genocid, în care găseai, pe lângă tutun, și capete de sfoară, așchii, melană, se dădeau pe sub mână. Erau fumate până la unghii. Când am ieșit în oraș, pe la șase dimineața, arătam ca în cântecelul ăla: „Iese dracul dintr-o bortă, c-un papuc și c-o ciubotă”. Îmi era așa de frig, încât nici nu mai simțeam foamea.
Am luat-o în pas alergător spre gară. Acolo era o autoservire, deschisă de la șase, unde puteam cel puțin să mă încălzesc. Salonul nu era încălzit, ca mai toate restaurantele din Botoșani. Poate că și în alte părți prin țară era la fel, dar eu de Botoșani vorbesc fiindcă eram acolo și am văzut cu ochii mei. Caloriferele erau reci, pe geamuri rânjea gheața. Dar dacă te plimbai în lungul liniei de autoservire primeai puțină căldură de la galantarele pline cu haleală. Am făcut câteva ture dus-întors, ca să mă încălzesc pe amândouă părțile. De câteva ori chiar am cuprins în palme câte o cană de ceai, ca și cum aș fi vrut să mă autoservesc. Dar n-aveam bani nici pentru ceai. Luam doar puțină căldură. Nu puteam sta mult cu mâinile pe sobiță, că mă împingeau din spate mușteriii. Spre norocul meu, aveam în jur destui, hotărâți să mănânce. Își umpleau tăvile cu farfurii și căni mari, de inox, peste care pluteau niște norișori diafani de aburi fierbinți. Se așezau la mese și cărăbăneau potolul la tocătoare, până nu se răcea. Eu mă ațineam pe lângă ei până la masă și beneficiam din mers, termic și olfactiv, de bunătățile lor.
Șefa autoservirii, tovarășa Iliescu, făcea ea ce făcea și avea tot timpul cambuza burdușită cu de toate. Milițienii, procurorii, activiștii intrau prin spate și ieșeau crăcănați de sarsanale cu măsline, salam, brânză, cafea. Și totul mergea bine, toată lumea era mulțumită. Mereu era aglomerație la autoservire. Gara și autogara vărsau în restaurant un torent continuu de clientelă pestriță și înfometată. Se mai încălzea oleacă și de la înghesuiala aia. Mă pierdeam în mulțime și nu mă întreba nimeni ce e cu mine pe acolo.
N-aveam nici cinci bani în buzunar. Nu-mi rămânea decât să mă învârt prin autoservire până pe la șapte, când începea Ticuță serviciul. Era șef la depozitul de ambalaje de la „Textila”. Pe mâna lui erau toate lăzile de lemn în care se transportau bobinele, pânzeturile. Le zvârlea lemne elevilor de la internatul de peste gard, să facă focul în camere, iar ei îi dădeau la schimb mâncare de la cantină. În biroul lui din depozit găseai mereu ba un borcan cu mazăre, ba un stavrid cu pireu de cartofi, ba niște varză călită. Godinul, bine hrănit cu lăzi trecute din pix la deșeuri, duduia toată ziua ca un tractoraș.
La șapte fix, mirosind a toate felurile de mâncare, dar leșinat de foame, eram la poartă la „Textila” să-l prind pe Ticuță la intrare. Ca niciodată, paza era întărită cu miliție. Nu înțelegeam de ce erau controlați și muncitorii care intrau. Numai ăia care ieșeau din schimb ar fi putut scoate pânză înfășurată pe burtă, cum știam că se face. Se chema că „ieși cu brâul”. Mi-a fost clar că n-aveam cum să intru cu Ticuță în fabrică să-i stârpesc mâncărica de mazăre de prin borcane – că era vineri, zi de mazăre la internatul de alături. Măcar să-mi fi dat cinci lei să mănânc și să-mi iau țigări.
Nu era greu să-l recunosc pe prietenul meu în șuvoiul de muncitori care izvora din stațiile de autobuz și curgea tumultuos spre poarta fabricii. Pălăria lui extravagantă, cât roata carului, primită de la un pictor, plutea ca un ozeneu deasupra căciulilor proletare. L-am ochit de cum a făcut colțul pe la uzina electrică, l-am luat în cârligul privirii și l-am adus pas cu pas până lângă mine, cum tragi peștele la mal cu lanseta. Tot drumul mi-am făcut cruce cu limba și m-am rugat în gând să aibă la el o amărâtă de monedă de cinci lei. Și nu orice fel de monedă, ci una de care se putea dispensa. Ticuță dădea zilnic cu pălăria după câini, dar cu bani mai rar. Putea să-ți dea o carte, cămașa de pe el, mâncarea de la gură, îți cumpăra medicamente sau făcea cinste la cârciumă, dar bani-bani nu prea vedeai din mâna lui. Era adeptul de neclintit al ideii că, dacă vrei să scapi de un prieten, nu trebuie decât să îi împrumuți o sumă oarecare și te va ocoli toată viața. Un adevăr de care m-am convins și eu după revoluție, când sămânța banului a încolțit în praful din buzunarele mele. Ba chiar am observat că e valabil nu doar la prieteni, ci și la neamuri: la frați, la veri, la nepoți.
Cinci lei, cinci lei, cinci lei! – repetam în gând, rebegit de frig și amețit de foame. Nimeni n-ar fi putut bănui că moneda aia invocată cu disperare, o tinichea de aluminiu care îți lăsa negreală pe degete, avea să-mi schimbe viața.
Cu cinci lei puteam să îmi iau un pachet de “Mărășești” de la speculanții din centru și să mănânc la madam Iliescu pâine cu icre tarama, ceai și salată orientală. Pâine îmi rămânea pentru toată ziua. La amiază m-aș fi mutat în piață să introduc în alimentație niște castraveți murați de la precupețele care dădeau marfa pe gustate. Aveam un banc nou și, dacă reușeam să-l plasez, om eram pe ziua aia. Însă nu puneam bază pe asta, fiindcă cercul nostru de negustori de bancuri se micșorase. Mai degrabă era un pătrat sau chiar triunghi: eu, Florentin Florescu și Nicu Modarom.
Cred că mă uitam a cinci lei la Ticuță, fiindcă nici n-am apucat să deschid gura când a ajuns lângă mine, că m-a tras deoparte și mi-a strecurat în palmă o monedă fierbinte și plină de promisiuni. Mi-a zis să bag niște calorii la repezeală ca să nu mi se răcească instalația definitiv, pe urmă să ne vedem la “Rapsodia”, pe la zece, să ne cotletizăm și să cântăm la niște sticle. Mi-a dat și un pulover din diplomat. Deodată, soarele de pe monedă se mutase în viața mea. Nici n-am băgat de seamă că Ticuță era speriat și că încerca să mă îndepărteze de poarta întreprinderii, unde milițienii se înmulțiseră ca sarcinile de partid. Altădată portarii îl salutau cu șapca în mână pe Ticuță și, când intram cu el în fabrică, nici nu întrebau cine sunt. Eram pe barba lui. Dar în dimineața aia era greu de intrat, chiar pentru angajații cei mai de vază, și aproape imposibil de ieșit, fiindcă Miliția controla om cu om, de-a mărunțelul.
– S-a furat ceva din fabrică?
– Da, s-a furat PiErPătrat din circumferința papiotelor, a râs Ticuță de ignoranța mea. Dispari mai repede.
Am balotat ceva la Iliasca, de urgență, pe urmă am frecat menta pe lângă pilafuri, la căldurică. Pe la opt și ceva am luat-o la picior spre centru, să fiu pe fază când se deschide la “Rapsodia”.
Pe drum m-a uimit un lucru. De obicei, când voiam să citesc presa locală, așteptam la câțiva pași de chioșc până lua careva “Clopotul”. Îl deschidea o dată, de două ori, din mers, îl întorcea pe-o parte și pe alta, apoi îl mototolea  și dădea cu el de pământ. Nu trebuia decât să-l ridic de jos, să-l netezesc oleacă pe genunchi și, gata, aveam un ziar al meu, bun mai ales la răsucit țigări sau la astupat aerisirile din tălpi. De citit nu se putea citi decât “Arca lui Noe”, o rubrică de fapt-divers. În rest erau numai articole despre cei mai mari știuleți din țară, obținuți la ceapeurile botoșănene, și despre cele mai bune prize din lume, făcute la “Electrocontact”. Dar în dimineața aia nimeni nu arunca ziarul. Oamenii, zgribuliți, îl citeau și din mers, parcă era plin numai cu sport și cu “Arca lui Noe”. N-am reușit să pun mâna pe niciun ziar: nici pe “Clopotul”, nici pe vreunul de la București.
Se întâmpla ceva. Nu știam exact ce, fiindcă nu aveam radio, televizor, nimic. De o săptămână, de la întâmplarea cu securistul și cu Acolaboratoresei, nu prea ieșisem din casă. Stăteam într-un apartament gol, fără calorifere, fără apă și fără gaze. Aveam doar curent, tras pe direct de la tabloul de pe hol. Mă încălzeam la un reșou din BCA, cu rezistența groasă ca pasta de la pix. Când îl băgam în priză, scădea tensiunea în partea aia de oraș. Mâncam cartofi copți și beam mult ceai. Era apartamentul lui Buru, un amic de-al meu. Îl ținea nefolosit de câțiva ani. Se mai chema apartament doar pentru că era într-un bloc și avea număr pe ușă. M-a lăsat pe mine să mă adăpostesc acolo. Aproape de centru, pe Calea Națională. Dar, dacă n-avea nici de una, nici de alta, parcă era în afara lumii.
Pe la nouă dădeam târcoale, nerăbdător, în jurul restaurantului. Era liniște și frumos. Doar câteva echipaje de milițieni și gărzi patriotice se fâțâiau în sus și-n jos pe Unirii și prin fața Comitetului Județean. Dar făceau asta de câteva zile, eram obișnuit.
La “Rapsodia” era închis și un trecător mi-a spus că nici nu se mai deschide, că e demonstrație. Ei, nici chiar așa! A apărut Ticuță tocmai atunci. Cu o oră mai devreme. A zis că după zece beau toți fraierii, noi putem să bem și înainte. Avea diplomatul plin cu sticle de bere. Se spunea despre Ticuță că nu lasă diplomatul din mână nici în somn, ceea ce era o exagerare. Eu am dormit de atâtea ori la el și am văzut că și-l punea sub cap. Se mai spunea și că Ticuță putea să bage în diplomatul lui cât într-un portbagaj de “Dacie”. Iar asta era adevărat. Nu mai văzusem de mult atâtea sticle de bere la un loc. În alte condiții istorice am fi băut, chiar și iarna, pe o bancă, în parc, cu sticla învelită în ziar; dar atunci era pe cale să izbucnească o revoluție, murea o lume și se năștea alta, moașele umblau cu mitraliere și cu câini pe străzi, nu putea omul să bea o bere ca în vremurile bune. Așa că am intrat în restaurant, prin hotel, și ne-am camuflat printre clienții  hotelului, câțiva, care băgau la gușă micul dejun. Ticuță i-a dat cinci lei chelnerului, ca să nu ne vadă, și am început umezirea. Ca din podea a apărut și Florentin Florescu. Avea ureche fină Florentin ăsta. Te simțea de la doi kilometri că bei ceva fără el. Era călduț la “Rapsodia”, aveam vedere la stradă, că nu era voie cu perdele la geamuri, beam bere cu cănile de ceai, pălăvrăgeam, era bine.
Cred că pe la a doua sau la a treiea bere a izbucnit revoluția la Botoșani.
Întâi au venit niște milițieni. Parcă ieșeau din pământ, din tufișuri, din pereți. Regimul, pe ducă, își scotea organele la vedere. Au făcut un lanț în fața Comitetului Județean. Printre ei l-am recunoscut pe șeful de post de la mine din comună. Mai bine ar fi fost mobilizată nevastă-sa, că era de două ori mai mare decât dânsul. Știa tot satul că-l bătea cu mâinile goale de câte ori o supăra cu ceva. Și era supărăcioasă tare.
            Din restaurant, dacă roteam privirea ca acele pe ceas, vedeam Primăria în stânga, Comitetul Județean de Partid drept în față, Teatrul “Mihai Eminescu” în dreapta. Stăteam acolo ca la spectacol. Fără forfota aia albastră, centrul ar fi fost liniștit. Din când în când mai traversa câte unul piața. Milițienii îi făceau loc să treacă. Nu se auzea decât fâlfâitul steagurilor când se trezea vântul. Nu știu cine și de ce le pusese peste tot, pe stâlpi, pe balcoanele Comitetului, la teatru, parcă venea Ceaușescu.
            După primul rând de bere au început să se scurgă torentul de muncitori din zona industrială.
‒ Nici aici nu scap de ei! A pufnit Ticuță jumătate în glumă, jumătate în serios.
Veneau încolonați, frumos, cu secretarii de partid în frunte, escortați de milițieni exagerat de prietenoși. Ca la nuntă. Duceau deasupra capetelor pancartele cu care ieșeau de obicei la o stimă, la o mândrie
– “Să condamnăm cu hotărâre actele huliganice de la Timișoara”…
Florentin citea de pe prima pagină a “Clopotului” cu vocea și cu gesturile lui Ceaușescu.
– Oricine poate să-l imite! – a început Florentin să peroreze, cu degetul ridicat, semn că urmează să spună ceva important. Toți suntem în stare să-l imităm pe Tovarășul. Mai bine sau mai prost. Dar, de fapt, nu e un act de imitație, nu ține de talentul actoricesc. Toți vorbim și gesticulăm în mod natural ca… – și a arătat cu degetul în sus, exact cum făcea bunicul când se referea la Dumnezeu. Zic de noi, ăștia care ne-am născut în Epoca-pe-care-cu-legitimă- mândrie-o-numim. Ne-am născut la ordinul lui, am crescut cu el, am adormit și ne-am trezit cu el. Nu-l imităm: el vorbește și gesticulează prin noi. Pentru că el e în noi.
– Și în toate cele ce sunt. Și-n cele ce mâine vor râde la soare, a completat Ticuță cu versurile din poezia știută de toți. Așadar, să-i dăm ceva de băut Tovarășului din noi. Alo, deschideți gura!, a spus uitându-se în sân.
A tras două căni de ceai, pline cu bere, una după alta, și, aplecându-se peste masă, spre noi, a început să declame:
– “Mai bine-n Epoca de Piatră, rece/, Să întâlnești un dinozaur,/ Decât mizeria ce se petrece/ Sub ochii noștri-n Epoca de Aur”.
M-am speriat. I-am făcut semn să tacă și i-am arătat scrumiera și vaza cu flori. Știam toți trei că erau microfoane ascunse. La “Rapsodia”, unde se cazau toți străinii, găseai microfoane și în mâncare. Multe măsele a rupt Securitatea fără să dea cu pumnul. Dar Ticuță, ca de fiecare dată când se înfierbânta la un pahar, s-a ridicat și a început să cânte:
– “La Maria, la Maria la fântână stau doi proști cu-o pușcă-n mână”…
El îi zicea fără nicio grijă mai departe: “Stai, Marie, nu fugi, că noi tot te-om nimeri”, dar eu și Florentin înțepeniserăm. În spatele lui Ticuță, parcă întrupați din ghiersul lui, mijiră doi milițieni, unul cu un Kalașnikov în mâini, celălalt cu mâinile goale.
– “Stau doi proști cu-o pușcă-n mânăăăă”, a reluat Ticuță cu vocea lui care făcea berea să tremure în cănițe. “Știu că nu cânt frumos, dar măcar cânt tare”, obișnuia el să spună.
Milițianul cu pușca în mână s-a aplecat și i-a spus ceva la ureche. Ticuță a rămas cu gura căscată și cu ochii în lustră, galben la față, parcă modelat din mămăligă. Dar când s-a întors spre milițian, vocea i-a revenit brusc și sângele i s-a întors în obraji.
– Miticăăă, băi, Mitică, tu ești?
L-a luat în brațe pe milițian, l-a pupat și l-a tras de fălcuțe ca pe un copil.
Se cunoșteau.
– Ticuță, nu mai cânta, că e bucluc. Prietenește îți zic. Mai bine pleci de-aici, că o să fie deranj mare. Știi ce s-a întâmplat la Timișoara.
– Ce vrei să spui? Adică o să tragi în mine? Tu, Mitică? Ți-ai adus aminte că te băteam când veneai la furat zmeură? Tu, care erai ultimul din clasă, să împuști un poet? Trage! Na, trage!
Cum stăteau față în față, milițianul cu pistolul-mitralieră la piept, Ticuță a luat vârful puștii în gură, dintr-o mișcare, și a început să sufle și să calce cu degetele pe țeavă, ritmic, parcă ar fi cântat la fluier.
– În viața mea n-am mai cântat la pușcă. Tu tragi cu ea, eu trag o dușcă. Alo, sunt poet, da? Mitică, băi, Mitică, tu n-ai învățat la școală că trebuie să facem din tun brăzdare și din puști scule așchietoare? Ce mai face soră-ta, Ileana? “Și-apoi să cânt pe la burlane,/ La tinichelele de tuci,/ O viață și acordeoane…/ Iar tu, Ileană, un’ te duci?” N-am mai văzut-o de mult. E adevărat că mănâncă copii cruzi la micul dejun? Dar șezi. Șezi, bre, aici, bea un ceai. Moaie întâi degetul, vezi dacă ai voie. Așa, Mitică. Dar ce pușcă nouă ai! Nu te-ai schimbat deloc, zău.
Ticuță era de neoprit. Avea o cadență mai ceva decât Kalașnikovul. L-a făcut pe Mitică să se așeze la masă. Îl ținea de mână și a început să-i recite:
– “Nu sunt pe lume multe căi/ Să faci producția să crească./ Nici muncitorii nu sunt răi,/ Dar n-are cine să-i păzească”. Voi ce păziți, băi, mahomezilor?
Încă nu începuse revoluția și noi deja fraternizam cu Miliția.
Cu amândoi milițienii la masă, unul în stânga și altul în dreapta lui, Ticuță putea îndrăzni să țină băutura la vedere. Avea spate. A scos vreo zece beri din diplomat și le-a înșirat una lângă alta.
‒ Cu proiectilelea astea voi trage în melancoliile mele!
L-a prins de braț pe Mitică și a început să-i recite – întâi la ureche, apoi tot mai tare; s-a ridicat de pe scaun și vocea lui uriașă s-a rostogolit ca un puhoi în sală:
‒ „Tată, nu mai bate caii, nu mai bate caii, tată!/ Nechezatul lor mă taie, fulgerând ca o rindea./ Doar în coama lor crescută cât o iarbă vinovată/ Îndrăznii să plâng, prunceşte, moartea mirilor de nea”.
Ticuță recita cu toată ființa lui. El însuși se înfiora când rostea versurile și suflul ăla fierbinte trecea la noi, ne învăluia, ne cutremura. Știa să reteze versul brusc între două cuvinte, să lase între ele o punte de tăcere, o respirație chinuită, de jivină cu gheara prădătorului în gât. Sau trăgea de o vocală până începea să vibreze. Simțeam cum se desprinde din trupul poemului și plutește singură, ca o păpădie, în aerul restaurantului, atingând ușor norișorii de fum de țigară. În ochii lui am putut vedea, într-o clipire, spaima fără capăt a calului lovit cu bâta peste bot. Îl mai auzisem pe Ticuță de două-trei ori recitând poezia aia a Carolinei Ilica, însă niciodată n-am simțit, ca atunci, pe mâini și pe față, arsura sângelui de cal.
Când Ticuță a terminat poemul, în restaurant nu se mai auzea decât respirația lui. S-a așezat pe scaun, și-a prins fața în mâini și a rămas așa câteva clipe să-și revină. Puținii clienți ai hotelului rămăseseră cu furculițele în aer, cu ochii la prietenul meu. Milițienii amuțiseră și ei. Lui Mitică îi dădeau lacrimile. Și-a tras căciula pe ochi să nu-l vedem, dar o lacrimă i-a căzut pe țeava puștii și s-a scurs ca un glonte moale, transparent, în sens invers, dinspre cătare spre încărcător. Fără să-l privească, i-a spus lui Ticuță cu o voce tremurată:
– Știi ce a fost la Timișoara ieri, alaltăieri… Și la București… Dacă primesc ordin să trag, ce mă fac? M-au luat de la post, din satul meu, și m-au adus în oraș. E de ajuns o scânteie și gata. Am văzut mai înainte coloana cu muncitori de la “Electrocontact”. Ileana, sor-mea, e acolo. Și Nicu, frate-meu mai mic, îl știi, este și el acolo. Nu i-am văzut, dar știu că sunt acolo. Spune și tu: ce să fac? Eu nu trag.
  Vezi-ți de treabă, că nu trage nimeni. Pun pariu că nici n-aveți muniție, ce ai tu la piept e un ciomag cu trăgaci.
Mitică n-a zis nimic, nici că are, nici că n-are muniție. Și-a aprins o țigară. Când s-a întins după chibrituri, am văzut prin găurica aia de control, din spatele încărcătorului, punctul roșu al capsei. Știam din armată ce înseamnă.
– Încărcătorul e plin, am zis.
– Cartușe de manevră, ne-a liniștit celălalt milițian.
– Mai stai tu să le verifici bucată cu bucată când îți dă un încărcător plin, la repezeală? Ai văzut cum a fost aseară. Ne-a dat muniția pe stradă, dintr-un portbagaj. Dacă văd un huligan că sparge vitrine și dă foc, ca la Timișoara, eu tot nu trag. E destul să ai un cartuș de război într-un încărcător plin cu pocnitori din astea. Eu trag într-un străin, cu gloanțe oarbe, și văd că se prăbușește la pământ. Și tu tragi tot cu gloanțe oarbe în sor-mea Ileana și o omori. Mai bine tragi în sus. Sau nu tragi deloc.
– Ei, deloc nu se poate. Hai să mai tragem un gât!
Ticuță a mai scos câteva sticle de prin buzunarele paltonului, de prin mâneci, și a turnat în pahare. Nu ne mai feream de nimeni. Milițienii n-au vrut să bea. Ne-au sfătuit să mergem acasă și să stăm cuminți la televizor, să ne pregătim de Crăciun, și au plecat să se culce. Patrulaseră toată noaptea prin oraș, le trecea os prin os, de oboseală. Erau cazați la “Rapsodia”. Toate hotelurile din oraș erau pline cu milițieni aduși de prin comune.
În loc să le urmăm sfatul, noi am mai desfăcut câte o sticlă de bere.
În momentul ăla piața era plină, colosul proletar, cu stegulețe și pancarte pe umeri, își întindea o coadă groasă pe sub geamul restaurantului, una pe Unirii și una spre liceul Laurian. Nu se scanda nimic, nimeni nu vorbea din balconul Comitetului Județean, nu se auzea decât murmurul masiv al oamenilor care vorbeau între ei, amplificat de aerul rece.
Pocnetul capacelor l-a atras și pe Dorel la masa noastră, deși el susținea că ne-a văzut de afară, pe geam, în drum spre bibliotecă. Era tras la față și avea ochii roșii. Nu dormise toată noaptea, stătuse cu urechea pe “Europa liberă”. Avea știri proaspete din Timișoara și din București. Era în stare să parieze pe toate berile de pe masă că, până seara, cel mult până la Crăciun, Ceaușescu va fi dat jos de gașca lui din Comitetul Central și vom avea alt președinte după atâția și atâția ani, mai mulți chiar decât viața fiecăruia dintre noi – mai puțin Ticuță, care se bucura de un avans de vreo douăzeci de ani. Spunea asta de parcă nu-l ura pe Ceaușescu, nu voia să se termine cu regimul comunist, ca în toată Europa, ci pentru că pur și simplu se plictisise, pentru că i se acrise de atâta Ceaușescu și voia ceva proaspăt, o schimbare. Tot comunism, dar cu alte figuri. Nici eu nu îndrăzneam să sper la mai mult și, după cum s-a văzut, nici nu aveam temei. Am fost scutit de o deziluzie.
După Dorel au venit la masa noastră și urechile lui Buru, apoi, imediat, Buru însuși, însoțit de câteva sticle de vin.
Buru nu avea niciun talent. Nici din cale afară de inteligent nu era, prin urmare nu avea nici umor. Totuși, îl primeam cu bucurie în gașca noastră fiindcă avea mâinile făcute, parcă din naștere, să ducă tot timpul câte o sticlă de gât. Era maistru la “Textila”. Rareori i se întâmpla să iasă din fabrică fără brâu, adică fără câțiva metri de pânză înfășurată pe burtă. O perdea, un cearșaf, o draperie, o cuvertură, lucruri de care oamenii aveau întotdeauna nevoie și se bucurau să le cumpere pe nimica toată. Buru compensa prețul mic prin cantitate, astfel că mereu avea bani în buzunar și ne căuta prin oraș să ne dea de băut. Era onorat să facă asta și se lăuda la toți muncitorii din secția lui și la toți cunoscuții că e prieten cu niște poeți și bea cu ei la masă. Stătea cu noi, cu un zâmbet lat de-o palmă tuflit între urechi, și nu zicea decât:
– Oi, Doamne! Chiar așa? Pfuiii! Nț, nț, nț! Aiii, ia, ia!
Nu se putea lăuda nici cu ideile care se scurgeau accidental din el. Tăcea strălucit. Până când se îmbăta. Atunci își dădea drumul la gură cu hotărâre și începea să vorbească în engleză, zicea el, o păsărească improvizată, dar cursivă, cu vagi sonorități englezești, din care nu puteai recunoaște decât: iu, lord, tenchiu, verimaci și gion, intercalate printre fârnâieli și onomatopee. În urmă cu vreo douăzeci de ani – el era de un leat cu Ticuță – un activist cultural din întreprindere făcuse prostia să-i publice o caricatură la gazeta de perete a secției, ceva cu o țesătoare ținând în brațe două cupoane de pânză; desenul era asezonat cu o strofă cotonoagă: “Noi luptăm pentru pace,/ Dar Maria, n-ai ce-i face,/ Ea nu este ca și noi,/ Precum se vede, ei îi place/ Mai mult la război”. Și de atunci nimeni nu i-a mai putut scoate din cap falsa convingere că este caricaturist și stihuitor. Noi îi alimentam iluzia asta lăudându-i desenele și poezioarele – uneori amuzante prin naivitatea lor. Îi dedicam versuri precum: “Conofăit, cu limba-n gură,/ Înaintează dând ‘napoi,/ E un efort fără măsură/ Să numere până la doi”, iar el se bucura, chit că-l luam în tărbacă. Dacă-l ironizam în versuri, era minunat. Iar când i-am scris “Balada unicului Buru”, ca mulțumire pentru adăpostul oferit în ruinele apartamentului său, a învățat pe de rost cele douăzeci de strofe și, dacă te știa fie și din vedere, te prindea de mână pe stradă și nu-ți dădea drumul până nu ajungea, extaziat, la ultima strofă: “Mărește-i, Doamne, cifra-n stat de plată/ Și fă să dea vreo trei recolte prunul/ Să bem cum nu băurăm niciodată…/ O, ce păcat că Buru-i numai unul”. Apoi îți îndesa în sân o copie bătută la mașină.
Când ni s-a alipit și Buru cu muniția lui, decisivă în desfășurarea evenimentelor următoare, totul era pregătit pentru izbucnirea revoluției la Botoșani, cel puțin din punctul nostru de vedere. La “Rapsodia” se instaurase deja oarece anarhie. Fusese decretată starea de necesitate în țară și nu era voie să se vândă băutură, dar noi făceam disidență pe ultima sută de metri. Cu voie de la miliție și de la șeful de sală. În fond, era interzisă comercializarea, nu consumul, că nu era un regim chiar așa de crud. Noi, ca niște buni cetățeni, veniserăm cu sticlele de acasă. Ticuță și Buru cumpăraseră băutura dis-de-dimineață de la niște vânzători cu grave carențe în spiritul civic.
Dintre toți, doar Buru părea îngrijorat.
– Dacă pică Ceaușescu, oare ce ne facem?
Întrebarea lui, deloc naivă, ar fi trebuit să ne pună pe gânduri. Însă tocmai atunci s-a auzit un vuiet de rumoare dinspre piață și noi ne-am grăbit să scoatem masa afară, pe terasă, ca să nu pierdem nimic din ce se petrecea lângă noi. Atunci am făcut primul pas. Ne-am apropiat de evenimente, urmând ca nu mult după aceea să intrăm în miezul lor și chiar să le influențăm într-o oarecare măsură, potrivit puterilor și stării noastre de spirit.
Beam direct din sticle, pe terasă, și priveam la spectacol. Sub ochii noștri se scria o pagină de istorie. Nu ne scăpa nimic. Dar poziția noastră strategică avea și un dezavantaj. Eram văzuți, la rândul nostru. În scurt timp ni s-au alăturat câțiva amici de la cenaclu și a trebuit să împărțim cu ei licoriciul, ceea ce până la urmă n-a fost chiar o nenorocire, pentru că, îndesindu-se câinii, s-a subțiat osul și așa am putut participa cu suficientă luciditate la întâmplările epocale din acea zi memorabilă.
Istoria oficială nu va recunoaște niciodată, dar eu pot spune cu mâna pe inimă, iar prietenii mei pot să jure și ei, că primele proteste fățișe, primele strigăte împotriva lui Ceaușescu de la noi au pornit, de pe terasa restaurantului “Rapsodia”. Buru a dat tonul. După două-trei beri de căciulă și câteva gâturi zdravene de vin, pe nemâncate, ne-a dat în minte să-l întărâtăm să huiduiască. N-a zis nu, doar că nu știa ce să strige. Pentru că era o temă destul de grea pentru el, i-am sugerat soluția: “Jos Ceaușescu!”. O clipă n-a stat pe gânduri. Și-a tras haina peste cap și a strigat timid, cu gura la subsuoară:
– Jos Ceaușescu! Huo!
Apoi s-a uitat speriat în jur. Nu-l auzise nimeni în afară de noi. Dar a fost un început.
Când s-a convins că nu-l va împușca nimeni pentru protestul lui de maximă discreție, Buru a început să țopăie încântat de ispravă. A băgat iar capul în haină și, parcă ar fi scuipat în sân de sperietură, a strigat de câteva ori „Jos Ceaușescu!”. Deodată s-a oprit și s-a uitat încurcat la noi.
– Dar oare e bine să strigăm așa?
N-am apucat să-i răspundem.
– Tovărăși! Tovărăși! – a bubuit peste mulțime, de la microfonul din balconul Partidului, vocea unui bărbat. De după balustrada balconului i se vedea numai capul, mare cât un bostan, parcă tras încoace și încolo de niște sfori nevăzute, ca la teatrul de păpuși. Piața a răspuns cu un „Uraaa” prelung. Apoi mulțimea s-a mișcat către Comitet în valuri, călcând parcă pe o saltea cu apă. Toți ochii erau ațintiți spre balcon. Oamenii așteptau un semn de acolo. Nu prea știau de ce veniseră. Pe deasupra capetelor dansa mărunt Ceaușescu, din zeci de portrete de toate mărimile, Ilenele se întâlneau cu „Stima noastră și mândria”, o văcuță de lemn, simbolul zootehniei înfloritoare, păștea spice de polistiren din stema republicii, într-o pădure de seceri și ciocane. După vizita lui Ceaușescu din septembrie și după Congresul al XIV-lea, din noiembrie, era a treia oară în ultimul trimestru când botoșănenii aeriseau recuzita. Câțiva inși ieșiră în față și, întorși spre demonstranți, scandau lozinci și le făceau semn cu mâna să strige toți. S-a auzit un „Ceaușescu – PCR” leșinat, în rândurile din față, și iar rumoare generală: lozinci comuniste, huiduieli și fluierături topite într-un huiet tulbure.
În balcon a apărut cineva cu un televizor în brațe. S-a sucit într-o parte, în alta, dar n-a găsit un loc potrivit unde să-l așeze și a intrat înapoi în clădire.
  Nu se mai dă film. S-a pierdut caseta, a râs Ticuță și am râs toți cu el.
Buru a scos din sacoșă o pâine, doi cârnați și câteva felii de parizer învelite în „Clopotul” din ziua aia. Apărea o dată pe săptămână, vinerea. S-a nimerit că tocmai în ziua revoluției a apărut ultimul număr. O pată de grăsime se întindea pe figura lui Ceaușescu de pe prima pagină și peste titlul mare: „Să condamnăm cu hotărâre...”. Buru, din ce în ce mai curajos, a luat un cârnat și l-a plesnit pe Ceaușescu de câteva ori peste nas.
– Na, na, na! Zidirea mă-tii! Na!
 Și, parcă n-ar fi fost destul, i-a strivit pe față o felie de parizer. I-a făcut o gaură cu degetul în dreptul gurii și l-a îndopat cu parizer, de-i ajunsese până la ultima pagină.
– Na, na, să vezi și tu cum e! E bun? Îți place?
– Buru, șezi binișor, că se îneacă. Dă-i cu vin, l-a sfătuit Ticuță.
Dopul de plută nu voia să iasă. Am încercat toți, dar degeaba. M-am dus cu Buru în restaurant să cerem un tirbușon. Nu mai era nimeni la mese. Chelnerii stăteau înșiruiți la geam și se uitau la ce se întâmpla afară. I-am făcut semn unuia și ne-a întins pe la spate un tirbușon. Nici nu s-a uitat la noi. Nu voia să piardă nimic din spectacol.
Am răsucit tirbușonul, am tras cu o mână. Nimic. Am strâns sticla între picioare și am tras cu toată puterea. Dopul nu voia să iasă. A încercat și Buru, tot fără rezultat. Ne-am  unit forțele. Eu am prins sticla cu amândouă mâinile, am fandat cu piciorul stâng în față, ca să am stabilitate, iar Buru trăgea de tirbușon. În momentul ăla, dar exact în momentul ăla, când noi ne încordam să scoatem dopul, s-a auzit de la microfon:
– Tovarăși! Fraților! Dictatorul a fugit!
Un urlet colosal, din mii și mii de piepturi, s-a ridicat din piață și a umplut cerul. Imediat, din explozia de voci s-au despletit câteva strigăte clare și puternice:
– Li-ber-ta-te! Olé, olé, olé, olé, Ceaușescu nu mai e! Jos co-mu-nis-mul!
Unii cu ochii la Teatru, alții cu ochii la Partid
Eu și Buru am rămas încremeniți în pozițiile noastre, cu sticla între noi, ca la o probă de trasul funiei. Ne uitam muți unul la altul. Chelnerii ne-au ocolit în fugă și s-au bulucit pe terasă. Am rămas în restaurant numai eu și Buru. Mie îmi tremurau picioarele și mâinile cu sticlă cu tot. El era alb la față, speriat. Nu știu cât am stat așa. Într-un târziu, Buru s-a îndreptat de șale, s-a uitat lung la mine și mi-a spus:
– Mai aveam oleacă și-l scoteam.
Mi-a luat sticla din mâini și s-a uitat din toate părțile la dop, clătinând neputincios din cap și bodogănind.
– Oare cum l-au băgat?
L-am lăsat cu nelămuririle lui și am alergat pe terasă. Am nimerit în brațele lui Ticuță. M-a pupat pe amândoi obrajii.
– Ai auzit? A fugit Ceaușescu! Ți-am zis? E libertate, înțelegi?
Nu înțelegeam. Nu mă gândisem până atunci cam ce ar însemna asta, iar în clipa aia nu aveam răgaz, mă bucuram nebunește cu prietenii mei pentru că toată lumea se bucura și era molipsitoare starea aceea. Ne îmbrățișam, săream în sus, strigam laolaltă cu miile de oameni din piață. Și atât. Pe urmă ne-am uitat unii la alții. Nu știam ce avem de făcut mai departe. Parcă ajunseserăm cu trenul la capătul unei călătorii, într-o gară necunoscută. Ne-a trezit din buimăceală unul care țipa la microfon, cu pumnul ridicat în aer:
– Tovarăși, apa de la robinete a fost otrăvită! Am primit telefon că teroriștii au otrăvit apa la stația de pompare din Răchiți. Tovarăși, mergeți în mod organizat acasă și spuneți la toți. Nu mai beți apă!
– Ei, vedeți? – s-a întors Ticuță spre noi. Eu de ani de zile vă spun asta!
N-am avut când să ne bucurăm de otrăvirea apei. Se instalase un microfon și la Teatru, în balcon, și cineva  a strigat de acolo că apa nu e otrăvită, era doar o diversiune a teroriștilor.
– Priviți, tovarăși... fraților, priviți! Beau apă de la robinet!
Vorbitorul a dat peste cap un pahar ca să arate că nu era niciun pericol. Oamenii se uitau neîncrezători când la un balcon, când la celălalt. Nu mai știau pe cine să creadă. Erau panicați. Voiau să știe exact cum stătea treaba fiindcă aveau copii acasă, nu era de joacă. Grăsanul de la teatru a simțit indecizia mulțimii și a cerut să i se mai aducă niște apă de la robinet. A băut-o și a ridicat paharul gol deasupra capului ca să-l vadă toată lumea. Cei care se porniseră deja spre case au făcut stânga-mprejur.
De când se anunțase căderea lui Ceaușescu se vorbea despre teroriști și la teatru și la Comitetul Județean, mai mult în contradictoriu. Apa otrăvită la Partid a fost imediat purificată la Teatru. Teroriștii descoperiți într-o parte au fost capturați și uciși alături.
– Să mergem la Securitate! Să dezarmăm Securitatea! În aceste momente își încarcă puștile și vine să ne ia libertatea!
– Fără violență! Comandantul Securității a anunțat că este cu poporul. Noi suntem poporul. Nu plecați de aici! Dacă plecăm, teroriștii pun mâna pe instituții și iau puterea. Să apărăm instituțiile! Să apărăm libertatea!
– Dictatorul a fost prins!
– Dictatorul a fugit, s-a ascuns în munți. Este păzit de teroriști care au numele lui tatuat pe piept și pe mâini!
– Fraților!
– Tovarăși! Domnilor!
Cei de la Partid aveau un televizor în balcon, – îl instalaseră, în sfârșit, după ce unul se foise jumătate de oră cu aparatul în brațe ­ –, cei de la teatru aveau un aparat de radio. Nu se înțelegeau deloc. Nici pomeneală de consens.
Noi, gașca de la „Rapsodia”, n-am riscat. Am băut numai vin. La cererea unui grup de revoluționari ieșiți atunci din tură, în salopete unsuroase, chelnerii au încălcat starea de necesitate și au început să vândă băutură. Ne-am aprovizionat de la ei când s-a terminat contribuția lui Buru.
Ca niciodată, Ticuță nu mai părea atât de radios când am destupat vinul. A tras primul un gât, direct din sticlă, și a dat-o mai departe.
– Începând cu sticla asta, vom deveni bețivi, a spus cu o mâhnire ciudată în glas.
N-am înțeles ce a vrut să spună și nici el nu s-a grăbit să ne lumineze. Tăcea și se uita posomorât în jos. Așteptam toți să spună ceva, însă n-a scos decât un oftat de i-a fâlfâit cravata. Uneori devenea brusc mai cumpătat, în toiul matrafoxelii, poate și datorită vârstei, și ne sfătuia șugubăț, ca un frate mai mare:
– Aveți grijă, mahomezilor, că alcoolismul duce la beție!
 Am crezut că ne îndeamnă iar să bem mai cu măsură. Însă era mai mult decât atât. Ne-am strâns ciotcă în jurul lui.
– Până acum am băut cum am băut. Se chema că eram boemi. Făceam opoziție. Ne mai smulgea Ceaușescu câte o unghie cu cleștele, noi mai trăgeam o beție. Îți mai tăia editura îngerii din poezie și-i înlocuia cu fluturi, te făceai muci. Te iei de mine, tovarășe Ceaușescu, de libertatea mea? Lasă că-ți arăt eu ție: mă îmbăt! Dar de-acum împotriva cui o să mai bem? Fără frondă nu există boemă. Fiți atenți la ce vă spun, mânjilor: de acum înainte, dacă bem, n-o să mai fim decât niște bețivi și atât.
Și a plecat. N-a zis la revedere, n-a strâns mâna nimănui, nici nu s-a uitat la noi, doar și-a luat diplomatul și s-a dus.
Nu prea înțeleseserăm ce a vrut să spună, dar atitudinea și înfățișarea lui – cu pălăria uriașă dată puțin pe spate, părea un sfânt fălcos și încruntat, cu aura înnegrită de fum ­– ne-au dat sentimentul că am asistat la un moment de înțelepciune, la emiterea unui adevăr de care nu trebuia să ne îndoim.
Plecarea lui ne-a lăsat un gust amar, ne-a cam tăiat pofta de băut și atunci ne-am decis să contribuim și noi la victoria revoluției în Botoșani.
Gașca s-a spart în câteva grupuri mai mici. Unii au plecat acasă, alții au plonjat plini de curaj în valurile mulțimii; alții, în frunte cu Buru, mai puțin sau chiar deloc pătrunși de mesajul lui Ticuță, au mai luat o sticlă de vin și au sărbătorit căderea dictaturii. Eu cu Dorel și cu Florentin am luat-o spre Comitet să vedem ce cărți aruncă revoluționarii pe geam, poate găseam ceva de salvat și de păstrat. De peste tot cădeau cărți și fel de fel de hârțoage de prin birouri. Clădirea părea o imensă hulubărie din care țîșneau stoluri de porumbei: își luau zborul, dar, parcă atinși de alice, fâlfâiau puțin în aer cu aripile de hârtie, apoi se prăbușeau pe caldarâm. Revoluționarii adunau cărțile de pe jos cu brațul și le zârleau în foc.
Ne-am făcut loc cu coatele către rugul care înfuleca trosnind cărți de tot felul, că nu mai stătea nimeni să le aleagă. Oamenii jucau în jurul focului. Din mormanul de cărți roșii, cu portretul lui Ceaușescu pe coperți, am tras afară „Getica” lui Vasile Pârvan, cu supracoperta în flăcări. Am stins-o cu piciorul și am băgat-o în sân. Florentin a scos jumătate de dicționar de termeni tehnici, iar Dorel a recuperat, intactă, o culegere de folclor botoșănean. Puteam să ne încropim fiecare câte un raft de bibliotecă, dar tocmai atunci mi s-a părut că-l văd pe Acolaboratoresei în balconul teatrului și ne-am năpustit tustrei spre el.
Dorel, în stilul lui manufacturier, voia să-i scoată dictatura din cap și să-i bage în loc niște democrație. Proaspătă. Noi ne-am luat după el prin mulțime. Insul de la balcon, cu halat roșu, de spital, cu fața bandajată, care plângea la microfon că a fost bătut de Securitate, în figură și la ficat, nu putea fi decât Acolaboratoresei al nostru. Omul era sonat, încărcat pe-o parte, nu puteam să-l lăsăm chiar pe el să moșească puiul de democrație care se năștea în piața mare a orașului.
Chiar la intrarea în teatru am dat peste Buru. Îl lăsasem la restaurant să țină aprinsă flacăra frondei împotriva comunismului. Dictatura se mai ținea într-o țâțână, încă nu era clar dacă se terminase sau nu. Iar el, în loc să bea contra, băgase sticla de vin spumos în buzunar și venise la revoluție. Acum scria ceva pe genunchi. Câțiva inși se agitau și vociferau în spatele lui ca la iarmaroc. Când ne-a văzut, a venit fuga spre noi.
– Fac o listă cu Frontul Salvării Naționale. A spus la televizor că trebuie să facem peste tot feseneuri, să luăm puterea. Cine vrea să-l trec aici? Trebuie directorul teatrului acum. Cine vrea să fie?
Nu glumea. Avea o listă cu revoluționarii care urmau să ocupe funcțiile importante în județ. Cum ajunsese tocmai el să scrie lista aceea, n-am înțeles și nici nu ne-am întrebat atunci, fiindcă fuga lui Ceaușescu și tot ce a urmat erau întâmplări uluitoare în atât de mare măsură, încât apariția lui Buru pe post de secretar al noii puteri părea, pentru moment, ceva normal. O bagatelă. Probabil că, în momentul când noua putere a dat semne că vrea să se nască, el era singurul de pe-acolo cu pix și cu hârtie în buzunar. Am refuzat toți trei, pe rând, postul de director al teatrului. Era prea mult pentru noi. Stânjenit de refuzul nostru, Buru a încercat să ne ofere altceva în domeniul culturii. Nu avea o listă cu posturile de ocupat. Ne-a rugat pe noi să-i spunem cam ce funcții ar mai fi în cultură și să ne alegem ce ne place.
– Bagă-mă pe mine ceva la cultură! a strigat unul din spate, trăgându-l pe Buru de cot.
– Ceva... ce?
– Ceva cu orchestrele, că cânt la acordeon. Am școala populară de artă. Am luat diplomă la „Cântarea României”.
– Dar ai fost membru de partid?
– Eu? Doamne-ferește! Tata a făcut închisoare că s-a opus la colectivizare. Nu am fost membru de partid. Bagă-mă!
Buru, care nu avusese contact cu cultura decât atunci când strângea de pe masă paharele din care băuserăm noi, ne-a întrebat cam ce funcții ar putea fi în domeniul muzicii instrumentale. Să-i dea una și acordeonistului care se ținea scai de el, să scape. Dar nici noi nu știam cum sunt organizate muzicile în democrație, așa că i-am sugerat să-l pună responsabil cu cheia Sol, să n-o fure careva în vălmășagul revoluției. Buru era gata să scrie asta, dar acordeonistul i-a dat peste mână, iar pe noi ne-a înjurat, ne-a făcut diversioniști, elemente de dezordine, ceea ce a atras asupra noastră o salvă de înjurături și scuipați.
Ăla a fost botezul flegmelor, materie cu care aveam să ne întâlnim adesea în meseria noastră de ziariști, mai ales în prima parte a anului 90, până după mineriadă.
Am lăsat noua putere să se înfiripe cum o da Dumnezeu, care de data asta vorbea prin gura bălbâitului de Buru și întărea cu mâna lui neînvățată cu scrisul, și, renunțând fără urmă de regret la mărire și putere, ne-am despicat drum mai departe prin mulțime, către balcon.
În capul scărilor dinspre foaier am dat de alt grup, adunat în jurul unui zdrahon cu pix și hârtie. Se înjgheba alt FSN. Aici lucrurile înaintaseră mai hotârât, se ajunsese până la subsolul administrației locale. Din ce-am prins cu urechea, în trecere, era disputată aprig, cu ghionți și cu înjurături, funcția de șef la cantina de ajutor social. Cantina săracilor. Atunci am auzit prima oară că ar exista așa ceva la noi. Nu mult după aceea, când valul revoluției avea să mă poarte spre ziaristică, am căutat cantina săracilor și am scris de acolo unul din primele mele articole.
Am ocolit în grabă grupul și am înaintat voinicește pe scări. În foaier era o forfotă de stup zgândărit cu nuiaua prin urdiniș. Cineva găsise o armă de vânătoare, una obișnuită, din aia cu două țevi, care se frânge de la jumătate, o agita desupra capului și îi îndemna pe ceilalți să-l lege fedeleș pe teroristul care intrase cu pușca în teatru, să-l ducă afară la judecata mulțimii. Teroristul stătea în genunchi și plângea de se cutremura. Ploua din toate părțile cu pumni în capul lui, cu picioare în coaste. Nici nu mai încerca să se ferească, le lua în plin. Spunea ceva, dar nu se deslușea niciun cuvânt printre icnetele lui și printre țipetele revoluționarilor. L-au săltat și l-au pornit în șuturi spre ieșire. Norocul lui a fost că l-a recunoscut un actor. Era magazionerul. Pușca aia, una de recuzită, o avea pe inventar. Asta tot încercase el să spună și implora să i se dea înapoi, dar nimeni nu-l ascultase când toată lumea era pusă pe vânat teroriști.
Intrarea în balcon era blocată de un ciorchine de revoluționari care se mușcau de mâini, de față, ca să ajungă la microfon. Când în sfârșit am ajuns și noi pe balcon, Acolaboratoresei nu mai era acolo.
Spre uimirea noastră, mulțimea ne-a întâmpinat cu urale.
– Flo-res-cu! Flo-res-cu! Flo-res-cu!
Nu înțelegeam de ce îi scanda numele lui Florentin. De dimineață nu se dezlipise de noi. Nu avusese când să se remarce, fără știrea noastră, cu vreo faptă de letopiseț. Florentin a salutat poporul cu mâinile în aer, stingherit, și s-a dat repede doi pași înapoi.
– Hai să fugim de aici, că ăștia mă pun șef la FSN.
Nu l-am ascultat. Trebuie să recunosc, l-am invidiat atunci. L-am împins într-o parte și am pășit până la balustradă. Mă așteptam să mi se strige și mie numele. Am dat cu ochii roată  peste piață. Am făcut cu mâna. Am țopăit. Nimic. Botoșănenii nu mă voiau. De fapt, nici pe Florentin nu-l voiau.
Ce se întâmplase?
Cine răzbea până la microfon începea să citească pomelnicul cu noua putere emanată din rândul revoluționarilor. Când auzeau un nume, manifestanții din piață îl aprobau cu aclamații sau îl respingeau cu huiduieli. În timp ce noi ne târam în patru labe printre picioarele revoluționarilor care se băteau să ajungă la microfon, cineva citea o listă cu un FSN încropit pe coridor. În lista aia era unul Florescu, habar n-am cine. Unul destul de merituos și de cunoscut, fiindcă numele lui era scandat cu forță și cu bucurie tocmai când am ajuns și noi pe balcon. Însă imediat, de la celălalt balcon al revoluției, de la Comitetul Județean de Partid, cineva l-a contestat pe acel Florescu, cică fusese activist de partid în nuștiu ce întreprindere, și mulțimea a început să-l huiduiască. Nu prea rezistau FSN-urile alea mai mult de câteva minute. Însă, oricât de repede sucombau sub tirul de fluierături, apăreau altele și altele într-un ritm căruia nu-i puteau face față niște revoluționari cu plămâni normali. Era prea mult de huiduit și de fluierat.
– Fraților! Ascultați-mă pe mine! – a început să strige unul la microfonul de la teatru. Să vină Curcă. Profesorul Curcă este arestat de o săptămână de Securitate. Să-l eliberăm, să fie el conducătorul nostru.
– Cur-că! Cur-că! Cur-că! – a izbucnit piața, aprobând furtunos și unanim.
‒ Cur că ce? – ne-a întrebat Florentin.
Am izbucnit în râs.
– Da, fraților, se auzea din balcon, a fost arestat de acasă, de la Santa Mare.
– San-ta Ma-re! San-ta Ma-re!
– Frați români! Botoșăneni! Domnul Curcă este profesor! Să avem în fruntea noastră un intelectual de marcă!
– Mar-că! Mar-că!
Pe profesorul Petrea Curcă îl cunoșteam vag de la Pedagogic. Nu preda la clasa mea, dar îl știam din vedere și din spusele colegilor de internat, care făceau filosofia cu el. Era veșnic încruntat, sever, avea pretenția să înveți cuvânt cu cuvânt din manual... materia aia indigestă, doctrină comunistă, ceva ce nu mai avea nicio legătură cu filosofia... Era doctor în marxism, dar nu era atunci momentul să se dea amănunte despre teza lui de doctorat.
Curcă a apărut în scurt timp la balcon. Fusesem înghesuit în balustradă, nu mă mai puteam desprinde. Când a pășit spre microfon, m-a călcat pe bombeu. A durut. Ăla a fost primul și cel mai direct contact cu puterea proaspăt instaurată. Iar țipătul de durere, scurt și înăbușit, a fost singurul sunet pe care l-am scos de la balcon, nicidecum discursuri înflăcărate, cum avea să se scrie a doua zi în ziar, făcând din mine, pe nedrept, un erou al revoluției în Botoșani.
Manifestanții l-au primit pe Curcă cu urale, în delir, i-au scandat numele minute în șir. A fost unanimitate. Era susținut, la microfon, din amândouă balcoanele. O mică și cu totul scuzabilă desincronizare între agitatorii de la cele două microfoane făcea să se audă „Cur” de la Partid și „Că” de la Teatru, dar împreună, legat, ieșea un „Curcă” amplu și optimist.
Purta un palton negru si căciulă de miel cu bordură, ca Nicolae Ceaușescu. Era și parfumat, nu părea să vină din beciurile Securității. A făcut semn cu mâna să înceteze strigătele ca să spună și el ceva. Dar mulțimea i-a aplicat pe loc și fără menajamente o corecție:
– Nu mai da din mâ-nă! Nu mai da din mâ-nă!
Nimic altceva nu făcea din el un candidat nepotrivit la șefia județului în primele zile după jumătate de secol de dictatură. După acest retuș fin, dar esențial, Petrea Curcă s-a mutat din balconul teatrului la Comitetul Județean. Revoluționarii îi făceau loc să treacă prin mulțime. Noi ne-am ținut pe cărărușa din urma lui și într-un minut eram în sediul Partidului. Nu știam încotro să apucăm, fiindcă niciunul dintre noi nu mai intrase vreodată acolo.
Ne-am rupt de grupul care roia în jurul lui Curcă și am luat-o la întâmplare pe holuri. Eram curioși să vedem cum e înăuntru. Am încercat să ne băgăm nasul în câteva birouri, dar erau deja ocupate de revoluționari care nu ne lăsau să intrăm. Ei nu s-au mai mișcat de acolo zile întregi, au rămas să păzească birourile de teroriști și până la urmă au rămas definitiv, ca funcționari noi, nepătați. Doar la veceu am putut intra, însă nu era nici o scofală să-l ocupăm ca să revendicăm o funcție mai târziu pe principiul primului venit.
Am bătut toate coridoarele din cap în cap mai bine de o oră fără să contribuim cu ceva concret la victoria revoluției. Nu mai era nimic de făcut. Ce fusese de aruncat se aruncase, activiștii ăia mari fugiseră de mult, fiecare scaun era ocupat de un revoluționar, la fiecare geam era câte un ciorchine de anticomuniști, balconul gemea de lideri proaspeți. Eram dezamăgiți. Nu știam cât de aproape ne aflam de comoara Securității.
Era frumos la Partid. Nici pe departe luxul la care mă așteptam, dar frumos. Semăna cu o școală obișnuită, numai că fuseseră smulse toate tablourile de pe pereți, chiar și reproducerile după Carele cu boi ale lui Grigorescu și peisajele lui Andreescu. Unele fuseseră aruncate pe geam și sfârșiseră în foc, pe altele le luaseră revoluționarii acasă ca amintire. Sediul Comitetului Județean de Partid rămăsese fără pază, milițienii care îl încinseseră de dimineață cu un brâu albastru dispăruseră, așa că orice obiect mai mic decât un birou sau un dulap, ceva ce putea fi cărat în spinare, dispărea fără nici un fel de opreliște. Chiar mă mirasem, la intrare, de ce erau așa de burduhoși revoluționarii care părăseau sediul.
Noi n-am vrut să furăm nimic de la Partid, dar până la urmă n-am plecat cu mâna goală. Așa s-a întâmplat. Și nu pot spune că a fost un furt.
Ne-am luat după manifestanții care ieșeau cu câte ceva ascuns sub haine. Ce puteau să ia? Cărți, tablouri, hârtie de scris, creioane, un preș mai mic, pe unul l-am văzut ducând un scaun pe cap, altul căra pe umeri un radio cât un cufăr, o femeie a ieșit cu un braț de umbrele, toate la fel, negre și lungi, cu mâner încovoiat, ca la cârje. Florentin, cum nu se poate el abține când îi vine ceva pe limbă, indiferent de situație, a și comentat, cică numai o femeia putea să ia atâtea cârje. Nu știu ce era cu umbrelele alea, ce rost aveau ele în clădirea Partidului.
Pâș-pâș pe urma hoților, în sens invers, am ajuns la subsol. Spre surprinderea noastră, în loc de putoarea subsolurilor de bloc ne-a atins direct la stomac un miros de mâncare gătită. Am mai coborât o scară și ne-am pomenit în mijlocul unui restaurant. Ce mirare! Habar n-aveam că există așa ceva acolo. Nici țipenie de revoluționar. Doar mese și scaune răsturnate, parcă se învârtise un tractor printre ele. Multe nu mai aveau toate picioarele. De acolo se înarmaseră revoluționarii pe care îi văzusem afară cu câte un picior de scaun în mână, gata să-i cotonogească pe teroriști și pe sovietici, dacă aveau să treacă Prutul cu tancurile lor, așa cum se zvonea. Se vorbea tot mai mult despre teroriști la microfoanele de afară și, trebuie să recunosc, lui Florentin și lui Dorel le cam tremurau izmenele de frică. Mie nu, că eu nu aveam izmene, situație ce avea să se schimbe radical foarte curând și cu totul neașteptat.
Din salonul restaurantului, mergând pe unda miroznelor, am ajuns în bucătărie. Pustiu și acolo. Niște lăzi frigorifice mari, ca de alimentară, se întindeau de-a lungul unui perete. Toate erau deschise, cu capacele ridicate, și, în ele, nimic, numai gheață. Ni s-a părut tare ciudat că, în afară de două căzănele de inox, nu mai exista altceva, ca într-o bucătărie: farfurii, tacâmuri, fețe de masă. Mirosea a carne friptă pe plită și a ouă prăjite, semn că bucătarul se apucase de gătit, dimineață, dar – a zis Florentin – l-a prins revoluția și i-au ieșit cotletele comuniste pe-o parte și democratice pe cealaltă. Am cotrobăit prin toate dulapurile, prin sertare, în cuptor și n-am găsit decât un colț de pâine, uscat. L-am băgat în buzunar, să-l rod mai târziu.
La ieșire am luat-o pe alt coridor și am dat într-o scară îngustă, de serviciu. Am urcat două sau trei etaje și am ajuns într-un hol micuț. În capătul holișorului era o ușă închisă. Am ciocănit doar așa, în joacă, să auzim niște înjurături noi, cum ni se întâmplase de fiecare dată când am vrut să intrăm într-un birou deja ocupat de revoluționari. Însă de data asta nu ne-a alungat nimeni. Biroul era gol, părea nerevendicat. Revoluționarii îl abandonaseră fiindcă era cam lăturalnic și riscau să nu-i bage nimeni în seamă. Luaseră însă mesele și scaunele, două și două, după urmele picioarelor din mochetă și după sertarele făcute surcele și aruncate pe jos. Nu mai rămăseseră decât două fișete de metal, și alea sparte, trântite cu ușile în jos. Peste tot erau împrăștiate hârtii și hârtiuțe.
Nu era nimic interesant în cămăruța aia și am fi plecat dacă Dorel, curios din fire și obișnuit de la bibliotecă să umble cu mare grijă cu fiecare petic de hârtie, nu s-ar fi aplecat să ia de jos un dosar subțire, legat cu sfoară. L-a deschis la întâmplare, a plimbat privirea pe pagină, apoi a început să dea filă după filă, tot mai preocupat. Ne-a arătat și nouă. Pusese mâna pe un dosar secret al Securității. Scria asta pe copertă. Erau fel de fel de hărți, tabele, scheme, fotografii cu clădiri din oraș, pagini întregi cu rapoarte scrise de mână sau la la mașină. Aveam sub ochii noștri planurile de acțiune în caz de situații speciale: război, cutremur, inundații, foamete și, chiar așa, revoltă. Ne-au atras atenția, la prima privire, niște liste cu numele unor oameni pe care îi cunoșteam mai bine sau mai de departe, ori de care doar auzisem. În primele rânduri, sus, erau ștabii de la Partid. Îi știam după nume. Mai jos am descoperit ziariști locali, directori de întreprinderi, de școli, tot felul de șefi, mai mari sau mai mici, destul de cunoscuți într-un oraș nu chiar așa de mare, precum Botoșaniul. Dorel, o enciclopedie de bârfe și de flecăreli urbane, a recunoscut nume de judecători, procurori, milițieni. Câțiva ziariști de la „Clopotul”, singura publicație locală, pe care îi știam din vedere sau numai după semnătură, apăreau acolo cu grade militare și cu tot ce aveau ei de făcut în situații deosebite.
În alt dosar cules de pe jos am găsit planurile alimentării cu apă a orașului și iarăși o listă cu nume de ștabi și stăbuleți care, în situații de urgență, săreau instantaneu din izmenele civile în pantaloni cu vipușcă și aveau grijă de apa de băut a botoșănenilor, mai exact a acelor botoșăneni care întrebuințau așa ceva. Misiunea fiecăruia era detaliată la liniuță în casetele tabelului. Numele lor nu îmi spuneau nimic. Poate Dorel să fi auzit de ei, dar nu l-am mai întrebat fiindcă toți trei eram băgați cu capetele până la umeri în dosarele strict secrete. Mă întrebam dacă responsabilii cu apa chiar s-au activat la răzmeriță și ar fi putut fi găsiți în acele momente la stația de pompare din Răchiți sau pe malul lacului de acumulare de la Bucecea, pe Siret, unde apa orașului era otrăvită jumătate de oră și potabilă în următoarea jumătate. Se tot striga asta la microfon: când așa, când așa.
Erau tare interesante dosarele alea. Ne plăcea să le citim. Arătau gradul și preocupările ascunse ale unor concetățeni altminteri stimabili. Erau pline cu date despre economia județului nostru, cu totul diferite de ceea ce învățaserăm noi la școală sau de cele din ziare. Florentin a dedus că nimeriserăm în biroul securiștilor care se ocupau de Comitetul Județean de Partid. Cum existau securiști la el, la „Electrocontact”, care păzeau să nu ne fure americanii secretele prizelor electrice, așa existau, la vedere, în fiecare întreprindere și în fiecare instituție importantă. Era de neînchipuit cum scăpaseră dosarele de revoluționari. Probabil nu-și dăduseră seama. Intraseră doar să ia scaunele și birourile. Ca să descopere ce comori stăteau ascunse între coperțile dosarelor ar fi trebuit să le citească, măcar să le răsfoiască, așa cum am făcut noi. Dar nimeni dintre adevărații revoluționari nu avea atunci timp de citit și, cum avea să se vadă mai târziu, mulți nu prea avuseseră nici până la revoluție. Era vremea faptelor. Trebuiau să apere instituțiile de teroriști.
Ne-am gândit să punem bine dosarele alea, să nu se piardă în focul revoluției informații importante despre unul dintre județele țării și despre locuitorii săi. Dorel și-a burdușit sacoșa, Florentin gentuța de umăr, eu mi-am îndesat câte am putut la curea. Am hotărât să le ducem la Dorel acasă și să ne întoarcem mai târziu după celelalte. Bine am făcut că am luat atunci cât am putut duce. Pentru că seara, când venit după a doua încărcătură, am văzut cum câțiva revoluționari cărau hârtii cu brațul din clădire, poate și din biroul securiștilor, și le aruncau pe foc, în mijlocul pieței, să se încălzească. Păzeau sediul de teroriști înarmați doar cu niște picioare de scaun și cu niște doage luate de la butoaiele cu varză murată din piață. Drept să spun, i-am invidiat pentru neînfricarea lor. Nu ne-au mai lăsat să intrăm, au zis că toate birourile sunt pline cu revoluționari, nu mai e niciun loc.
Am ridicat fișetele în picioare să vedem ce mai rămăsese în ele. Erau și câteva dosare, nu foarte importante, însă le-am luat să le citim mai târziu pe îndelete. Și în cele mai anoste documente găsești uneori lucruri interesante, la fel cum în cele mai proaste cărți scoate capul câte un personaj demn de atenție sau sclipește o replică memorabilă. În rest, erau numai tipărituri: culegeri de legi și decrete, cuvântări, cărți de drept, broșuri de propagandă, ziare puse la grămadă. Nu ne-am mai obosit să le răsfoim.
Fișetul în care cotrobăiam eu avea raftul de jos, raft de tablă, îndoit cu lovituri de bocanc. Se vedeau urmele loviturilor. Cine spărsese fișetul nu se mai aplecase până la podea să vadă ce e acolo. M-am pus pe burtă și am strecurat mâna pe sub raftul îndoit. Am tras afară câteva teancuri de coli A4, fine, o plăcere să scrii pe ele. Câteva sute de coli. Hârtia de scris era o raritate. Am împărțit-o frățește, la ochi. Când am mai bâjbâit o dată pe după raftul îndoit, am simțit la mână o sforicică. Abia puteam să o țin între degete. Am tras încet, încet, până am putut să o înfășor o dată după deget. Era un șnur de bocanc. La capătul șnurului era și bocancul. L-am dibuit repede și pe celălalt. Nu a fost ușor. Chiar m-am tăiat puțin la mână în muchia raftului, devenind astfel primul rănit al revoluției din Botoșani, calitate pe care nu mi-a recunoscut-o nimeni. Dar a meritat. După un minut țineam în mână o pereche de bocanci negri, militărești, cu carâmbi înalți, nou-nouți. Fiindcă erau numai doi și nu-i puteam împărți cu prietenii mei, mi i-am adjudecat. I-am încălțat fără să mai stau pe gânduri. Îmi veneau perfect. Parcă ar fi fost un dar din partea Securității.
Încălțările mele cu găuri în tălpi le-am plasat strategic după ușă, ca să protejăm dosarele rămase, până aveam să ne întoarcem după ele. Încălțat cu bocancii ăia noi, rezistenți și frumos mirositori, eram fericit. M-a cuprins un fel de euforie, simțeam un imbold nestăpânit de a face lucruri remarcabile. Am vrut să iau și eu un picor de scaun de pe undeva să apăr cuceririle revoluției, dar prietenii mei m-au potolit. Le mulțumesc și acum. Fiindcă datorită înțelepciunii lor am renunțat la glorie și, scotocind mai departe în fișet, m-am ales cu izmene și cămașă de corp, tot militărești, din pânză, o vestă și o pereche de mănuși.
Eram emoționat de-a dreptul. Eu nu-i dădusem nimic revoluției, iar ea îmi dădea mie atâtea!
N-a trebuit să mă gândesc de două ori. Am intrat cu mare viteză în hainele noi și, chiar dacă pe deasupra aveam tot îmbrăcămintea veche, eu mă simțeam cu totul alt om. M-am schimbat. Nu doar de haine. Am simțit, o dată cu căldura izmenelor și a cămășii de corp, că mă cuprinde o încredere în mine de neclintit. E o prostie zicala asta a noastră că nu haina face pe om. Eu așa cred.
Am vrut să ne ducem la Dorel să punem bine documentele, dar la ieșire ni s-a pus în cale niște salam. Era salam adevărat, din carne. Mirosea de la depărtare. În holul central al palatului era o masă. Cineva scotea salam și pâine dintr-o cutie și împărțea revoluționarilor. Doamne, ce frumos era salamul ăla! Avea două fundițe la capete, iar la mijloc purta o cingătoare de hârtie în culori aprinse. Două rânduri de rombulețe argintii îl străbăteau de la un capăt la altul. Pielița strălucea ca oglinda. Iar felia, tăiată pieziș, arăta un belșug nebun de carne cu insule minuscule de slănină, într-o simetrie perfectă, parcă așezate cu mâna. Era salam adus de la Gospodăria de Partid, ceva ce activiștii mâncau în fiecare zi la restaurantul de la subsol, iar acum mâncau și revoluționarii. Ne-am așezat și noi la coadă și ne-am susținut unul pe altul ca să nu fim scoși în afară. După câteva îmbrânceli am ajuns la altar și ne-am împărtășit cu pâinea și salamul revoluției. Eu m-am așezat încă o dată la rând, dar un tip cu un băț în mână, bățul de la pancarta cu care venise să demonstreze împotriva huliganilor de la Timișoara, m-a tras afară, m-a demascat, și toți revoluționarii au început să mă înjure. Strigau la mine că de ce stau de două ori la coadă? – nesimțit ce sunt! Să iau doar o porție, să ajungă la toți. Ce era să fac? Am înghițit în sec și am plecat privind neîmpăcat înapoi.
De ieșit se ieșea ușor din palat. Mai greu era să intri. Ușa era păzită de câțiva zdrahoni. Salamul nu ajungea pentru toți.
Deși purtam pe dedesubt haine de securist, revoluționarii din piață nu m-au mirosit. Se mai împuținaseră după ce devenise clar că se terminase cu Ceaușescu. La statuia lui Eminescu, chiar în fața teatrului, ne-am întâlnit iar cu Buru. Făcea el ce făcea și numai pe lângă poeți își găsea loc. Era cam posomorât fiindcă, după ce scrisese cu mâna lui lista cu noua conducere a județului, ca secretar de ocazie, până la urmă alții, mai rapizi și mai bine orientați, ocupaseră birourile de comandă din palat, iar el fusese dat la o parte. Când ne-a văzut, s-a mai înseninat puțin la față. Ne-a întâmpinat în felul lui, cu sticla de șampanie pe care, spre bucuria noastră, o trecuse neatinsă prin valurile acelei amiezi agitate. Fără să se gândească o secundă la consecințe, Buru a dezlegat dopul din frâiele lui de sârmă și a tras un pod de palmă sănătos în fundul sticlei, cum știa el că se face. Pocnitura a răsunat în piață ca un foc de armă. Un urlet grozav ement a clocotit în piață și oamenii au început să alerge în toate părțile. Un bărbat cărunt, cu pungi negre sub ochi, a strigat la microfon, de la balconul teatrului, că teroriștii trag în popor. Lunetiști. Și-a desfăcut haina și, cu pieptul gol, se întorcea în toate direcțiile și striga:
– Unde sunteți, ucigașilor? Mercenari ai lui Ceaușescu cu c mic! Maimuțoii neamului! Trageți aici, dacă aveți curaj, nu în popor! Nu trageți în copiii noștri!
Un ofițer de armată a apărut tot atunci la balconul de la Partid și a anunțat că de la aeroportul Salcea se îndreaptă către Botoșani aviație inamică. Piloții au fost somați să se părăsească spațiul aerian al județului, dar au refuzat.
– Cetățeni! În calitate de comandant al trupelor din Botoșani am ordonat bateriei de rachete să întâmpine cu foc aviația ostilă!
După câteva minute, același ofițer a strigat că teroriștii blocaseră gurile de lansare și rachetele nu puteau ieși din puțurile lor. Pur și simplu nu li se deschideau capacele.
Ochii tuturor, bulbucați de spaimă, s-au ridicat spre cer în așteptarea avioanelor inamice. Spre cinstea botoșănenilor, adică și a mea, nimeni n-a fugit. Așteptam moartea să coboare peste noi în rafale de mitralieră. Am stat, am stat, și, dacă am văzut că moartea nu mai vine, l-am luat și pe Buru cu noi și am pornit spre Parcul Tineretului, la Dorel. Dar din urmă ne-a ajuns și ne-a luat cu el un val de revoluționari plecați să caute teroriști pe clădirile din jurul pieței. Am fost împinși în sus, spre parcul Eminescu. Când am ajuns la UCA, hotelul Partidului, patru soldați cu pistoale-mitralieră încercau să-l apere pe un milițian de furia mulțimii. L-am recunoscut pe Mitică, prietenul din copilărie al lui Ticuță. Era bătut și plin de scuipați. Mulțimea urla că e terorist și voia să-l spânzure pe loc, dar soldații îl apărau. Până a ajuns la TAB-ul armatei, a mai luat câțiva pumni în cap și câteva flegme pe epoleți.
Mitică, blajinul Mitică terorist? Nu ne venea a crede. Nea Manole, administratorul de la UCA, prietenul nostru, ne-a povestit ce se întâmplase. Mitică venise la prietenul lui, cazat la hotelul Partidului, să mănânce. Ăla avea niște cârnați de acasă, îi ținea atârnați pe balcon, la rece. Când Mitică a ieșit să ia mâncarea, cineva din stradă l-a văzut cu cârnatul în mână și a dat alarma: un terorist a montat un simulator de tragere pe balconul hotelului!
Câțiva bărbați cu banderole tricolore pe braț s-au cățărat pe TAB și au început să lovească în turelă cu pumnii. Cereau să le fie predat teroristul. Nu voiau în ruptul capului să admită că fusese vorba de o confuzie, ceea ce, de altfel, era lesne să se întâmple, dată fiind asemănarea înșelătoare dintre un cârnat atârnat în balcon și un simulator de tragere. Unde mai pui că niciunul nu văzuse vreodată un simulator, iar mulți cam uitaseră cum arată un cârnat. Dacă a văzut că n-are cu cine se înțelege, comandantul a dat un ordin sec și TAB-ul a luat-o încetișor spre parcul Eminescu ducând în burta de oțel, pe lângă echipaj, un cârnat afumat, un milițian pe jumătate mort de spaimă, iar deasupra, pe blindaj, câțiva revoluționari hotărâți să nu lase armata să-l facă scăpat pe terorist.
Ne-am cocoțat și noi pe blindat ca să vedem unde era dus Mitică și să depunem mărturie, dacă ar fi fost nevoie, că nu era decât un milițian luat cu hurta de la un post comunal. Se purtase frumos cu noi de dimineață, în restaurant, merita să facem măcar atât pentru el. Și oricum altceva nu prea mai era de făcut pentru victoria revoluției, care după câteva ore de agitație confuză, dădea semne de netăgăduit că în cele din urmă va degenera în democrație originală.
După o sută de metri, la poarta parcului era păruială mare în jurul unei mașini de pâine. Un grup destul de numeros o oprise ca să verifice încărcătura. Se zvonise că pâinea ar fi fost otrăvită de teroriști, care puseseră otravă în loc de drojdie. Voiau să scape în felul ăsta de o mare parte din populația ce se revoltase împotriva regimului. Era bătaie pe franzele. Revoluționarii cu banderole au sărit de pe TAB și s-au apucat să facă ordine, așa că franzelele au fost împărțite în mod organizat și oamenii cu plecat cu ele în brațe să verifice acasă dacă sunt otrăvite. Noi ne-am continuat drumul pe TAB către Casa Tineretului, apoi spre cartierul Primăverii. Ne îmbrățișam tustrei, strigam în cor „Dacii înving oricum”, le arătam trecătorilor semnul victoriei cu degetele rășchirate în V, iar ei ne răspundeau ridicând mâinile în aer și dansând de bucurie ca la meci. Cum TAB-ul abia se târa printre oamenii care ocupaseră tot bulevardul, mulți se țineau după noi și strigau „Dacii înving oricum!” în ritmul impus de Florentin. Se ridicase în picioare pe TAB și dirija corul revoluționarilor. Și această joacă a noastră a fost consemnată a doua zi, în ziar, pe prima pagină, ca fiind un aport eroic la victoria revoluției.
Comandantul TAB-ului, văzând că a scăpat de îndărătnicii revoluționari cu banderole, ne-a dat și pe noi jos în dreptul Maternității. Florentin a propus să intrăm, să facem niște copii, ori măcar să verificăm dacă laptele sugarilor nu fusese otrăvit, fiindcă se părea că în ziua aceea nimic nu scăpa neatins de otravă.
Pentru că plimbarea cu TAB-ul ne îndepărtase de blocul lui Dorel, ne-am abătut pe la un prieten de-al nostru, care mă găzduise câteva luni, cât fusese nevastă-sa fugită cu altul, și am lăsat dosarele la el. Acolo erau în siguranță. Era cu desăvârșire exclus riscul ca prietenul nostru sau năbădăioasa lui nevastă să citească vreo pagină.
Nu aveam un plan cu dosarele alea. Nici nu știam exact ce era în ele. Ne făcuserăm o idee vagă doar cât le-am frunzărit în birou. Am bănuit că e vorba de lucruri importante, doar erau strict secrete, și că trebuie salvate de la foc și păstrate, așa că le-am luat. Le-am lăsat la amicul nostru și am fi uitat de ele dacă întâmplarea nu ar fi făcut să ajungem toți trei reporteri la „Atitudinea”, primul ziar apărut în Botoșani după revoluție. Până atunci n-am șantajat pe nimeni cu hârtiile alea, n-am bătut toaca în târg că le avem și nu am spus nimănui ce scria în ele. Dar când Iliescu a despicat în două apele presei botoșănene, cu toiagul, de o parte fostul ziar al PCR-ului, iar de cealaltă parte „Atitudinea” noastră, am început să ne apărăm pozițiile publicând câte ceva de fiecare dată când foștii ziariști comuniști ne atacau în gazeta lor. În felul ăsta i-am mai rărit, iar celor care n-au vrut să lase pixurile jos nici când i-am demascat, măcar le-am mai amorțit puțin limbile.
Pe la sfârșitul lui februarie, începutul  lui martie 90, ne-am pomenit la redacție cu un polițist tare supărat pe presa democratică. Ne-a spus că ne leagă fedeleș pe toți și ne dă foc dacă nu îi predăm documentele pe care le tot publicăm în ziar. Așa primise ordin de la comandantul poliției, colonelul Diamandescu. Spre mirarea noastră, un căcăcios de coleg de-al nostru, un bigot care se închina la fiecare început de frază când scria un articol, (dar se vede că Dumnezeu nu-l asculta, că tot proaste îi ieșeau), a scos din sertar câteva dosare și i le-a dat. Erau alte dosare. Noi pe ale noastre le mutaserăm la Dorel și scoteam de acolo câte o filă când aveam nevoie. Înseamnă că mai luaseră și alții dosare secrete din biroul securiștilor. Polițistul a plecat mulțumit și ne-a lăsat în pace o săptămână, până la următorul număr, când am publicat încă o pagină cu ștampila „strict secret”.
A doua oară a venit alt polițist, de data asta în civil și mult, mult mai supărat. În redacție eram numai eu și cu Florentin, jucam table. S-a așezat cu fundul pe colțul biroului, ne-a împrăștiat pulurile cu mâna, mi-a stricat o poartă-n casă, și, fără introducere, ne-a somat să-i spunem de unde tot scoatem documentele alea. Să i le predăm pe toate. Democrație, democrație, dar așa ceva nu avem voie să publicăm, nici măcar să deținem. Și dacă întâmplător ne-ar cădea un document în mână, așa, din cer, mergând pe stradă, nici să nu-l citim, dacă vedem pe el ștampila cu „strict secret”. Să nu ne pună dracul să nu i le dăm pe toate, chiar atunci, că o încurcăm. Fără mănuși, fără farafastâcuri birocratice: pur și simplu o luăm în freză pe stradă, dă o mașină peste noi.
L-am rugat frumos să repete, ca să înregistrăm acele amenințări de care opinia publică era setoasă, și, spre surprinderea noastră, a zis că e de acord. Aveam în redacție un casetofon. Îl țineam doar așa, ca piesă de decor. Fusese bun până cu câteva zile înainte, când un coleg de-al nostru s-a îmbătat de ciudă că îi născuse nevasta al cincilea copil și a dat cu aparatul de pereți. Dar polițistul nu știa asta, așa ne-am prefăcut că îl înregistrăm; însă ‒ ce naivi eram! ‒, în loc să repete amenințările, eventual mai rar și mai apăsat, să se înțeleagă mai bine, el a început să recite paragrafele din legea care ne interzicea să deținem documentele.
I-am zis că documentul reprodus în ziar l-am găsit în birou printre alte hârtii. Redacția noastră era atunci într-unul dintre birourile fostului Comitet Județean al PCR. Câțiva băieți îl ocupaseră la revoluție și nu l-au mai eliberat. Acolo au dormit, acolo au mâncat vreo două luni de zile, până când unii au primit niște funcții și au plecat, iar ceilalți au rămas în continuare și, de-acum, făceau parte, într-un fel, din redacție, deși nu scriau niciun rând. Stăteau pe-acolo de dimineața până seara, fără vreo treabă anume, și toată lumea din palatul administrativ îi știa de ziariști și îi trata ca atare, iar ei nu voiau să contrazică pe nimeni. Biroul ne rămăsese așa cum se găsea în momentul revoluției, cu mobilier, cu hârțoage în sertare, cu telefon, chiar cu câteva umbrele nou-nouțe. Și acolo găsiserăm, cică, documentele. Polițistul nu ne-a crezut. Era, de fapt, un fost securist, știa prea bine de unde proveneau documentele. N-aveam cum să-l aburim. Matca nu murise, lucra în continuare în stup și își trimisese albinuțele să recupereze mierea de la prădători. A cotrobăit prin toate sertarele, dar n-a găsit ce căuta. A plecat amenințându-ne încă o dată, după ce mai întâi a scos caseta din rablament.
A revenit a doua zi cu o somație scrisă, semnată de șeful poliției județene, și cu un procuror. Ne-a pus pe toți, câți eram atunci în redacție, să declarăm în scris de unde avem documentele pe care le publicăm în ziar și unde le ținem ascunse. Eu am scris că nu ascund nici un document nicăieri, că mi le aduce o păsărică în cioc, la fereastră, fix cu o zi înainte de a trimite ziarul la tipografie, dar oamenii legii – așa ne învățaserăm să le spunem – nu m-au crezut. Au rupt declarația și m-au pus să scriu alta.
Într-o lună de zile, de când apărea gazeta noastră, apucaserăm să pricepem ce putere aveam, prinseserăm curaj. Nu ne mai tremurau izmenele când se rățoia la noi unul sau altul, indiferent de funcția lui, mai ales polițist, într-o vreme când foștii milițieni încă nu-și intraseră bine în pielea cea nouă, nu ieșeau în oraș decât pentru urgențe și atunci umblau în vârful picioarelor, să nu atragă atenția. Însă de data asta, cu legea pe masă și cu procurorul în coasta noastră, nu era de glumit. Am povestit totul exact așa cum a fost și am dezvăluit ascunzătoarea. După ce a comparat declarația mea cu a lui Florentin Florescu, securistul a zis, încântat, că da, se pupă, și ne-a cerut să-l însoțim acasă la Dorel, de unde a luat sacoșa cu documente.
Dosariada părea încheiată. Numai că eu omisesem în declarație un detaliu. Când am publicat prima oară un document în ziar, nu am dus la tipografie originalul, din cazuă că greu mai recuperai ceva de acolo; iar dacă se întorcea vreo hârtie în redacție, era boțită, murdară de tuș, inutilizabilă. Am copiat mai multe documente, care mi s-au părut mai interesante pentru ziar, și am lucrat numai cu copiile. Despre copiile alea nu am declarat nimic. Le țineam în apartamentul abandonat al lui Buru. Câtă vreme Poliția nu avea un echipaj specializat în speologie, erau în siguranță acolo. Așa că pe la jumătatea lui martie am mai pocnit un comunist cu o caracterizare de la Securitate. De data asta am fost luat pe sus și dus la Poliție. Am dat declarații, cu doi polițiști și cu un procuror pe capul meu, o zi și o noapte, până am făcut gaură în tăblia mesei. Mi-au spus că mi s-a întocmit dosar penal pentru deținerea fără drept a unor documente secrete și punerea lor în circulație, sau cam așa ceva. Le-am dat toate copiile pe care le mai aveam. Dar chiar dacă după aceea nu am mai publicat nimic, ei tot credeau că mai ascund pe undeva niscaiva fițuici secrete și, până m-am mutat la Iași, m-au mai chemat de câteva ori la Poliție pentru alte declarații.
Nu știu ce s-a întâmplat cu dosarul după plecarea mea din Botoșani.
Mă gândesc că poate din cauza asta sunt arestat acum.

Descântec de foc

$
0
0


Fofografii de Elena ILUȚĂ

Doamne, nu-mi da nenorocul
să mă arzi de tot cu focul,
nici nu mă lăsa ca Lotul
să nu ardere cu totul,
ci mă arde să rămână
o scânteie în țărână,
cum eram odinioară
nenăscut, în visul, doară,
maică-mii, fiind fecioară.
N-a fost foc ca ăl de muma
scos pe gură când născu-ma
să mă ardă, să mă zvârlă,
însemnat cu stea, în târlă.
Nu știu, focule, de ră-
runchii-ți arzi în flacără
ori arzi mii de suflete
ce le ai și care te
țin în viață, focule.
Focule, mă-ngândură
foamea ta de scândură ‒

o săruți și o învingi
numai-numai să te stingi…
Cum te bucuri s-o devori,
dacă vrei numai să mori?
Foc de tot, cum nu-i niciunul,
tu, cu taică-tu, tăciunul
și cu Soarele, străbunul,
trupul ardeți-mi-l, huma,
sa rămână versul numa’
și un dor fără sfârșit
celuia ce l-a citit.


(25 decembrie 2013, București)


Clanul sărmanilor din Casa Poporului

$
0
0
Fotografii de Marin Raica
Casa clanului Codreanu din Paşcani, o hudubaie cu odăi şi săliţe puse alandala una peste alta, mirosind a funingine şi a mucegai, adăposteşte 80 de suflete. Cum-necum, într-un fel greu de înţeles, oamenii aceştia trăiesc. Numai ei știu cum răzbesc de la o zi la alta.
Drumul până la cuibul acestei ciudate comunităţi urbane, pe strada Fântânele 49, mi-l arată o trâmbă de fum ce se înalţă din curte. Mereu iese fum de la Casa Poporului. Aşa îi spun păşcănenii. O căsoaie cu un cat, plină până în tavan cu locatari de toate vârstele, şi încă una mai mică alături, într-o curte strâmtă, plină de gunoaie, de câini veșnic flămânzi şi de copii care ţipă întruna şi se fugăresc fără astâmpăr ca să-şi tragă unii altora cu nişte pocnitori de hârtie în cap. Fug și strigă cu o bucurie nepotrivită pentru un asemenea loc, cum numai copiii se pot bucura.
Primul lucru pe care vrei să-l faci când intri în casa Codrenilor e să te sprijini de ceva, ameţit de praf şi de mirosul de slin, de transpiraţie de om impregnată în pereţii lipiţi cu balegă de cal, dar în jur nu vezi nimic ce ar putea să semene a mobilă, să te reazemi, doar o sobă, un morman de cartofi într-un colţ şi un vraf de bulendre în loc de pat, direct pe podeaua de pământ. În odaia scundă, cu un ochi de geam pâclos, se desluşesc siluete de oameni lipite de pereţii goi. Sunt treizprezece umbre cocârjate. Când trag din țigară, câteva umbre capătă chip în lumina precară a jarului.
În capul şirului e Viorica Codreanu, o femeie de 40 de ani, apoi concubinul, cei şapte copii ai lor, ginerele, nora şi doi prichindei de nepoţi îngropaţi până la gât în găurile din podea. Încerc, în gând, să-i aranjez pe toţi la dormit în camera aceea strâmtă şi mi se pare imposibil să încapă altfel decât unii peste alţii. Viorica îmi confirmă că ei chiar aşa dorm, claie peste grămadă, pe nişte ţoale destrămate şi înveliţi cu nişte plăpumi găsite la gunoi prin oraș.
‒ Şi cum, Doamne, iartă-mă, faceţi copii? Că văd nepoți, o fată gravidă...
‒ Păi, na, pe-aicea... arată femeia în jurul ei, cumva ruşinată. Că copchiii îs obosiţi de umblat, ei doarme... Şi ne învălim cu oghealul.

COOL GENERATION
Următoarea cameră are vedere, la fel de tulbure, spre curtea vecinului. Dincolo, câteva găini grase ciugulesc prin ogradă. Văzute prin sticla slinoasă, păsările par să înoate într-un sos mucegăit. Încăperea are în plus o poliţă cu un ceaun, o oală şi două castroane. Dar azi această veselă sumară şi afumată gros nu foloseşte la nimic, pentru că Ileana, stăpâna camerei, încă nu s-a întors din oraş cu de-ale gurii. Toți o așteaptă cu urechile lungite de foame.
Copiii nu fac focul de capul lor, să-şi fiarbă nişte cartofi, de când vreo doi s-au jucat cu chibriturile şi au dat foc la şura vecinului. Omul a cerut despăgubiri, nici acum nu s-a terminat procesul. Şi, când se va termina, mai mult decât castroanele şi oala n-ar avea ce să primească. Însă mama se teme că va face închisoare şi le-a spus copiilor că le taie mâinile dacă se mai ating vreodată de chibrituri, iar această ameninţare cruntă a făcut din ei prima generaţie de ţigani neobişnuiţi cu scânteia. În rest, toţi ceilalţi fac focul şi în sobe, şi afară, zi sau noapte, cu sau fără un motiv anume. E ceva la care se pricep şi le place.

POFTĂ MARE
În odaia în care foamea se face auzită şi o simt şi prin tălpi, Marian, un ţânc de vreo 10 ani, rupe cu toţi dinţii dintr-un cartof crud. L-a şters de tricou şi-l ronţăie aşa, cu tot cu coajă, parcă ar mânca un măr. E tot numai un zâmbet.
Nu-mi vine decât o întrebare stupidă:
‒ Dar tu de ce mănânci cartofi cruzi? Cum poți?
‒ Fiindcă mie nu mai îmi place pătlăgelele. Lu' Elvis îi place! răspunde copilul. Şi se tot înfige în aparatul de fotografiat. Îi spun că degeaba face poze, nu le poate vedea dacă nu are calculator.
‒ Nu-i nimic, să ai şi tu o poză cu mine, zice repede Marian, căruia amidonul pare să îi priască la trup şi la minte.
Elvis, o mogâldeaţă blondă, stă pitit după sobă şi roade o pătlăgea crudă. Gogoneaua e amară ca veninul, dar el pare că ronțăie o acadea.
‒ Are o ladă, poate să mănânce cât vrea, spune Daniela Mihalcea, mătuşa copiilor. Dar să-i vezi cum mănâncă grăunţe de păpuşoi! Na, îs tineri, au dinţi ‒ zice ea aproape cu invidie, dezvelindu-și cioturile din gingiile vinete. Amu, toamna, noi muncim cu ziua şi oamenii ne plăteşte cu cartoafe, cu gogonele. Asta avem, asta mâncăm.
Vorba ceea: soc avem, soc ardém. Codrenii stăpânesc bine filozofia austerității și a resemnării.
Am nişte mărunţiş pregătit în buzunar, mă aşteptam să-mi ceară copiii bani, dar n-aud pe niciunul să zică de bani, de mâncare, de dulciuri.
‒ Nenea, ne-ai adus jucării?
‒ Când ne aduci jucării?
‒ Ai jucării în maşină?
Întreabă când unul, când altul. Şi tot timpul pleoscăie din pocnitorile lor de hârtie.

SANITARII PERCEPUŢI
Codrenii par puţini şi discreți, lipsiţi de orice însemnătate pentru oraş atât timp cât stau strânşi în curtea lor din Strada Fântânele 49. Însă cum ies de-acolo şi se răspândesc prin Pașcani în căutare de fier vechi, resturi de mâncare şi orice lucru cu o cât de mică întrebuinţare aruncat la gunoi, deodată par înzecit mai mulţi şi forfota lor te poate face să crezi că au umplut oraşul, într-atât sunt de agili şi neobosiţi. Dacă n-ar răscoli cu atâta sârg şi tenacitate zi de zi prin tomberoanele de pe la blocuri, n-ar avea din ce trăi. Unii, puţini, îi înjură şi-i iau la ţintă, de la etaj, cu sticle, pietre, pungi cu apă. Fiindcă, spun ei, ţiganii împrăştie gunoiul, urâţesc locul, inclusiv cu prezenţa lor, fac gălăgie şi trezesc duhori şi gândaci din pubele. Alţii, cei mai mulţi, dimpotrivă: îi aşteaptă cu borcanul cu mâncărică  la intrarea în bloc, cu fel de fel de lucruri de prin casă, încă bune; îi percep ca pe un fel de sanitari ai urbei: îi scapă de fleacurile de care, altfel, s-ar împiedica la tot pasul.

VII CU MINE SAU TE IAU
E drept, Codrenii mai şi cerşesc, mai ales când ceea ce aruncă oraşul nu le oferă destul pentru supravieţuire, dar păşcănenii sunt oameni buni la suflet şi, chiar dacă nu varsă puhoi de bani în mâinile întinse pe la colţuri, măcar tolerează această practică deloc lăudabilă pentru un oraş cu aşa bun renume. Până şi poliţiştii, trecând cu omenească înţelegere peste cerşit, peste nişte ciordeli de biciclete, peste mărunte furturi de prin curți şi peste nişte încăierări în sânul clanului, spun că romii Codreni nu-ţi dau prea multe şi nici foarte serioase motive să te plângi de ei, ci mai degrabă să le plângi de milă.
‒ Nu avem decât doi Codreni cunoscuţi cu antecedente penale, amândoi pentru furt de fier vechi, spune comisarul Tiberiu Dogaru. În rest, e vorba despre patru-cinci făptaşi minori, tot cu furturi, că ei cotrobăiesc prin gunoiul de la blocuri şi, dacă văd că un obiect nu e bine pus la adăpost, nu refuză să-l ia.

AI CARTE, N-AI PARTE
Eugen Peliancă este singurul ştiutor de carte din toată familia. Copiii merg la şcoală, e adevărat, însă numai pentru porţia zilnică de corn cu lapte. Vişinel, Davinci, Superman au ajuns până-ntr-a şasea şi tot nu ştiu să scrie, copiază literele de pe tablă ca pe nişte desene.
Eugen are 21 de ani şi tocmai a terminat un liceu industrial în Iaşi. Cu un cinism care îl face pe el însuşi să se cutremure spune că, într-un fel, norocul lui a fost că maică-sa a rămas de tânără fără picioare din cauza arteritei, i-au fost tăiate de la genunchi. Altfel nu l-ar fi dat la casa de copii şi el n-ar fi învăţat carte.
‒ Dar, şi dacă ai învăţat, ce folos? ‒ sare maică-sa cu gura.
Băiatul ere un atestat de tehnician mecatronist, dar nimeni nu-l angajează.
‒ Din trei motive, spune el: unu ‒ sunt ţigan, doi ‒ nu am experienţă în câmpul muncii şi trei ‒ e criză. Sunt şi absolvenţi de facultate fără job.
Acum munceşte cu ziua în Iaşi, la un depozit de legume.

SPOVEDANIA UNUI ÎNVINS
Eugen are o voce frumoasă, de popă, cântă şi visează să devină cântăreţ de muzică populară, dar lumea nu vrea să audă de la el decât manele, îl alintă Guţă, şi atunci manele cântă, daca asta se cere. E invitat la câte o petrecere şi mai câştigă şi de acolo câte o sută-două de lei. Sâmbăta vine acasă cu toţi banii şi i-i dă măică-sii în mână. Cu ce mai adună ea din cerşit, cu pensia de handicapat, în câţiva ani va putea să-şi ia proteze. Acesta e alt vis al lui Eugen: să o vadă într-o bună zi pe mama lui mergând.
Când vine acasă, în Paşcani, uneori Eugen închide ochii încă de la poartă şi merge aşa, ca orbii, să nu vadă mizeria şi sărăcia din jur. Familia lui, parte din marea familie Codreanu, este formată din zece persoane şi ocupă două camere cât de cât mobilate şi cu pereţii acoperiţi cu nişte imense carpete turceşti cu păuni înfoiaţi şi cu "Răpirea din serai"‒ o variantă sepia, ușor intelectuală. Maică-sa are și diabet și iese de multe ori afară. E un fel de a spune. Pentru că, de fapt, ceilalți ies afară din cameră ori de câte ori trebuie să-şi facă ea nevoile, tăbârcită de concubinul ei şi folosindu-se de un scaun de lemn cu tăblia decupată. Ies toți, buluc, fie noapte, fie ger sau furtună, oricând. Numai Eugen scapă de acest du-te vino. El are spaţiul lui separat, un fel de debara unde şi-a pus un pat lat de două palme şi o ladă de lemn în care-şi ţine încuiate diploma de bacalaureat, certificatul de calificare şi un teanc de cărţi religioase. Când nu e acasă, nici nu poate dormi de grija actelor şi a cărţilor sale, ştie că nimic pe lume nu are un sfârşit mai rapid şi mai sigur decât ceva de hârtie lăsat la îndemâna familiei lui. Ar vrea să aibă o slujbă, orice, undeva, departe, să se smulgă din acest smârc, dar simte că o mână nevăzută îl trage înapoi şi-l ţine acolo, prizonier în casa aceea mirosind a pişat, unde el se ruşinează să o invite pe fata din Iaşi, căreia îi scrie poezii şi îi dedică melodiile cele mai frumoase.

LEGENDA ÎNTEMEIETORULUI
Eugen are vise mari. Părinţii, fraţii, surorile, verişorii, cumnaţii, nepoţii lui nu au decât un vis, unul mărunt, dar tot atât de greu de realizat: ei vor să aibă un veceu.
Codrenii îl pomenesc toţi cu respect pe răposatul Ion Codreanu, întemeietorul clanului. Chiar şi cei care nu l-au cunoscut vorbesc despre el cu mândrie ca despre un înaintaş vrednic, angajat cu carte de muncă. Ispravă pe care nici un urmaş nu a mai repetat-o. Toată viaţa a lucrat la Gospodărirea Comunală, astupa gropile din asfalt prin Paşcani, şi a apucat să ia şi câteva pensii.
Mai strângea şi fier vechi, şi hârtii, a adunat nişte bani din asta, a mai împrumutat de la bancă şi, în anul când Ceauşescu a venit la putere, a cumpărat locul de casă din strada Fântânele 49, fix 850 de metri pătraţi. A construit o căsuţă din chirpici, la care apoi a adăugat încă o cameră în spate, pe urmă alta în dreapta, apoi una deasupra, din lemn, din lut, din cărămizi adunate de la demolări, din piatră, din stuf, casa crescând pe măsură ce se mărea şi familia. După 25 de ani, când a căzut Ceuşescu, Ion Codreanu avea o casă cu un etaj şi cu opt camere, stând miraculos în picioare, şi o familie de 35 de suflete: nevasta, 11 copii şi 22 de nepoţi şi strănepoţi. Nimeni nu se gândea pe atunci că într-o zi nu va mai fi loc în curte pentru a săpa un veceu nou.

RESPONSABILI CU TREBURILE DIN AFARĂ
Profesoara Doina Ciobanu, vecina de peste drum a Codrenilor, când se uită pe geam sau iese în curte vede de fiecare dată măcar un vecin de vizavi aşezat pe vine în drum, sub gard.
‒ Nu clocesc, ci îşi fac nevoile, fiindcă în curte nu mai au loc de veceu, reclamă Doina Ciobanu. Dar s-au şi şmecherit, vin şi fac sub gard la mine şi la alţi vecini, ca să strângem noi mizeria după ei. Fac în fiecare zi reclamaţie la poliţie, dar nu îi amendează.
‒ Asta cam aşa e, recunoaşte şi vecina Natalia Ciubotariu, cam stăm cu făraşul în mână să strângem cufureala de sub gard, că trece lume pe aici, vin şi la noi musafiri, ne e ruşine. Dar ce să le faci? Sunt şi ei oameni. Măcar am cu cine mai schimba o vorbă la poartă. Dacă n-aveam vecini deloc, era mai bine? Doar trăim la oraş, nu în pustiu, nu? ‒ se întreabă mătuşa Natalia în doi peri, nelăsând să se înţeleagă dacă e bine sau rău să-i aibă vecini pe Codreni. Nici dacă e bine sau rău ca într-un oraş precum Paşcanii, un municipiu, să existe această posibilitate a locuitorilor de a-şi face nevoile în stradă.

GÂLCEAVA ROMULUI CU SĂPUNUL
Mă avânt după colţul casei ca să văd cum arată veceul, ultimul veceu, plin ochi și ceva peste. Nu e decât o grămadă de scârnă ascunsă de o pătură întinsă pe doi pari. Două femei sar speriate de pe prispă şi mă trag de mână, mă sfătuiesc să nu mă aventurez în acea zonă. În partea aceea au tot fost săpate veceuri unul lângă altul, iar acum locul e acoperit cu ţărână şi cu placaje, când calci se cobâlţâie pământul de parcă ai păşi pe burta cuiva. Se poate merge în siguranţă doar sărind ca broasca de pe o cărămidă pe alta, apoi pe o podişcă îngustă de scânduri ce duce la coteţ, şi acesta aşezat pe un fost veceu. Acolo, trei porci uriaşi, crescuţi cu resturi adunate de prin tomberoane, dorm insensibili la miros şi la bâzâiala norului de muşte verzi.
Iau de pe o reţetă telefonul medicului de familie, doamna Carmen-Diana Swizewski.  I-a luat pe Codreni pe lista ei de milă, fiindcă toţi ceilalţi medici de familie au fugit de ei ca de râie. Sun şi mă prezint. Întâi şi-ntâi întreb dacă risc să iau vreo boală, fiindcă mă bâzâie nişte muscoi graşi, simt mâncărimi printre degete şi sunt plin de purici ca o potaie.
‒ Nu sunt veterinar, râde doctoriţa. Curios, mai spune ea, oamenii aceştia nu se spală şi trăiesc în condiţiile acelea, dar nu prea se îmbolnăvesc, nu fac diaree, nu răcesc. Au o rezistență incredibilă la boli, parcă fug microbii de ei. Dacă totuși are vreunul ceva, vine singur la consult. Iar femeile, după ce nasc, vin mereu cu copiii la control, chiar mai des decât le recomand. Ei primesc ajutor social şi automat au şi asigurare de sănătate. Sunt vaccinaţi. Comunic bine cu ei, sunt ascultători. Numai că nu reuşesc să-i împac cu săpunul.

ŞEFUL DE TRIB CU GAURĂ-N CAP
Şef peste clan pare să fie Vasile Frăsilă, un tânăr cu o gaură în cap, de care el nu se sinchiseşte, deşi din rană curge puroi. Ceilalţi ascultă de el pentru că Vasile are, în stup, rolul soldatului de pază: se bate pentru ei, dacă e nevoie, cum s-a întâmplat şi cu câteva zile în urmă. S-a luat la harţă cu nişte ţărani care n-au vrut să-i mai plătească pe ai lui așa cum s-au înţeles, le dădeau cinci ouă pe o zi de muncă, în loc de 50 de lei. În bătaie de joc. Atunci a luat o sapă în cap şi s-a ales cu gaura din vârful capului, dar şi cu plata dreaptă.
În al doilea rând, el e singurul din clan care a făcut închisoare ‒ mai e unul condamnat definitiv, dar cu suspendare ‒ , adică e un om umblat, a venit din puşcărie cu o seamă de cunoştinţe, mai ales juridice, de mare folos pentru comunitatea lui analfabetă.
Şi nu în ultimul rând, ceea ce îl face ascultat în marea familie a Codrenilor este faptul că are bani. Nevastă-sa lucrează în Turcia, e menajeră la un hotel, îi trimite lunar câte cinci sute de euro. El nu bea din această sumă decât o mică parte, o altă părticică o joacă la barbut, o cincime o fumează şi ce rămâne e pentru cei cinci copii ai lui care, spre deosebire de ceilalţi puradei, mănâncă şi pâine, şi varză, uneori chiar şi carne, ca acum. Vasile a închis uşa să nu mai intre nimeni, fiindcă la mâncare fiecare e pe cont propriu, cât ar fi ei de neamuri de sânge, şi mă invită să gust din bunătatea gătită de fata lui mai mare, o fetiţă de vreo 14 ani care e deja măritată şi ştie să făcă toate treburile prin casă. Mâncarea arată şi miroase îmbietor şi numai faptul că toţi mănâncă direct din ceaun şi cu aceeaşi lingură, trecând-o de la unul la altul, mă face să refuz spunând că am o boală pe care nu aş vrea să o transmit acestor copii frumoşi.

LUPTĂTOR PENTRU DREPTURILE ROMULUI
În această calitate, de lider al celor 80 de cetăţeni ai municipiului Paşcani, înghesuiţi în Casa Poporului de pe strada Fântânele, Vasile Frăsilă a încercat să-i convingă pe edili să racordeze locuinţa la canalizarea oraşului. Nu-s decât douăzeci de metri de la poarta casei până la conductă. Ideea nu i s-a părut deloc rea lui Frăsilă, ba era chiar genială: nimic mai simplu decât să sape Primăria un şanţ şi să pună o ţeavă.
Îşi dorea să fie acasă la el ca la puşcărie: să tragă apa şi mizeria să dispară fără miros şi fără scandal cu vecinii. Însă, zice Vasile Frasilă, pufnind de nervi, nimeni de la Primărie nu a vrut să-l bage în seamă. Mereu era aşteptat de guarzi care-l luau de-o halipă şi-l zvârleau în drum.
‒ Îmi mai dădeau şi câte-o amendă, cred că am de plătit peste jumătate de miliard de lei vechi, socoteşte el repede, căci la cifre nu se încurcă deloc, s-a antrenat la barbut, în vreme ce la citit începe să-i fiarbă mintea, parcă-l şi auzi ţiuind şi scoţând abur prin cap ca un ceainic.
Şi atunci, văzând că nu poate pătrunde la edili, şi-a dat foc în faţa Primăriei. Au sărit ai lui depe margine şi l-au stins, dar tot a dat în pălălaie destul cât să-l convingă pe însuşi primarul Grigore Crăciunescu să vină la Casa Poporului. A venit, că era înainte de alegeri, și a plecat.

O CASĂ CA O ŢARĂ
Vasile Frăsilă mă conduce până la poartă mai mult ca să mă protejeze de năvala Codrenilor, care acum s-au găsit să ceară toţi deodată pământ şi veceuri de la Primărie, ajutoare de la guvern, bani de la Becali ‒ contra voturi, cinstit şi lăutăreşte, urând şi succes echipei Steaua ‒, proteze de la Prigoană, ajutoare de la Crucea Roşie şi îndurare de la Dumnezeu.
‒ A venit primarul aici în campania electorală, încheie Frăsilă povestea, ştergându-şi buzele unse de grăsime. A zis că conducta mai durează, da' că ne aduce un veceu ecologic. Şi noi l-am votat, că aici suntem 32 care votăm şi restul sub 18 ani, care nu votează, da' veceul nu l-am văzut nici până azi. Şi numai de alegeri vine cineva la noi, ne dă din gură câte ceva, ba veceu, ba loc de casă, noi votăm şi, după aceea, ciuciu!
‒ Ce se întâmplă cu voi la Casa Poporului din Paşcani se întâmplă şi în toată ţara ‒ încerc eu să glumesc, la plecare: toţi ne scufundăm în rahat, suntem ţinuţi la uşile Puterii, putem să ne dăm şi foc şi tot nu ne bate nimeni la poartă decât la alegeri, ca să ne mai promită ceva. Poate voi sunteți mai norocoși și până la urmă vă dă primarul un veceu.
‒ Ciu-ciu, ciu-ciu! strigă toţi.
Mă aşez cu fereală în maşină, să nu vadă copiii punga cu sandvişuri dintre mine şi şofer. Ştiu de dimineaţă că nu mai sunt bune, dar am uitat să le arunc.

( “Jurnalul Național”, 25 oct. 2009)


Hackerii din Drăgășani

$
0
0

 

             Presa internațională a decretat municipiul Drăgășani, din Vâlcea, drept capitală mondială a fraudelor pe Internet. Realitatea de la fața locului spune însă o cu totul altă poveste. Faimoșii hackeri sunt doar niște șmenari lacomi și plini de tupeu, de multe ori semianalfabeți.

 


Pentru mulți copii din Drăgășani, întâlnirea cu calculatorul a fost
un moment nefericit (Foto: Timi Șlicaru)
            Orașul Drăgășani, cu trista lui faimă de oaie neagră pe care s-au împuit căpușele Internetului, nu seamănă deloc cu o cetate asediată, așa cum scrie presa străină ori de câte ori relatează despre o nouă razie a poliției printre escrocii cibernetici. Ba te întâmpină dând bucuros din cozile tuturor câinilor vagabonzi ce forfotesc pe străzile prost asfaltate.
Și oamenii sunt prietenoși: intră ușor în vorbă cu străinii, îi întreabă, invariabil, dacă au auzit noutățile despre hackerii lor, cum le zic ei ‒ ce minuni au mai făcut, ce au mai scos la vânzare pe Internet, câți au mai căzut la arest, câți au mai murit striviți în mașinile lor scumpe. Întrebările nu le pun decât pentru a răspunde tot ei. Și se grăbesc să o facă. De la primar la măturătorul de străzi care adună chiștoace de pe jos cu o țepușă, toți abia așteaptă să înșiruie, cu un fel de mândrie și cu admirație ‒ uite de ce sunt în stare oltenașii noștri! ‒ legende despre hackerii din Drăgășani, cum au scos ei la mezat pe Internet, pentru fraierii cu bani din străinătate, primăria, catedrala, statuia lui Tudor Vladimirescu sau o școală.
În orașul numit de presa occidentală ("Los Angeles Times""Die Welt""The Sunday Times") "centru mondial al fraudelor pe Internet", acești infractori tăcuți și solitari și-au construit o aura de haiduci moderni care iau de la bogați și dau la săraci. Adevărul e că, în afară de complici, de prietenii și de familiile hackerilor, nimeni n-a primit vreodată ceva din pradă, însă toți localnicii spun, cu multă convingere, că urbea ar muri fără banii șterpeliți de haiducii lor, de care se arată atât de mândri. Toți descriu cu înflăcărare, ca și gazetele noastre, un oraș fără odihnă din cauza forfotei infatuate a hackerilor ‒ cu mașinile lor scumpe, zvârlind cu bani în toate părțile, să crape lumea de invidie. Însă, plimbându-te pe străzile găurite, în toate momentele zilei, nu regăsești nimic din freamătul acesta.
Scoasă de nenumărate ori la vânzare pe Internet, primăria din Drăgășani e tot la locul ei (Foto: Wikipedia)
În Drăgășaniul real, promenada, de la primărie la părăginitul hotel Rusidava, e pustie chiar și la sfărșit de săptămână. Doar câțiva rătăciți umblă haotic prin magazinele din centru, doi puști fumează în fața școlii, ‒ e acolo școala, la locul ei, nu s-a vândut! ‒, alți cinci stau grămadă pe un bancomat, din când în când câte o bicicletă veche plutește aproape ireal prin peisajul umed și anost. Nu se vede nicio limuzină, din sutele consemnate de folclorul local, nu se aude un claxon; de la terase, nicio măgăoaie nu basculează manele în oraș; niciun adolescent nu-și exhibă hainele scumpe și harnașamentele din aur cumpărate cu bani furați din codrii Internetului. De vânzoleala luxului folcloric amintesc doar casele de schimb valutar și ghișeele Western Union și MoneyGram aflate la tot pasul, robinetele prin care Occidentul credul își varsă valuta în buzunarele hoților din Drăgășani. Din ce în ce mai usor, pe placul pungașilor: "Acum ridici banii fără formular", anunță,  pe un afiș uriaș, una dintre cele 9 bănci din oraș.
Agentul-șef Cătălin Alexandru Toma, șeful Biroului de investigații criminale de la Poliția Drăgășani, nu înțelege cum a ajuns orașul său să aibă imaginea asta.
‒ Nu e niciun dezmăț al hackerilor, spune polițistul. Ei își fac de cap în altă parte, în București, în cluburi de fițe. Vin apoi aici și se laudă cu isprăvile lor, de multe ori inventate, apoi umflate de localnici. Dar dacă îi lăsăm la o parte pe hoții de pe Internet ‒ care, ce să zic?... îi avem, domnule, mulți! ‒, orașul e liniștit. Oameni la locul lor. Să nu se mai spună ca e un oraș de hoți. Numai niște furturi mărunte, ca peste tot în lume. Poate hoți în sensul de șmecheri, oți, dar nu în sens penal. Ăștia mai ales fierul vechi îl fură. Jumătate dintre țiganii din Rudărie muncesc în străinătate. Chiar muncesc! Ceilalți umblă prin oraș, scot și cuiele din gard, ar stoarce și fierul din spanac. Ultimul omor în Drăgășani a fost prin 2005, dar și acela întâmplător, la beție, nu premeditat. Tot de vreo trei ani n-a mai fost nicio tâlhărie sau altă infracțiune gravă.
Courrier international, nr. 912, 24.04.2008 
În acest oraș pașnic, Poliția afișează la gazeta de stradă, ca pe un succes propriu și ca pe un eveniment, o poză cu doi țânci prinși că au furat o trotinetă. În postul Crăciunului! În liniștea provincială a târgului, rămas fără industria de altădată, se aude la scară planetară țăcănitul neobosit al tastelor de la calculatoare. De adevărata criminalitate, cea comisă de acasă, la calculator, se ocupă Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Vâlcea. Anul trecut, DIICOT a arestat 23 de hackeri. N-a obținut nicio condamnare.
Mark este unul dintre acei nu se știe câți tineri din Drăgășani amețiți de mirosul banilor veniți parcă din neant, fără niciun efort. Arestat de DIICOT, el este judecat acum în stare de libertate. Numai așa am putut ajunge la la el, din om în om: după ce a ieșit din arest, nimeni nu s-a mai ferit să-l arate cu degetul. În sfârșit, banda nevăzută a lotrilor virtuali căpăta un chip concret.
‒ Nu vreau să-mi complic și mai mult situația, mormăie el. Și, oricum, nu am să spun ce n-am spus nici la anchetă.
 Știe că nu va scăpa. Se gândește că va lua o bilă albă pentru discreta lui colaborare cu presa. În cuvinte puține și fără pic de precizie verbală, căci, asemenea multor camarazi de-ai lui, Mark nu are decât opt clase și n-a citit nicio carte, el face puțină ordine în termeni.
Hackerii sunt mici genii ale informaticii. Pătrund într-un sistem doar pentru a dovedi că au fost mai buni decât cei care au conceput sistemul. O întrecere între două sau mai multe inteligențe, ca un meci de șah. Sunt, zice legenda zilelor noastre, un fel de cavaleri în căutarea gloriei, rătăcitori în lumea de dinolo, virtuală, trăiesc din vibrația unui triumf numai de ei știut ‒ fiindcă nu te poți lăuda muritorilor de rând cu așa ceva.
Crackerii sunt la fel de pricepuți ca hackerii, numai că nu au un cod de onoare: sparg un sistem și distrug totul fără nicio motivație etică sau materială, doar ca să facă rău.
Ei, giga-băieții din Drăgășani, nu sunt nici pe departe ași ai calculatorului. Nici hackeri, nici crackeri. Cei mai mulți sunt neșcoliti, n-au muncit niciodată. Au învățat de la alții câteva operațiuni simple și butonează mecanic la calculator. Agentul-șef Toma l-a cunoscut pe unul, Marius Căldăraru, zis Magnet, care nu știa nici să scrie. La anchetă, când l-a pus să dea o declarație, se uita la hârtie ca mâța în calendar. Nu știa să scrie. Nu fusese nicio singură zi la școală, măcar să fure ceva. Mai târziu, povestește polițistul, l-a găsit  într-o sală de Internet, țăcănea la tastatură de mama focului. Magnet învățase să scrie direct la calculator, știa numai literele de pe taste. De mână, nu putea nici să semneze.
Aceștia se numesc scammeri. Adică escroci. Țepari. Șarlatani. Își fac un cont cu identitate falsă pe un site de vânzări, cum ar fi cunoscutul eBay, scot un obiect la vânzare, primesc banii de la cumpărător prin Western Union sau MoneyGram, dar nu mai trimit prin poștă obiectul. Sau trimit la mișto, zice Mark, pietre, cartofi, pământ oltenesc. Pentru asta îți trebuie exact atâta geniu cât îi trebuie unui hoț de cartier să mânuiască pontoarca, atunci când sparge o ușă, sau hoțoaica, atunci când fură din balcoane: întinde prăjina cu cârlig în vârf și agață lucrurile lăsate de naivi la vedere în balcon, la etajele joase. Scammerii fac exact ce făceau șmenarii, când nu existau case de schimb valutar: în loc de teancul de dolari, schimbați pe șestache la colțul străzii, plasau hârtie de ziar. Sunt câteva progrămele ușor de procurat și de folosit. Informatică la nivel de TETRIS la viteza ceva mai mare.
Mihai Popescu-Matteo este unul dintre puținii scammeri din Drăgășani judecați și condamnați. Mark desenează prin oraș, cu ocoluri, drumul până acasă la Matteo.
‒ Acolo stă ‒ arată el de la distanță și se retrage, parcă s-ar teme să se apropie de clădire.
E un bloc cu trei etaje în care miroase, de la intrare, a varză murată și a cartofi fierți. Se vede la avizier că părinții scammerului n-au mai plătit întreținerea de aproape doi ani. Bătrânii nu deschid ușa decât după ce se conving că nu au de-a face cu vreun bătăuș din mafia escrocilor de pe Internet.
Valentina și Ștefan Popescu trăiesc într-un apartament cât un cavou, cu mobilă de 40 de ani, de la nunta lor. Stau cu perdelele trase. Bătrâna are mâna dreaptă în ghips. El e slab-slab și are ochii înfundați în cap ca la cei loviți de boală lungă. Doar o carpetă cu populara, exasperanta "Răpire din serai"și portretele lor, colorate manual și înrămate, mai invioreaza interiorul cu aspect de lazaret.
‒ Mihai al meu fu bolnav de mic ‒ își începe batrânul jelania. Făcu decât opt clase. Dupa care, seral. Nu lucra, că fu tot bolnav. Se folosiră de el, îl trimiseră cu buletinul de scoase bani de la bancă. Deci el fu "săgeata", omul de scotea bani cu buletinul lui. Ailanții, care-l trimetea, care scria la calculatoare, ierea "pianiști". Pe Mihai al mieu îl prinseră și e la pușcărie, "pianiștii"îmblă pin Drăgășani cu mașini și cu fete dupe ei. Dacă știam ce făcea, îl tăiam cu mâna mea și cu varză-l mâncam. Dar acu... el e la închisoare… suferă sărăcuțul, nici nu mai are 40 de kile… La vorbitor mi-l aduse în scaun cu rotile. Dacă pățește el ceva, nu murim și noi, ca părinți? De durere. Că, bun, rău, e copilul nostru.
O "săgeată" precum Mihai Popescu are 10-20 la sută din suma care vine pe numele lui. Acești nefericiți comisionari, aleși din rândul declasaților sau al celor cu inteligență pe sponci, semnau niște hârtii la ridicarea banilor și atunci vinovăția lor a fost mai ușor de probat în instanță. "Pianiștii" s-au folosit până și de moș Ilie Grigoroiu, un amarât care duce prapurii la înmormântări și mai manâncă și el câte un colac și ceva colivă. La anchetă s-a dovedit cu acte că batrânul era prea idiot ca să-și fi dat seama ce făcea și a fost lăsat în pace.
Când s-au terminat proștii din oraș și din satele din jur, "pianiștii" au început să-și dea adrese din străinătate, în special din Anglia, unde nici nu se cereau acte ca să scoți banii, ci doar datele tranzacției: expeditorul, suma, parola, așa cum începe să fie și pe la noi. Acum, un comisionar scoate banii din Anglia și îi aduce în țară la ciorap. Iar ei, maradoniștii Internetului, s-au extins și la falsificare de carduri bancare. Cu aceasta s-a terminat perioada romantică. Peste ei și-au aruncat năvodul cei mai temuți criminali.
‒ Nu numărul lor ne îngrijorează, spune procurorul Valentin Preoteasa, șeful DIICOT Vâlcea, ci lacomia lor și faptul că a început să se intereseze de ei crima organizată.
Scammerii drăgășăneni spun că ei țin orașul cu bani. Chiar se revendică, susținuți și de simpatia oarbă a concitadinilor, drept un fel de infractori de utilitate publică. Dacă n-ar fi ei, dacă n-ar pune ei pe oraș furtunurile lor cu bani, alimentate din naivitatea bogătașilor, orașul s-ar usca și ar muri ca un lan în secetă. Însă adevărul, zice Mark, este că ei nu cheltuiesc în Drăgășani. Nu au nici unde și nici pe ce.
Vasile Ciobanu
Vasile Ciobanu are 25 de ani. A făcut un liceu la seral. N-a muncit niciodată; nici nu știe, de altfel, să pună două paie în cruce. Întâi a fost "săgeată", apoi "pianist". E judecat și el în stare de libertate. Umblă prin oraș cu un Audi de 80.000 de euro. Unul ca el unde să-și cheltuiască banii, între 5.000 și 10.000 de dolari pe lună, în așa fel încât să vadă toți cunoscuții lui? ‒ fiindcă nu are niciun farmec să-ți plesnească buzunarele de bani și să nu crape nimeni de invidie. Acesta este de multe ori scopul în viață pentru o generație de copii crescuți prin sălile de Internet.
La Pizza Top, chiar dacă ar mânca un cuptor de pizza odată, nu ar impresiona pe nimeni cu o cheltuială de o sută-două de lei. La Taverna Karma poți să bei o cisternă de cafea și tot nu ieși în evidență. Casa Verde, restaurantul cel mai răsărit din oraș, are nume frumos, titlul unei cărți de-a lui Mario Vargas Llosa, dar scaune de metal, ieftine, și prețuri ca pentru bugetari. Time Out și Club Caramel încheie scurta listă a locurilor de întâlnire pe care orașul le oferă tinerilor săi locuitori. Discoteca s-a închis demult, la fel cinematograful. Iar Muzeul Vinului, încă vizitabil, nu este tocmai ce și-ar dori niște băieți de valoarea lor, valoarea lor. N-au un mall unde să spargă bani, nu tu o popicărie, o piscină, drumuri cât de cât pretabile la o întrecere cu mașinile, noaptea... Poate toamna să fie mai multă animație, când se deschid mustăriile și sfârâie micii pe grătare. Viile și micii sunt mărci locale. Mugur Isărescu, Radu Vasile, Valeriu Stoica au aici podgorii înfloritoare. Iar micii, se spune, au fost inventați chiar de un drăgășănean, negustorul Iordache M. Ionescu, pe la 1880.
Afaceristul Dan Parpală, auzind cât bănet ajunge pe din dos în Drăgășani, s-a gândit ca ar putea da lovitura cu un cazinou. Miadona. Acum e deja un fost cazinou.
‒ Am adus întâi o ruletă, să văd cum se-nvârte treaba. Dar hackerii nu veneau aici să joace. După 7-8 luni, a trebuit să închid ruleta fiindcă avea un consum mare de energie, care nu se acoperea, măcar asta, din încasări. Am lăsat doar mesele de biliard, dar nici aici nu vin. Ei au locurile lor în București, în Pitești, în Râmnic...
Nici măcar calculatoarele, armele haiducilor, nu se vând bine în Drăgășani.
‒ Magazinul din Drăgășani merge cel mai prost ‒ spune Vasile Rusu, patronul lanțului de magazine de electronice EMA. Mai prost chiar decât magazinul din Corabia, oraș cu populatie aproximativ egală, dar unde nu s-au semnalat hacker. Nu e o afacere să vinzi calculatoare sau component în Drăgășani.
Nici la Domo vânzarile nu trec de media celorlalte magazine din țară. Iar la CIPSIT, unde se vând numai componente, praful acoperă câteva plăci de bază și niște tastaturi.
‒ Este de necrezut așa ceva într-un oraș ca Drăgășaniul, unde la fiecare  a doua casă este un hacker! ‒ izbucnește mirat-indignat Alin Barbu, directorul ziarului local. Asta e situația!
Numai 4 sau 5 dintre scammeri au băgat banii, la vedere, în case sau în afaceri. Sunt din familii mai bune, au acoperirea averilor de familie pentru capitalul negru. Ceilalți, adolescenți năuciți de ploaia de bani căzută pe capetele lor, fără să știe ce înseamna un ban muncit, și-au cumpărat mașini, mașini, mașini, iar restul l-au risipit cu furie, fără nicio socoteală. Din banul nemuncit nu răsare nimic.
"Săgețile" sunt mai greu de prins de când pot ridica banii făre să mai completeze un formular (Foto: Viorel Ilișoi)
Câțiva su și murit în mașinile lor scumpe.
Dragoș Brănetu venea cu BMW-ul de la o discotecă din Pitești. Ca să se dea mare, a călcat accelerația până aproape s-o sudeze de podea. S-a răsturnat într-o curbă și a murit strivit în mașină. Avea doar 22 de ani. Prin oraș se spune că l-au omorât niște justițiari din Poliție, care știau că e unul dintre cei mai lacomi scammeri, dar nu puteau dovedi nimic. Nu există nici cele mai mici indicii pentrru așa ceva. Dincolo de adevăr sau neadevăr, remarcabilă este ușurința cu care oamenii din Drăgășani pun giulgiul legendei peste haiducii lor cibernetici. Mulți nu consideră că scammingul este o infracțiune. Zic: “Ce vrei? Nu le bagă mâna-n buzunar la americani. Ei trimit banii. Prost e cine dă, nu cine cere. Și lasă, că au de unde!
 Altul, Sorin Țurică, s-a izbit cu Mercedesul într-un stâlp de lângă Palatul Cotroceni. Luase trei fete dintr-un club, dându-și aere cu comenzi extravagante și cu cheile Mercedesului învârtite pe degete, ca să le plimbe. Au murit toate trei în mașină. Pe loc.
 Dan Aleodor s-a răsturnat cu un Ford Focus. Au murit și ceilalți trei scammeri care erau cu el în mașină.
Dorin Surugiu a murit tot așa, ca într-un film care se repetă: mașină scumpă, carnet luat pe bani, viteză mare, rostogolire. Și nu e el ultimul din seria de figuranți morți în acest rol sinistru. Au mai murit și alții. Niciunul nu era băut, pentru că asta este o regulă de fier la șarlatanii de pe Internet: fără alcool. Alcoolul te face să greșești. Și când greșești, ești prins.
Matteo, nătângul de la închisoare, a fost cumva mai norocos, dacă se poate spune așa: într-un accident de mașină, în timp ce era dus în alt oraș ca să scoată niște bani, și-a pierdut un ochi.
Alt fals pe care-l flutură scammerii prin Drăgășani este acela că site-ul de licitații eBay a investit milioane de dolari în România pentru a-i contracara, iar patria ar trebui să le fie recunoscătoare.  Procurorul Valentin Preoteasa, abia ițindu-se dintre mormanele de dosare de la DIICOT Vâlcea, restabilește adevărul:
‒ De fapt, cei de la eBay ne-au adus doar un laptop uzat, un stick de memorie mai mic de un giga și un calculator mic, de buzunar. Atât.
Mărunta contribuție a fost adusă de o bulgăroaică, Albena Spasova, specialistă în combaterea criminalității cibernetice. A venit însoțită de câțiva agenți de la Secret Service și a stat mai mult în hotel, cu jaluzelele trase, fără măcar să vorbească la telefon și pândind înspăimântată cum hackerii vâlceni dau târcoale hotelului în mașini luxoase. Așa a declarat ea pentru "Los Angeles Times".Articolul acela a făcut înconjurul lumii, iar lumea s-a întors înfricoșată cu ochii spre Drăgășani și Râmnicu Vâlcea, iadul Internetului. Stătea ascunsă Albena, dar n-o căuta nimeni. A ieșit doar să ducă la DIICOT o hârtie, în dosarul unui scammer, iar asta a facut-o eroină în SUA.
Procurorul Preoteasa, despre care "Los Angeles Times" nu a scris, nu are figura unui erou. Pe capul lui, scammerii ar fi pus 50.000 de euro. Umblă cu pistolul în buzunar. Condițiile în care lucrează, înghesuindu-se cu alți doi procurori și cu o grefieră în două cămăruțe, fără aparatură, fără experți informaticieni, cu salarii ca la stat, facând și câte 30 de percheziții într-un singur dosar, toate acestea l-ar fi făcut, în SUA, cel puțin personaj de film. Un eoru modest, care, atunci când intră grefiera în birou, își ia dosarele și bântuie cu ele în brațe pe la toate etajele în căutarea unui loc unde ar putea să dea, în liniște, un interviu cu puținele lucruri pe care le poate spune despre munca lui.
Gheorghe Iordache (Foto: Viorel Ilișoi)
Primarul Gheorghe Iordache se bucură copilărește de câte ori are ocazia să povestească năzdrăvaniile "pianiștilor" din Drăgășani, cei care au scos primăria la vânzare.
De fapt, sunt doar povești, din nou. N-a văzut nimeni anunțul pe site. Poți să vinzi de o mie de ori un telefon sau un laptop care nici măcar nu există, dar nimeni nu trimite 100.000 de dolari sau mai mult prin Western Union pentru o clădire văzută doar în poză sau pentru un avion de vânătoare, așa cum se povestește prin oraș și cum spun gazetele. Și totuși primarul a repetat zâmbind aceste trăsnăi la fiecare interviu, vegheat de zâmbetul misterios al Giocondei, o copie de bună calitate care-i înnobilează biroul, iar presa, însetată de senzațional, a preluat după ureche ce știa și primarul din auzite.
Pe de altă parte, edilul contrazice indignat opinia generală că hoții din piața virtuală ar întreține orașul. În primul rând, sunt vreo 3.000 de drăgășăneni care muncesc cinstit în străinatate și trimit bani acasă. Pe munca lor s-au înmulțit mașinile în oraș: numai impozitul pe cele 5.505 autoturisme aduce la buget peste 600.000 de lei. 1.302 firme, și ele plătitoare de impozite, sporesc bugetul local până la 25 de milioane de lei.
Marele combinat de teniși de Drăgășani, cu 3.000 de muncitori, care a făcut renumele orașului în comunism, a falimentat, dar șomajul nu trece de media pe țară. O fabrică de încălțăminte de lux, care produce pentru marile case de modă din lume, dă de lucru la 100 de oameni. Magnetto Wheels, cea mai modernă fabrică de jante din Europa, are și ea, aici, 400 de angajați. Alți 200 de drăgășăneni fac plăci de cauciuc pentru francezi. 100 fac lanțuri gal (de genul lanțului de bicicletă). Chiar și fabrica de muniție cumpărată de Gigi Becali, deși nu lucrează și are mari datorii la bugetul local, tot plătește 100 de angajați pentru paza și întreținerea utilajelor. Plus băncile, magazinele, școlile, fabrica de cherestea, fabrica de lacuri și vopsele pentru mobilă. Cu 10 milioane de euro atrași din fonduri europene,  Drăgășaniul le poate da cu tifla șmenarilor cibernetici. Și poate își va recăpăta vechea faimă de centru viticol când se vor reface zecile de hectare de vie distruse după retrocedare și când viitorul Monument al Strugurelui, luminat din interior, va fi vizibil de la 50 de kilometri. În câteva luni va fi gata marele strugure. Și cinematograful cel nou. Dintre toate ambițiile primarului, numai observatorul astronomic a fost respins de Consiliul Local. Dar primarul, care nu va mai candida, speră să-l facă și pe acesta. Pe banii lui. Are de unde. Doar e stră-strănepot al marelui negustor Iordache M. Ionescu, cel ce ne-a blagoslovit, se spune, cu micii.

Cotidianul, 12 februarie 2008


Încă un reportaj dintr-un sat acoperit de nămeți

$
0
0
Sinistrații ăștia sunt chiar enervanți. Apar mereu pe la televizor, din vizuinile lor de sub zăpadă, și se plâng că n-au aia, n-au aia, că nimeni nu le spune nimic, nimeni nu le dă nimic, nu îi sprijină nimeni cu nimic. Reporterii se bagă în nămeți până la gât sau se suie pe casele îngropate în zăpadă, ca niște cocostârci, și scot pe plisc aceleași psalmodii de sfârșit de lume, împănate cu metafore școlărești: “necuprinsul de gheață”, “infernul alb”, “pustiul de zăpadă”. Totul pe un fundal de muzici grave. Ca să te impresioneze. Să te țină lipit de ecran.
Fotografii de Alexandru Molovata
            Aud vorbele astea în tramvai, în drum spre Băneasa, dimineața. E viață la mâna a doua la televizor. Eu voi avea ocazia să o văd cu ochii mei. Merg spre sediul trustului Intact, unde ne întâlnim mai mulți voluntari, colegi din trust, ca să ducem ajutoare în nu știu ce sat de prin Buzău.
            Alții s-au ocupat să strângă mâncare, haine, medicamente pentru sinistrați, să facă rost de transport pentru noi, voluntarii. Noi venim la de-a gata și urcăm într-un autocar cald și încăpător, un hotel pe roți. Nu suntem chiar așa de mulți, abia ocupăm jumătate din scaune, semn că e voluntariat adevărat, nu ordin de la trust. Puțini, dar veseli. Parcă plecăm într-o excursie.
            Mașinile cu ajutoare au plecat înainte, altele vor veni din urma noastră. N-avem nicio grijă. Necazurile văzute la televizor sunt departe. Ce vedem noi pe geam, din fuga autocarului, nu seamănă deloc cu ce știm din presă. Parcă alunecăm pe luciul unei felicitări de Crăciun, una imensă, cât Bărăganul, cu brăduți încărcați de nea, case cu căciuli pufoase, câmpuri înțesate de turme de bivoli albi, cocoașă lângă cocoașă. Numai cadourile mai lipsesc. Și Ștefan Hrușcă. Însă după vreo oră, când o cotim din drumul principal spre comuna Glodeanu-Siliștea, o mână haină rupe ilustrata și ne aruncă pe un drum îngust, un defileu tăiat prin zăpada înaltă cât autocarul. Matahala are loc doar de două degete de-o parte și de alta.
            Intrăm într-un sat. Câțiva copii sunt înșirați pe marginea drumului, adică sus, pe meterezele de zăpadă. Cum stăm tolăniți în scaune, le ajungem cu capetele la genunchi. Câțiva electricieni umblă la firele de pe stâlp doar înălțându-se în vârful picioarelor. Stâlpul indicatorului de intrare în localitate e îngropat, se vede doar numele, Corbu, parcă scris în aer. Un vlăjgan aleargă pe deasupra, sare peste indicator, coboară niște trepte și dispare într-o văgăună. În urma lui răsar din gaură, ca niște iepuri din vizuină, femei și copii îmbrăcați cu haine în toate culorile posibile. Ne repezim cu aparatele de fotografiat să prindem, prin parbriz, această apariție miraculoasă a oamenilor din nimic. Putem doar bănui că acolo, sub zăpadă, e o casă.
            Primul rând de case, din marginea satului, e acoperit cu totul. A fost prima linie de rezistență în fața viscolului. Din al doilea rând de case, doar acoperișurile se mai văd. Oameni și câini se adună în jurul hornurilor, din care ies funii subțiri de fum. Însă de la al treilea rând de case încolo priveliștea e una obișnuită, de iarnă. E o iarnă bogată, poate prea bogată, e drept, dar nu seamănă nici pe departe cu dezastrul endemic de la televizor. Nici primul, nici al doilea, nici al treilea sat străbătut cu autocarul nu sunt, cum se spune în presă, "sate întregi acoperite de viscol". Reporterii de televiziune aleg să transmită numai din casele mărginașe, îngropate în zăpadă. Sunt imagini într-adevăr impresionante. Șocante.
            În Casota, următorul sat, la fel. Mai departe, în Văcăreasca, la fel. Drumul a fost desfundat, sunt săteni la magazinul din centru, sunt urme pe zăpadă și în fața discotecii "Ultimul imperiu".
            Mai departe de Văcăreasca nu se poate trece cu autocarul. Fiindcă aici sunt trase pe marginea drumului câteva camioane militare, cu prelată, pline cu ajutoare. Vreo douăzeci de oameni se împing, se înghiontesc. Unul strigă niște nume de pe o listă și încearcă în zadar să facă ordine. Mai vin și alte camioane din fața noastră, parcă ar fi manevre militare în Văcăreasca. Autocarul nu încape pe lângă mașinile armatei. Coborâm și o luăm pe jos spre Cârligu Mare, ținta noastră. Mai sunt câțiva kilometri până acolo. Zăpada e rasă până la asfalt, e mai bine de mers decât pe trotuarele din București. Doar vântul, scăpat din labirintul caselor, izbește cu furie. Dar noi am venit pregătiți și pare că nimic nu ne poate sta în cale: nici gerul năprasnic, nici viscolul năprasnic, nici iarna năprasnică prezentate năprasnic la televizor ‒ pare că tuturor reporterilor de televiziune li se dă acest cuvânt, în cantități mari, când pleacă pe teren, cum li se dă muniție ostașilor înainte de luptă.
            Pe la jumătatea drumului ne oprim cu răsuflarea tăiată. În fața noastră se înalță un deal de omăt de patru-cinci metri. Un drum îngust, cât lama buldozerului, îl despică în lung ca pe un caș tăiat cu coada lingurii. Trecem în șir indian printre feliile colosale și din nou simțim furnicături pe spinare.
‒ Uau! exclamă o fată de la PR uitându-se în sus.
Pe toți ne copleșește semeția brutală a troienelor.
            Nu trebuie să fie satele acoperite cu totul de zăpadă ca să se poată spune că sunt calamitate. E de ajuns să ai undeva în drum o barieră de omăt ca asta și atunci tot satul ar fi izolat de restul lumii. Nu intră și nu iese nimeni, ca în cetățile asediate. Mori cu zile. Cum s-a și întâmplat.
            Ieșim din canion și ajungem în Cârligu Mare. Și aici, tot așa, zăpada astupă doar casele mărginașe. În rest, dacă ajunge până la genunchi. Ici-colo, pe la răscruci, pe unde vântul a găsit loc să-și mâne caii, s-a înălțat cât gardul. Dar e frumos să fie zăpadă mare, e chiar idilic, ca în Coșbuc.
            Ne îndreptăm spre biserică, unde mașinile cu ajutoare au ajuns înaintea noastră. Trebuie să le descărcăm și să cărăm pachetele în brațe acasă la bătrâni, la bolnavi, la neputincioși. Și le vom face și cărări în curte. Din urmă ne-au venit de la București treizeci de lopeți nou-nouțe, odihnite, numai bune de pus la treabă. Le și văd pe fetele de la trust, că sunt mai multe fete decât băieți, cum aruncă zăpada cu mânuțele lor învățate cu pixul și cu microfonul. Și cum cară saci de cartofi sau cutii cu lapte.
            În capătul uliței mă întâmpină un bătrân. A ieșit la poartă ca să vadă ce e cu ceata asta voioasă de băieți și fete, revărsată pe uliță.
‒ Cu ce ne sprijiniți? face spre mine.
‒ Am adus mâncare, zic.
‒ Lasă, bre, mâncarea. Cu ce ne sprijiniți?
            Se recomandă Paul Vasilescu, 67 de ani. Are o mână ruptă, a căzut de pe scară, zice. Altfel, ar lua o lopată și ar muta omătul, nu ar sta ca muierile la poartă să se uite cine trece pe drum, să caște urechea la cine ce spune. Omul zice că nu vrea conserve de la "Jurnalul Național"și de la "Antena 1". Treaba noastră ar fi să punem biciul jurnalistic pe spinarea primarului ca să țină drumul deschis. Că dacă se poate umbla, atunci vine mașina cu marfă, omul se duce singur și-și ia mâncare de la magazin. Și poate să intre Salvarea în sat când are nevoie cineva. A murit unul, săracul, mai la vale, unde fâlfâie baticele alea negre la poartă. O săptămână l-au ținut în casă până a putut legistul să intre în sat. I-a făcut autopsia chiar acolo, pe masă, în odaia dinspre drum. Când ai drum, poți să te duci la serviciu. Poți să te duci la doctor. Poți să te duci la apă. Apa de la fântânile din sat nu e bună de băut. E amară, nici vitele n-o beau. Doar la marginea satului sunt câteva fântâni cu apă bună. Să vii cu găleata de la capătul satului, prin zăpada pe alocuri cât gardul, nu e chiar în putința oricui. Cine nu e în stare să-și aducă apă de la fântână topește zăpadă și bea. Îi scrâșnește praful în dinți, dar măcar nu moare de sete. Așa, fără drum, satul e o închisoare, o insulă. Abia în dimineața asta a fost deszăpezit drumul, după două săptămâni de izolare, și foarte probabil tocmai ca să poată ajunge mașinile noastre cu ajutoare. De altfel, fâșia fără zăpadă se termină la biserică, unde vom descărca pachetele.
            Peste toate, satul nu are lumină de două săptămâni. Cârligu Mare, spune Vasilescu, e oricum înapoiat, ca mai toate satele românești. Dacă îl mai lași și fără curent, îl arunci direct în epoca primitivă. Unii și-au tras gaz în casă, și-au pus centrale pe gaz. Dar fără current, centralele alea nu-s decât niște cutii de tablă. Lemne nu și-au făcut de toamna, că s-au lăsat în baza gazului. Și acum le crapă mobila în casă, de ger. Cine le împrumută lemne pe cancerul ăsta, într-un sat sărac, dintr-o zonă fără păduri?
            Telefoanele mobile s-au descărcat de mult. N-ai cu ce suna la un copil, la o rudă, să le spui că mai trăiești, să-i întrebi dacă mai trăiesc. Un televizor să afli ce se mai întâmplă în țara asta... Poate se anunță că s-a pornit cineva spre ei să-i scoată din zăpadă, poate le spune cineva o vorbă bună la televizor, să-i încurajeze. Sunt două generatoare cu benzină în tot satul. Dar fiindcă nici benzina nu curge la burlane, în cele două săptămâni de izolare generatoarele n-au pornit decât ca să încarce câteva telefoane mobile. Cum se lasă întunericul, oamenii se bagă sub plăpumi și nicio luminiță nu se mai zărește în întunericul alb.
            ‒ Dacă aveți, dați-mi o brichetă din aia cu luminiță, ne roagă mai târziu moș Dumitru Iancu pe mine și pe Alexandru Molovata, șeful fotografilor de la Jurnalul Național.
Am dat de moș Dumitru la marginea satului orientându-ne după un coș de fum ieșit de-o palmă din zăpadă. Din drum, am pășit direct pe acoperișul casei lui. Ne-am învârtit o vreme cu lopețile în mână și până la urmă am observat mișcare într-o groapă săpată în zăpadă. Erau acolo bătrânul, nevastă-sa și fiul lor ‒ un bărbat deșirat, lovit de dambla. Dă întruna din cap ca un cățel de parbriz și, deșirat și palid cum e, n-ar putea să mute de colo până colo o găleată cu apă.
‒ Băiatul nostrum e cu probleme, zice bătrâna.
Am coborât la ei în văgăună și acum ne roagă să le dăm, dacă avem, ceva de luminat: dacă nu o brichetă, poate o lanternuță, niște chibrituri, lumânări. N-avem așa ceva. N-avem decât două lopeți de la mogul, noi și neastâmpărate.
‒ Atunci, zice femeia, vă rugăm să dați zăpada de la barabolica aia, poate dau ăștia drumul la curent și mai vedem și noi ceva la televizor! Suntem singuri, televizorul ne mai ține de urât.
            Alex merge pe streașina casei până în dreptul antenei și o dezgroapă. Apoi sapă tot mai adânc, până ajunge la nivelul geamurilor. Când lumina pătrunde în sfârșit în casă printr-un colț de geam, bătrâna se repede și trage perdelele. Ne cheamă în casă, ne dă să mâncăm slanină cu pâine și ne face câte o cafea la aragaz, sacrificând un chibrit din cutia pe terminate. A prins-o potopul cu trei butelii pline în casă. A avut noroc. Stăm toți în veranda casei de sub zăpadă și bem cafea. De la sinistrați. În casă e cald. Căldura trece prin plafon și topește zăpada. Sunt vagoane de omăt deasupra. De câteva zile a început să picure apa printre scândurile tavanului. Bătrâna știe ce înseamnă asta: că poate să cadă casa peste ei. Podul și pereții verandei s-au curbat sub apăsarea zăpezii. Dacă nu se rupe acum casa în două sub greutate, atunci se va prăbuși, cu pereții muiați, când se va topi atâta amar de omăt. Să încerci să-l muți cu lopata e ca și cum ai lua cu lingura din mare. Poate numai cu câteva zeci de oameni sau cu niște utilaje.
‒ Dacă se dărâmă, se dărâmă peste noi. Eu de-aici nu plec! spune hotărât moș Dumitru.
            Stau toți trei în groapă și așteaptă o minune. Nici apă nu-și pot aduce singuri, deși fântâna e la vreo sută de metri, una dintre puținele fântâni cu apă bună. Batrâna ne roagă să-i aducem niște apă, că s-a săturat de zăpadă topită.
            Urcăm în curte, la vreo trei metri, traversăm grădina pe zăpada întărită, trecem peste gard, din care se văd doar vârfurile parilor, apoi escaladăm un dâmb, coborâm pe niște trepte săpate în zăpadă și în sfârșit ajungem la fântână. La întoarcere, unul urcă pe trepte, celălalt îi dă gălețile pe rând. Și tot așa le coborâm. Bătrânii n-ar fi putut face treaba asta. Aproape de casă, calc mai apăsat și mă afund în zăpadă până la brâu. Noroc că am două bidoane cu capac, nu mă ud. Gălețile sunt la Alex. Când se întoarce să mă scoată din nămeți, observ că o găleată are însemnele PDL-ului. Găleată de campanie.
            În drum spre biserică văd câțiva săteni cu geace de fâș cu sigla PNL.
            Dinspre biserică vin pâlcuri-pâlcuri de oameni cu brațele pline de pachete. Femei, copii, bărbați în putere.
‒ Aștia nu-s de la noi din sat! zice un sătean, cârligean,  Iulian Radu, oprindu-se din lopătat.
Îi taie cu privirea, pe sub sprânceană, pe veneticii care s-au băgat primii la ajutoare. Zice lovind nervos cu lopata în zăpadă:
‒ Aștia stau la șosea si pândesc când vin ajutoare. Se anunță între ei, din sat în sat. Și unde vin ajutoarele, hop și ei ca lăcustele. E bătăia asta urâtă pe ajutoare, dom'le. Rușinea lumii suntem. Unde te duci în țara asta, când se dă ceva, e cu bătaie, e cu care-i mai tare și cu care ia mai mult! Și dacă are nevoie, și dacă n-are, se bagă să ia! O fi și sărăcie, dar e și multă nesimțire. Domnule, când mai aduceți ajutoare, dați-le voi cu mâna voastră la cine are nevoie. Că dacă le lăsați aici, ajung numai la unii, nu și la alții. Ce s-a ales de camionul de pui congelați? L-au îmăpărțit între ei o mână de șmecheri!
            Aterizezi din București într-un sat oarecare, n-ai de unde să știi cine e flămând și cine se preface, cui să-i dai și cui să nu-i dai. Noroc cu părintele Marian Tudor, le împarte el cum știe mai bine, că el cunoaște satul. Dar nici așa nu-i mulțumită lumea, că unii îs pocăiți și nu primesc nimic, alții cică primesc prea puțin, alții că de ce le-ai dat doar cartofi, ce, ei nu se califică pentru carne?
‒ Mie popa nu mi-a dat nimic, că a zis că bărbată-miu are tractor, cârcotește o femeie.
Dacă le împărțea primarul, tot nu era bine. Mereu e cineva nemulțumit, oricine ar împărți ajutoarele.
            Mai încolo mă reîntâlnescu cu Alexandru Molovata. Rânește zăpada în fața unei porți. Trecea pe-acolo, a văzut o bătrână căznindu-se de una singură, i-a luat lopata din mână și s-a încins el la bătaie cu nămeții. Și dă-i, și dă-i, cu aparatul de fotografiat la gât. Nu e deloc ușor să tai omătul bătătorit și înghețat, apoi să-l arunci la doi-trei metri. Cer și eu o lopată și îi vin în sprijin lui Alex. Când terminăm, el pleacă spre biserică, eu mai rămân pe uliță. Aflu, din vorbă în vorbă, că un bătrân de 84 de ani n-a mai ieșit de câteva zile din casă, nu știe nimeni dacă mai trăiește sau nu. Mă întorc la femeia căreia i-am făcut cărare la poartă cu Alex și o rog să-mi împrumute o lopată ca să despic omătul până la bătrânul ăla, vecinul ei. Și nu vrea să-mi dea lopata.
‒ Vă rog!
Nu vrea și pace. Că dacă i-o stric?
            În afară de câțiva oameni organizați de preot, care umblă cu lopețile din poartă în poartă, nu găsești pe mulți care să se poată lăuda că s-au interesat și de viața altora. Mă întorc la Iulian Radu și îi spun de moșul rămas în casă. Iulian sare gardul, de fapt pășește pe zăpadă pe deasupra, și începe să-și facă drum din curte spre uliță. Se vede că zăpada e neatinsă, deci n-a intrat și n-a ieșit nimeni. Ne vine în ajutor un băiat de vreo douăzeci de ani, Adrian Tudosie. E din București. A venit aici, în sat, la bunica lui, când a aflat ce se întâmplă. Iulian merge cu lopata înainte și la un colț de gard dezgroapă de sub zăpadă un câine, apoi încă unul. Potăile încep să latre. Se bucură.
Îl găsim pe bătrân în ușa casei. Înfofolit într-o șubă, cu un fes tras peste o broboadă veche și soioasă. Pe masa din tindă sunt câteva castroane murdare și o bucată de mămăligă înghețată bocnă. Bătrânul stă în mijlocul satului, dar zile la rând nu l-a băgat nimeni în seamă.
‒ Fiecare e pentru el, murmură moșul cu o voce sugrumată.
Mă jenez să-l întreb unde și-a făcut nevoile zilele astea. Acum, Iulian, cu forțe împrospătate de camera de filmat întoarsă spre el, dă frenetic din lopată, face o cărare până la veceu. Apoi duce o ramificație până la stogul de coceni din grădină și alta până la grajd. Moșul ține acolo o mârțoagă. Îi pune în iesle un snop de coceni înghețați și îi dă apă amară de la fântâna din curte.
            ‒ Oameni buni, mai ajutați-vă și voi între voi! le spun lui Iulian și bătrânului când plec. Și când ajung spre seară la biserică la fel le spun, pe un ton șăgalnic, și sătenilor care stau în drum și se uită la colegii mei cum descarcă o mașină cu lapte și cu pâine.
‒ Ia hai să punem și noi mâna, își fac curaj niște femei. Ne înșirăm de la mașină până la ușa bisericii și dăm pachetele din mână în mână. Îmi fuge gândul la o secvență din "Secretul din Santa Vittoria", când toți oamenii din sat se înșiraseră pe o distanță enormă și dădeau din mână în mână sticlele de vin, avuția lor, ca să le ascundă de nemți. De fapt, nu sutele de mii de sticle de vin erau marea lor avuție, ci solidaritatea lor. Earu toți acolo, în frunte cu primarul lor, Bombolini, interpretat de Anthony Quinn. Aici, nici pomeneală de primar. Suntem doar noi și câțiva oameni săraci dintr-un sat sărac și îmbătrânit de la marginea Bărăganului. Atât de săraci, încât beau apă din găleți pedeliste și poartă fâșuri de la liberali. Și nici vin de ascuns din calea potopului nu au. Doar multă zăpadă.

(Jurnalul National, 16 februarie 2012)

O zi din viața unui salvator anonim, voluntar pe frontul zăpezii

$
0
0

Marian Căpățână, un tip de la BGS. Salvează vieți. (Fotografii de Viorel Ilișoi)
E un tip de la BGS. Atâta-i! Un bodyguard atletic, nu gorilă din aia cu gât gros, cu uitătură cruntă. S-a trezit pe la cinci dimineața. Și-a făcut cafea și a pus-o în termos. Iese tiptil ca să nu-și trezească nevasta și copilul, un ăla micu' de patru ani și-un pic. De o lună de zile, de când au dat zăpezile astea, el n-a prea stat pe-acasă. I-a lăsat dormind și i-a găsit dormind. În drum, ia și un reporter în mașină. Așa i-a spus șeful. E obișnuit cu asemenea tovărășie.
            Convoiul de mașini de teren gonește spre comuna Lopătari, de undeva din Munții Buzăului. Pe lângă Vulcanii Noroioși, acum înzăpeziți.
‒ Biți, ești aici?, se aude o voce în stație, în toate mașinile.
E șeful.
‒ Da, chiar în spatele tău, hârâie Biți de undeva din coloană.
‒ OK. Simțeam eu o respirație proaspătă și parfumată în ceafă...
Tânărul râde.
‒ Zilele trecute am fost cu ajutoare în Vrancea, începe el după ce se liniștește din râs, atent la drum. Șoseaua încă nu era curățată ca acum, doar pe anumite porțiuni. Se mergea greu. Cam pe-acolo ‒ arată cu capul în față, pe firul șoselei ‒ era trasă pe dreapta o Wolă de la o firmă de deszăpezire. Stătea suspendată pe suporți, pe cataligele alea de metal, și roțile se învârteau de mama focului în gol. Ieșea o fumăraie ca la draci. Da, domnule! Mecanicul era în pauza de masă, mânca cu lingura din borcan și tura motorul în gol ca să ardă cota de motorină și să-și facă numărul de kilometri la bord.
            Totuși, făcea omul ceva. Avea activitate. În primele zile ale ninsorilor tânărul de la volan a văzut și mai rău de-atât. Trebuia să ajungă într-un sat de pe lângă Râmnicu-Sărat, să ia de-acolo un băiat de șapte ani și să-l ducă la spital, la operație. Erau mai mulți voluntari de la BGS. În față mergea un Hummer, o mașină de câteva tone, cu sute de cai putere. Un tanc pentru civili. Hummerul se izbea ca berbecul în zidul de zăpadă și înainta în forță până se bătucea zăpada sub el și rămânea suspendat. Atunci o mașină din spate îl trăgea înapoi cu șufa. Băieții puneau mâna pe lopeți, îndepărtau podul de zăpadă bătătorită și Hummerul se năpustea iar în nămeți. La fiecare atac mai elibera câțiva metri de drum.
            Înaintau cu doi-trei kilometri pe oră. Când au ajuns aproape de satul ăla, au dat de un munte de zăpadă. Nici colosul american, cu sutele lui de cai-putere, nu-l putea străpunge. Era nevoie de un utilaj făcut pentru așa ceva. O autofreză, un buldozer... Erau pe-acolo câteva utilaje, dar nu lucrau. Viscolea, n-avea rost să se apuce de treabă, că vântul punea zăpada la loc. Băieții i-au rugat pe muncitori să-i ajute doar să treacă de bucata aia. Nu, nu se bagă ei! Că acolo e un drum județean, iar ei sunt plătiți să deszăpezească doar pe drumul național. Atât scrie în contract. Ce-ar fi în țara asta dacă toți ar intra pe felia altora? Haos! Bun, și cei de la drumuri județene unde-s? "‒ Păi, noi am terminat programul pe azi", o taie scurt, la telefon, unul de la județ. N-au putut trece mai departe. Ca să meargă pe jos, le-ar fi luat și mai mult timp decât cu mașinile. Ar fi fost oricum prea târziu pentru băiat. Și chiar a fost prea târziu. Când a ajuns în sfârșit la spital, cu elicopterul, băiatul a murit. Moartea lucrează și pe viscol și nu-și ia niciodată pauză după program.
            Tânărul își mai aprinde o țigară, nervos, când își amintește de episodul ăsta. Dar ochii albaștri i se luminează deodată la gândul altei întâmplări. Tot la începutul ninsorilor, a dat peste o grămadă de mașini risipite alandala pe șosea. Parcă le abandonase, la mijlocul jocului, un copil plictisit. O mașină de la deszăpezire patina în draci, de toată motorina. Nu putea nimeni să treacă de ea. "‒ Ce patinezi așa, bre?""‒ Am greutate mare în benă.""‒ Dar ce ai în benă?""‒ Sare!""‒ Ia pune, bre, niște sare de aia sub roți! Ia vezi, ce se întâmplă?" S-a dat românul jos, cam bosumflat, că tăia gerul ca șișul pe mâini și pe față. A pus sare sub roți și a luat-o din loc. Din prima.
            În lungul drumului, până la Buzău, bodyguardul are fel de fel de repere. Acolo a intervenit în prima zi de viscol, a tras cu Hummerul camioane blocate în nămeți. A făcut loc să poată trece Salvarea. Mai departe, a făcut-o la dreapta spre Glodeanu-Siliștea, la deszăpezire. Erau 210 oameni de la BGS, cu 42 de mașini de teren. Au dat la lopată contra cronometru. De sub zăpadă se auzea un plânset. Era mai mult un scheunat de jivină prinsă în capcană, speriată și istovită, trăgând să moară. S-a băgat unul de-a bușilea prin tunel, până în casa deșelată de zăpadă, și a ieșit cu o băbuță în brațe, înfofolită în pături. Ziceai că e un copil de țâță. Ținea în mână un măr. Îl pregătise pentru salvatorul ei.
            În altă parte, la Chiliile, au mers doișpe kilometri pe jos, prin zăpada până la brâu. Cu sacii în spate. Le-a luat cinci ore. Când au ajuns în sat, seara, mergeau pe acoperișuri, ca lunaticii, atât era omătul! N-avea cine să rânească zăpada. Cel mai tânăr în satul ăla era unul de patrujdoi de ani. Restul, oameni cu funia ajunsă la par. De unde putere la ei să mute casa de zăpadă de pe casa de chirpici? Unul striga de dedesubt să-l scoată pe el întâi, că le dă bani ‒ a strâns din pensie! N-a fost casă la care să nu le mulțumească bătrânii plângând, numai nu le-au pupat mâinile.           
         Pentru el, zice tânărul, răsplata cea mai mare e zâmbetul omului când îl scoate la lumină de sub zăpadă. S-a oferit voluntar la toate expedițiile organizate de BGS. De când a nins prima oară, a fost o zi în nămeți, voluntar, o zi la serviciu. A fost și la inundații, în alți ani... El căra saci, bărbații satului cărau bere la gură. Bine, ei nu erau așa vânjoși ca el. Cel mai  greu i-a fost la căutat copii dispăruți. La Rânca a stat cinci zile. Dormea în mașină și mânca numai batoane nutritive pentru culturiști. A cotrobăit prin toate viroagele din munți, de dimineață până seara. Căuta o urmă în frunziș, un fir de ață agățat într-u tufă, o picătură de sânge pe o piatră. Urma unei lacrimi uscate pe o frunză. Degeaba. Copilul n-a fost găsit. Mult mai târziu a fost descoperit de niște culegători de ciuperci, în vadul unui râu, mâncat de animale. De maidanezi sălbăticiți, crede el. Căței lepădați de turiști. Cresc și se înmulțesc, simt chemarea sălbăticiei și îi răspund  pe dată. A văzut cu ochii lui o haită cum a atacat și a răpus un cerb. Uite-atata avea coarnele! Altă dată a căutat o fetiță dispărută. Câteva zile la rând. În tot acest timp ‒ avea să afle mai târziu ‒ călăuză i-a fost chiar cel care o violase și o ucisese pe fetiță. Îl avusese mereu aproape, la o lungime de braț.
‒ Dacă aș fi știut… dacă l-aș fi mirosit!…           

     Nici nu mai știe la câte misiuni a participat. Numai pe cele de căutat copii nu le uită. Pe unii i-a putut salva, pe alții nu. S-a bucurat pentru unii, a suferit pentru alții. Și a învățat, din bine și din rău, cum să-și apere propriul copil. N-are decât patru ani, dar știe bine ce are de făcut dacă se pierde. Și maică-sa la fel.

        A fost, cu băieții de la firma de pază, și la plantat puieți. La strâns gunoiul din păduri, de pe plaje. La construit case pentru sinistrați. La scos mâlul din casele inundate. De multe ori, nu o dată. De două ori pe an donează sânge. Se adună mai mulți solizi din ăștia de la BGS și donează. Pe urmă tot ei îl duc prin țară, unde e nevoie. El are sânge de dat la toți, 01. O grupă ideală pentru un bodyguard, care trebuie să fie compatibil cu cel pe care îl apără. Că nu se știe niciodată. A făcut cursuri de prim-ajutor. Dacă e cazul, știe sa facă transfuzie pe direct, din vena lui în vena clientului. Are mereu trusa în mașină. A fost gardă de corp pentru Madonna, Ozzy Osbourne, Mika, AC/DC, Ramstein, UB40. Când nu apără vreo vedetă sau vreun afacerist, însoțește transporturi de valori. Sau asigură paza la evenimente speciale ‒ cum ar fi, ultima, o licitație de vinuri la 80.000 de euro sticla. Păzește sedii de firmă, fabrici, cazinouri. Intervine la încăierări pe stradă, în cluburi. Știe să dea fără să ia. E bun la toate. Are permis de conducere pentru toate categoriile, ca primarul Piedone, dar luate pe bune. A urmat cursuri de alpinism, de scufundări, de autoapărare. A făcut lupte libere, haltere, box. O zi de dat la lopată prin satele înzăpezite este pentru el o zi de antrenament. Îl ține în formă. Îi păstrează mușchii tari și albastrul din ochi ‒ albastru.
            După trei ore, convoiul ajunge în Lopătari. Comună săracă, primarul Lefter. Vasile Lefter. Unsprezece sate mici, împrăștiate prin munți, o casă ici, una poimâine. Sunt locuri unde nu se poate ajunge decât cu mașini puternice. Tânărul a cărat de la București apă minerală. Valoarea încărcăturii nu înseamnă nici jumătate din valoarea motorinei consumate ‒ peste douăzeci de litri la suta de kilometri. Dar aici, în Lopătari, și în condițiile astea, e cu totul alt sistem de valori. Dacă ajungi cu o pâine și cu o sticlă de apă la un bătrân, în vârful muntelui, e o mare victorie și o mare binefacere. E mult de umblat de la o casă la alta. Și greu. Dar el strunește vehiculul din volan și din pedale, cu mișcări sigure, fără efort. Iar monstrul se supune, face frumos ca elefantul la circ. Pe la unșpe noaptea se termină de împărțit ajutoarele prin sate. Duse la poarta omului. Câte un sac la fiecare. Tone de alimente adunate de BGS de la firme din Capitală.
            Pe drumul de întoarcere, tânărul răsucește pe toate fețele țesătura încâlcită a ascensiunii lui Hitler. Are teoriile lui despre al doilea război mondial. Teorii influențate, recunoaște, de cărțile lui Viktor Suvorov. Parcă-parcă se lasă mai tare pe accelerație. E nerăbdător să ajungă acasă. Nu de foame, deși n-a mâncat de dimineață decât niște batoane de soia. Și nici de oboseală. De dor. Zice că de acolo răsare lumina pentru el: de la copilul lui și de la mama copilului. De când a început nenorocirea asta cu zăpezile, a stat prea puțin cu ei.
Ajunge acasă pe la două dimineața. Învârte cheia ușor, cu precauție de hoț, să nu-i trezească pe ai lui. Și dispare tăcut și anonim după ușa pe care scrie cu litere aurii Fam. Căpățână Marian.
Marian e un tip de la BGS. Salvează vieți.


(Jurnalul Național, 28 februarie 2012)











O dimineață fierbinte ‒ Panoul de onoare (12)

$
0
0





            Domnul Mihăiță Caranicola, din Galați, strungar de meserie, și-a descoperit târziu vocația de scriitor. Susține că declicul s-a produs prin 2008, într-o seară, când a văzut filmulețul meu "Românul și bormașina", din seria "Momente și spițe". Chiar dacă n-ar fi așa, sincer, nu vreau să-l contrazic. Mi-a trimis atunci câteva texte la "Cotidianul", unde lucram. Dacă-mi mai amintesc bine, i-am spus că are umor, vervă, simț de observație etc., cam tot ce-i trebuie unui scriitor, și l-am încurajat să continue să scrie fără trac, cum îi vine, că oricum scrie cel puțin românește, dacă nu chiar mai bine decât mulți colegi de-ai mei, ziariști. Omul m-a luat în serios și s-a pus pe scris, masiv și divers, vrând parcă să sară de la universalul strungului în universalul literaturii. Uneori izbutește niște schițe savuroase, pe care le publică pe pagina lui de Facebook. Mi-a făcut onoarea să mă transforme în personaj, unul absent, într-una din schițele sale.



De Mihăiță Caranicola

E sâmbătă dimineaţa, sunt liber, soarele străluceşte, frumoasă-i viaţa. Mai ales după ce ți-ai făcut un prieten nou și când ți se aduce cafeaua la pat, chiar dacă nevasta o aduce.
 ‒ Te-ai trezit ? A dat Domnul ? La cât te-ai culcat aseară?
‒ Cam pe la unu. Poate două… Pe la trei, așa…
‒ Şi mai zici că vii obosit de la muncă!
‒ Am stat şi eu puţin pe net, ca omul. Dar n-am pierdut timpul degeaba. Mi-am făcut un nou prieten.
‒ Alt beţiv! Tot de la “Căţeaua leşinată”?
‒ Nu mamă, pe Feisbuc. E ziarist. Mi-a dat accept din prima!
‒ Ca şi Gogu. Minunat prieten şi ăla, te-a lăsat şi făra vin şi fără vişinată. Tot din prima!
‒ Nu, mamă, ăsta nu bea şi nu fumează. Scrie. E ziarist.
‒ Mda… Și unde scrie, mă rog?
‒ La “Jurnalul Naţional”. Face reportaje.
‒ Aha, la Felix. Bună poamă, n-am ce zice. În altă parte n-ai găsit prieten? La “Evenimentul zilei”, de exemplu.
‒ Ce contează unde scrie? Contează în primul rând că scrie. Apoi, ce scrie şi, mai ales, cum scrie.
‒ Şi despre ce scrie prietenul ăsta al tău?
‒ Despre de toate, dar mai ales despre babe, fluturi şi orfani. Cel puţin aşa zice dânsul.
‒ Despre orfani ? Ce ştiu ziariștii ăștia despre orfani ? Au lucrat ei, ca mine, 36 de ani în Direcţie? Să mă fi întrebat ziaristul tău întâi pe mine!
‒ A fost şi el un pic orfan, a stat la Casa Copilului, la Botoşani… Are ceva experiență. Tare frumos scrie!
‒ Ei, taci! Cât de frumos?
‒ Se pricepe la scris ca mine la strungărie.
‒  Hai că exagerezi! Chiar așa? Nu cred. Îi știu eu pe ziariștii ăștia!
‒ Dacă-ți spun... Şi are la admiratoare, o grămadă! Toată lumea îl iubeşte!
‒ Mda, ca şi pe tine. Vezi că iar plânge robinetul ăla de la baie ! Geamul de la sufragerie nu se mai închide bine, maşina de tocat, s-o i-a naiba şi pe asta, nu mai taie, parcă molfăie. E bun ziaristul ăsta al tău la de-astea, are și el un rost pe lume?
‒ Nu știu. Face noduri faine, leagă cârlige… E pescar.
‒ Cum spuneai că-l cheamă?
‒ Viorel Ilişoi. E moldovean de-al nostru, din Botoşani ‒ ți-am mai spus.
‒ Nu-i ăsta ăla care s-a îmbătat cu “Strălucitor” în Basarabia?
‒ El e!
‒ Alt bețiv. Ce-i Feisbucul ăsta? Bodegă? Parcă ziceai că nu bea, nu fumează.
‒ Nu mai bea, s-a înțărcat.
‒ N-are el o pisică şi-i divorţat? Că nu toate-s proaste ca mine… Nu el își închipuie că dă găuri cu bormaşina în pereţi?
‒ Vezi că știi? L-ai citit şi nu mi-ai spus!
‒ Citit pe naiba! Nu pot citi, că e scris prea mic şi mă dor ochii. De la tine știu. Noroc că vorbeşti în somn, de mai aflu şi eu câte ceva, altfel nu ai timp să stăm de vorbă, ca oamenii… Astă-noapte ai recitat o poezie, ceva cu un pescar bătrân și cu un peştişor. Mi-am notat vreo două strofe pe fața de pernă, chiar mi-au plăcut, dar am pus lenjeria la spălat. Mi-a fost tare milă de peştişor… Boscorodeai că vrei să-ţi iei bicicletă, i-ai pus şi nume, Veta! Ce om sănătos la cap dă nume la obiecte? Poate vrei s-o duci şi la biserică, să o botezi!
‒ …
‒ Aha, va să zică ăsta-i de vină! Acum mi-a venit mintea la cap! De asta-mi umbli tu cu “Smena” lu’ tata de gât când te duci la piaţă. Te dai reporter! Şi jurnalist pe deasupra! Mi-a spus mie tanti Frăsina, aia de vinde flori în cabina telefonică, cum ai tras-o tu de limbă: că câţi ani are, că ce studii, că când s-a măritat şi cum îl cheamă pe bărbat-su. Că dacă-i beţiv sau curvar, ‒  şi el e mort de paişpe ani, săracul! ‒, și cum a fost în noaptea nunţii, de parcă ai fi de la “Libertatea”. I-ai făcut şi poze şi ai notat tot în carneţel. Cum i-ai făcut tu poze,  amărâtule, că aparatul e stricat de când trăia tata! Iar filme pentru el doar la muzeu mai găseşti. Nu ţi-e ruşine să-ţi baţi joc de oameni? Eşti om bătrân de-acuma! Sau poate vrei şi tu admiratoare? Ei, uite că ţi-ai găsit una! Şi dacă ţii şi ţii neapărat să ajungi ca prietenul ăsta al tău, apoi să ştii de la mine că ai să ajungi! Dar nu ziarist, ci divorțat!

Descântec de foc

$
0
0


Fofografii de Elena ILUȚĂ

Doamne, nu-mi da nenorocul
să mă arzi de tot cu focul,
nici nu mă lăsa ca Lotul
să nu ardere cu totul,
ci mă arde să rămână
o scânteie în țărână,
cum eram odinioară
nenăscut, în visul, doară,
maică-mii, fiind fecioară.
N-a fost foc ca ăl de muma
scos pe gură când născu-ma
să mă ardă, să mă zvârlă,
însemnat cu stea, în târlă.
Nu știu, focule, de ră-
runchii-ți arzi în flacără
ori arzi mii de suflete
ce le ai și care te
țin în viață, focule.
Focule, mă-ngândură
foamea ta de scândură ‒

o săruți și o învingi
numai-numai să te stingi…
Cum te bucuri s-o devori,
dacă vrei numai să mori?
Foc de tot, cum nu-i niciunul,
tu, cu taică-tu, tăciunul
și cu Soarele, străbunul,
trupul ardeți-mi-l, huma,
sa rămână versul numa’
și un dor fără sfârșit
celuia ce l-a citit.


(25 decembrie 2013, București)

Viewing all 94 articles
Browse latest View live